Opinie

Opinie: Toch geen windmolens in IJburg? In Zuidoost staan ze ook ingetekend, tot 350 meter van onze slaapkamers

Stadsbestuurders knielden in Amsterdam-Zuidoost en betoogden met Black Lives Matter-shirts aan. Maar als ze willen laten zien dat de Bijlmerbewoners er écht toe doen, dan plannen ze ook hier geen windturbines, schrijft Marleen Helleman.

Marleen Helleman
Markt bij Ganzehoef op een rustige nazomerdag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Markt bij Ganzehoef op een rustige nazomerdag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Wij-van-de-Bijlmer zijn dol op populisten, in het bijzonder die binnen de Amsterdamse gemeentepolitiek. Wij begonnen daarom handenwrijvend aan de column van de Huispopulist over de IJburg-NIMBY. Dat is natuurlijk ook een beetje de kift, want ons eigen NIMBY-gehalte is verwaarloosbaar, al schijnt de eerste bakfiets al gespot te zijn. Ons leedvermaak bleek echter voorbarig, want deze column leek toch ook een beetje over óns te gaan, over Zuidoost. Wij wonen namelijk in net zo’n dichtbevolkt gebied, grenzend aan net zulke bijzondere natuur. En hoewel de stemopkomst in Zuidoost doorgaans minimaal is, waren er ook hier nogal wat kiezers die erop vertrouwden dat een partij als GroenLinks voor hun belangen op zou komen.

Tevergeefs. Want, anders dan de Huispopulist schreef, vinden GroenLinks en coalitiepartijen de turbine-industrie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen juist wél een goed plan. Ook hier in Zuidoost staan deze turbines ingetekend, tot 350 meter van onze slaapkamers en in de natuur. Een afstand die overigens nergens in Nederland is toegestaan en waarvan de effecten op de gezondheid van mens, dier en andere natuur nog niet zijn onderzocht.

In de veelal slecht geïsoleerde sociale woningbouw hier is het nooit stil. We wonen tussen vier snelwegen, waarvan er eentje net is ondertunneld om het lawaai voor omwonenden te verminderen. Nederlands drukste spoorlijn loopt door de wijk en Schiphol laat de startbaan tegenwoordig boven het Academisch Medisch Centrum lopen. In het festivalseizoen komt daar nog een hoop openbaar geboembas bij. Het is niet verrassend dat wij, volgens de gemeentelijke statistieken, over de beroerdste gezondheid van de stad beschikken.

Lawaai schaadt de gezondheid en kan in sommige gevallen dodelijk zijn. Turbine-industrie zo dicht op mens en natuur is potentieel gevaarlijk. Ook in Zuidoost, waar de meeste bewoners geen tuin hebben en soms zelfs geen balkon. De omringende natuur, zoals die van De Hoge Dijk, het Geinlandschap en het Amstelland, ís onze backyard. Voor velen de enige recreatie-mogelijkheid, het enige rustgebied. En er zijn meer gebruikers. In dit gebied nestelen, rusten en fourageren trek- en weidevogels, baltsen vleermuizen en zoemen tienduizenden nuttige insecten. Het klimaat redden door het verzieken van mens en natuur lijkt niet erg duurzaam.

Stadsbestuurders of oppositieleden, we zien ze hier niet vaak. Toch stonden ze een paar maanden geleden hier zomaar in groten getale opgesteld op onze dorpsweide, het Nelson Mandelapark. We zagen hoe onze volksvertegenwoordiging eensgezind door linker- dan wel rechterknie zakte, in een enkel geval met gebalde vuist. Op hun T-shirts stond te lezen dat Black Lives Matter.

Net zo plotseling als ze kwamen, snelden ze weer het stadsdeel uit, de veilige Ring binnen. We hebben geen van hen daarna nog teruggezien. Wel werd vanuit het stadhuis een digitale participatie-actie opgezet, waarbij bewoners onder gunstige voorwaarden mede-eigenaarschap van een turbine wordt beloofd. Het aloude spiegeltjes- en kraaltjesmodel lijkt van stal gehaald om buurtgenoten tegen elkaar op te zetten en ervoor te zorgen dat de acht enorme datacentra hier in win(d)gewest Zuidoost ‘groen’ kunnen blijven draaien.

Ik sluit daarom graag af met een beroep op onze bestuurders. U bent altijd welkom in Zuidoost, ook als er geen camera’s draaien. Maar laat ons zien dat we er hier, black of anders-gepigmenteerd, écht toe doen. De zorgen van bedreigde Amsterdammers zijn echt en terecht. In Noord, de Amstelscheg, Zuidoost én in IJburg. Megawindturbines zijn zware industrie en horen met bijpassende wet- en regelgeving op een industrieterrein, ver van mens en natuur. En als dat een NIMBY-houding is, dan lijkt het misschien toch nog goed te komen, met ons hier in Zuidoost.

Marleen Helleman, bewoonster Amsterdam Zuidoost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden