Opiniestudentenverenigingen

Opinie: Stop de vorming van jaarclubs voor studenten

Met de vorming van jaarclubs worden nieuwe leden in een onmogelijke positie gebracht, betoogt student Eva Ravenhorst.

Eerstejaars studenten komen samen bij studentenvereniging SSR-Wageningen. Beeld ANP
Eerstejaars studenten komen samen bij studentenvereniging SSR-Wageningen.Beeld ANP

Het aantal coronabesmettingen stijgt al een aantal weken explosief. Wat doen de meeste studentenverenigingen in plaats van zich te houden aan oproepen van het kabinet en het RIVM om zo weinig mogelijk sociale contacten te hebben? Zij laten alle eerstejaars een jaarclub vormen, met alle gevolgen van dien.

De grote studentenverenigingen, bijvoorbeeld Vindicat in Groningen of Augustinus in Leiden, laten elk jaar een paar honderd nieuwe leden toe. Vervolgens is het de bedoeling dat al deze nieuwe leden zich gaan organiseren in kleinere groepen, jaarclubs, van 10 à 12 mannen of vrouwen. Dit is een heel precair en extreem tijdrovend proces, want je wil natuurlijk wel met dé tien leukste jaargenoten in een club terecht komen en niet met een stel ‘suffe’ en ‘saaie’ mensen. Daarom probeert iedereen ook iedereen te ontmoeten, wat leidt tot een constante stroom aan lunches, koffietjes, diners en borrels, telkens weer met een wisselende groep mensen.

Door het nog altijd rondgaande coronavirus is alles dit jaar anders, ook bij de verenigingen. Op de sociëteit wordt er meestal wel afstand gehouden, al wordt er nog steeds gewoon gespuugd op de nieuwelingen tijdens de ontgroening, maar ‘s avonds, als alles dicht moet, gaat het echt mis. Studenten gaan dan in grote groepen naar iemands huis om daar verder te feesten. En iedereen weet dat alcohol en anderhalve meter afstand houden geen goede combinatie is.

Ook buiten deze officiële verenigingsavonden wordt er volop afgesproken in steeds wisselende groepen. Nieuwe leden zijn bang dat als ze nergens naartoe gaan en met niemand afspreken, ze straks geen leuke jaarclub zullen krijgen. Of zelfs helemaal geen club.

Zo blijft het virus zich verspreiden. Ook heeft dit verregaande gevolgen voor huis- en studiegenoten: zij moeten om de haverklap in quarantaine, omdat één van hun huisgenoten zonodig een jaarclub moet vormen, terwijl zij zich misschien wel goed aan alle regels houden.

De verenigingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het clubvormingsproces. Op deze manier brengen zij hun nieuwe leden in een onmogelijke positie, waarin ze zich onder druk gezet voelen met anderen af te spreken, uit angst anders moeilijk of saai gevonden te worden. Studentenverenigingen lijken weer te denken dat de wet niet voor hen geldt, en dat is een kwalijke zaak. Het is tijd dat ook zij écht hun best gaan doen die dagelijkse aantallen omlaag te krijgen.

Eva Ravenhorst is student Law & Political Science aan de University College in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden