OpinieInfluencers

Opinie: Van wie, influencer, moeten wij bevrijd worden?

Het kabinet kritisch volgen wat betreft coronamaatregelen is prima, maar doe niet alsof een bezettingsmacht je onderdrukt, betoogt Dieske Beunk.

Famke LouiseBeeld ANP Kippa

Beste ‘free the people’-influencers, deze week las ik in het nieuws dat jullie ‘niet meer meedoen’ en een beweging in gang hebben gezet genaamd Free the people. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik de mening deel dat we samen kritisch mogen blijven op het kabinet. Enkele vragen die jullie stellen, zijn ook door mijn hoofd gegaan. Zijn deze maatregelen niet te groot? Is de economie te herstellen? Helpen die niet-medische mondkapjes?

Naast deze vragen merk ik dat het lastig is om grip te krijgen op de situatie en te begrijpen wat nodig is, helemaal omdat ik en waarschijnlijk ook jullie, weinig kennis hebben van ­covid-19. Als bevolking merken we vooral de regels die een gevolg zijn van de pandemie. Regels die beperkingen opleggen die we niet gewend zijn in ons vrije ­leven.

Wat ik niet met jullie deel, is het wij-zij waar jullie op aansturen met de tekst ‘Free the people’. Er is in ons land voor mijn gevoel geen sprake van ‘wij’ en ‘zij’. Geen overheid aan de ene kant en het volk aan de andere kant. Wij hebben geen machthebbers die met geweld regeren, waar we ons tegen af moeten zetten. Geen leiders die door middel van afpersing en bedreiging op die positie zijn gekomen en niks geven om ons welzijn. We worden niet onderdrukt en hebben niet te maken met een dictatuur waar andersdenkenden ‘verdwijnen’.

Om maar even wat te noemen:

In Congo verandert de president de grondwet zodat hij aan de macht kan blijven.

In Belarus worden demonstranten, die protesteren tegen het extreem autoritaire regime, met geweld opgepakt en mishandeld in gevangenschap.

In veel Europese landen wordt er met de maatregelen rondom covid-19 geen rekening gehouden met de ‘intelligente’ eigen verantwoordelijkheid van de burger.

De ex-president van Soedan is uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Nee, wij hebben al jaren en dan ­bedoel ik echt al jaren, een overheid die zorgdraagt voor onze belangen. Met elkaar hebben wij deze mensen aangewezen. Uit allerlei partijen kiezen wij iedere vier jaar diegenen die het meest passen bij onze levensvisie. Waarna uit alle stemmen zeer weloverwogen een kabinet wordt gevormd. Dat systeem zorgt er voor dat zorg en onderwijs voor iedereen beschikbaar is. Dat er ruimte is om je mening te uiten zonder dat je bang hoeft te zijn voor je leven. Er is een ­sociaal stelsel waar wij allemaal aanspraak op mogen doen. Er is seksegelijkheid. En er is al heel lang sprake van vrijheid.

Het huidige kabinet heeft momenteel te maken met een situatie die niet eerder heeft plaatsgevonden. Er is geen draaiboek of handleiding hoe om te gaan met dit virus. Alles waar zij, gekozen door ons, mee te maken hebben, is er voor het eerst. Natuurlijk wil het kabinet niet dat onze zorgvuldig opgebouwde stabiele economie in elkaar stort.

Aan de andere kant wil geen politicus dat mensen geen zorg meer kunnen krijgen, omdat het zorgsysteem overbelast is. Ik moet er niet aan denken dat mijn vader (risicogroep, want 66 jaar en hij heeft vorig jaar een herseninfarct gehad) bij de schuifdeur te ­horen krijgt: ‘Helaas meneer, we hebben te veel patiënten om u te helpen.’

Met #wijdoennietmeermee willen jullie blijkbaar jullie onvrede over de huidige situatie en de bijbehorende maatregelen laten zien.

Als influencer, zeker met veel volgers, heb je de mogelijkheid om een goede discussie te beginnen. Ook kun je, de naam ‘influencer’ zegt het al, een heleboel mensen beïnvloeden. En dat laatste kan heel positief uitpakken, bijvoorbeeld door te promoten dat iedereen iets vaker de fiets pakt in plaats van de auto. Echter, de beïnvloeding kan ook negatieve gevolgen hebben.

Jullie roepen met deze hashtag op tot een gedragsverandering. Namelijk: om niet meer de landelijke regels op te volgen. Waarbij ik me afvraag of jullie de kennis hebben om deze ­oproep verstandig en gedegen te kunnen doen.

In tegenstelling tot gebruik van de fiets, waarbij we met zekerheid kunnen verkondigen dat het klimaat daar niet onder lijdt, zijn ­wereldwijd wetenschappers er niet uit wat de beste aanpak is om covid-19 tegen te gaan. Dus lijkt het mij een ­risico om je volgers aan te zetten tot iets waarvan je de gevolgen niet kunt overzien.

Natuurlijk is het jullie mening en die mogen jullie via je kanaal aan anderen kenbaar maken. En uiteraard kunnen jullie volgers ook zelf nadenken en beslissen of ze dit willen. Alleen in deze situatie, waarin voor letterlijk iedereen nog veel onduidelijk is, lijkt mij dat verdeeldheid creëren en het aanzetten tot een ­mogelijke hetze het laatste is wat wij willen.

Dieske Beunk is jeugdconsulent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden