opinie

Opinie: Staakt-het-vuren brengt binnen koloniaal Israël totaal geen rust

Er is een staakt-het-vuren, er is opluchting. Israëli’s en Palestijnen kunnen verder, is de tendens in de media. Maar de rust die de internationale wereld denkt te zien, bestaat niet, vindt Erella Grassiani.

Palestijnen keren op 24 mei in Gaza terug naar hun vernietigde huizen. Beeld Getty Images
Palestijnen keren op 24 mei in Gaza terug naar hun vernietigde huizen.Beeld Getty Images

Israël is een koloniaal project en kan alleen in stand blijven door constante onderdrukking, oppressie waarmee ook Palestijnen in Israël kampen. Ik woon in Jaffa, een Palestijnse stad, door Tel Aviv ingelijfd. Een paar dagen terug werd ik om 5 uur ’s ochtends wakker toen een buurmeisje hulp vroeg omdat mannen haar deur probeerden in de trappen. Vijf minuten later krioelde het van zwaarbewapende politie. De geheime dienst had zich een paar deuren vergist. De laatste weken leek mijn straat het decor van een oorlogsfilm. Mensen waren te bang om ’s avonds het huis uit te gaan. Het machtsvertoon was pure intimidatie.

Extremistische kolonisten

Laten zien wie hier de baas is, een tactiek die ik ken uit mijn onderzoek naar gedrag van Israëlische soldaten in bezet gebied. Intussen is er niet één Joodse dader aangeklaagd voor geweldspleging de afgelopen weken. Palestijnen worden achtergesteld en institutioneel gediscrimineerd; ze worden gezien als tweederangsburgers die steeds moeten bewijzen dat ze trouw zijn aan de Joodse staat, die hun land bezette.

Internationale en Israëlische media negeren de poging tot ‘verjoodsing’ van ‘gemixte steden’ zoals Lod, Ramle en Jaffa. Extremistische kolonisten trekken daar binnen en kopen land en huizen op om de Joodse aanwezigheid te vergroten.

Nu de raketten niet meer over en weer vliegen, kondigde de Israëlische politie aan vijfhonderd Palestijnen te arresteren om ‘wet en orde’ te herstellen. Dit betekent een nieuwe golf ingetrapte deuren midden in de nacht en getraumatiseerde kinderen. De orde die de politie voor ogen heeft, heeft niks met gelijkheid van doen. Het is een orde waarin Palestijnen worden geïntimideerd en gecontroleerd om het koloniale project niet in gevaar te brengen. De rust is hier nog lang niet teruggekeerd, er is geen reden tot optimisme.

Erella Grassiani, universitair docent antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, woont in Jaffa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden