OpinieMillennials

Opinie: politiek ziet werkenden van de toekomst over het hoofd

Het is een politieke gewoonte om struikelblokken van millennials te negeren dan wel te vergroten, stelt Timothy Schelhaas. Corona brengt hierin geen verandering.

Timothy Schelhaas
Studenten demonstreren in 2019 tegen de voorgenomen verhogingen van de rente op studieleningen. Beeld Hollandse Hoogte
Studenten demonstreren in 2019 tegen de voorgenomen verhogingen van de rente op studieleningen.Beeld Hollandse Hoogte

Ik kom de laatste tijd indringende artikelen tegen over coronagerelateerde problemen onder jongeren. Het is een hele opluchting om te lezen over eenzaamheid, angst- en depressieklachten, of de krampachtige financiële situatie van starters. Dat wijkt af van de recentelijke verslaggeving over jongeren, partybussen, illegale raveparty’s, vuurwerkaanslagen, aso-studentenverenigingen en andersoortige regelnegeerders. En natuurlijk van de columnisten op middelbare leeftijd die jongeren veelal stereotyperend wegzetten als TikTok-swipende, avocado-op-toast aanbiddende Starbucks-slurpers.

Het verbaast mij niets dat er weer geregeld wordt geschreven over problemen die spelen onder jongeren, zeker in coronatijd. Het verbaast mij wél dat politiek Den Haag de werkers van de toekomst nog steeds over het hoofd ziet. Het is een politieke gewoonte om struikelblokken voor millennials te negeren dan wel te vergroten. Corona lijkt geen einde in te luiden van dit patroon.

Al jaren zijn er sterke signalen over problematische gehaltes van somberheid, stress en oververmoeidheid onder studenten. Het empathisch vermogen ontbrak echter in politiek Den Haag: de duimschroeven werden aangedraaid met de introductie van het leenstelsel. Dit stelsel werd door menig politicus vergeleken met de aanschaf van een auto, ‘het is namelijk een investering in jezelf’. Ik maakte destijds deel uit van de eerste generatie leenstelselstudenten, en ik kan u vertellen dat het een ongelooflijk dure wagen bleek te zijn. Maar opvoeren kon helaas niet: de beloofde onderwijsinvesteringen bleven uit.

Spaarvarkens

De jongeren die de schokgolven van de economische crisis van dichtbij hebben meegemaakt in het klaslokaal — schoolreisjes, lesmateriaal, activiteiten, niets was veilig voor de Haagse bezuinigingsdrift — werden meteen na hun eindexamen aangemerkt als spaarvarkens van de Nederlandse overheid. Zogezegd omdat onderwijsinvesteringen essentieel waren, maar voelbare problemen zoals het nijpende kamertekort en de psychische gesteldheid van studenten waren vervolgens de aandacht niet waard.

De pandemie heeft bestaande problematiek onder jongeren uitvergroot. Het gaat nog slechter met de geestelijke gesteldheid, er is meer financiële onzekerheid (zoek nu maar een lockdownbijbaantje) en het toekomstperspectief van hen staat er nog erbarmelijker voor. Een tweede economische crisis zal wellicht spoedig zijn intrede doen — wie stuurt ons een notificatie?

Offers

Bovenop het verergeren van bestaande problematiek heeft het coronavirus jongeren gedwongen een nieuw offer te brengen: sociale contacten. We horen te weinig over de studenten die zichzelf opsluiten op hun studentenkamer, of die thuis hun ouders ontwijken vanwege besmettingsgevaar. De focus ligt op conflict: de regelbrekers, niet de eenzame jonge kluizenaars.

De Nederlandse politiek heeft zonder uitzondering weggekeken van de problematische situatie van jongeren en — waar het ermee wegkwam — wetgeving doorgedrukt die het leven van komende generaties onverminderd zal bemoeilijken (en duurder maken). Ook tijdens corona kijkt Den Haag weg: er zijn geen landelijke initiatieven om ook maar iets te verbeteren aan de situatie van jongeren.

En dan een bericht aan al mijn generatiegenoten: stop op 17 maart even met swipen, ontpit je avocado nog niet, haal later een bakje koffie. Pak je leenstelselkar en breng je stem uit. Alleen samen stoppen we de verwaarlozing door de overheid.

Timothy Schelhaas studeert aan de Bangor University in Wales.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden