Opinie

Opinie: Politici, geef podiumkunsten duidelijkheid en langetermijnvisie

Belangrijke theater- en dansgezelschappen en muziekensembles dreigen in 2018 te verdwijnen, omdat de 10 miljoen euro subsidie van vorig jaar niet voorkomt in de begroting 2018 en ze niet weten of ze van het nieuwe kabinet geld krijgen.

Orkater speelt JuliusCaesar in samenwerking met het Amsterdams Bostheater, 24 juli. Beeld Ben van Duin
Orkater speelt JuliusCaesar in samenwerking met het Amsterdams Bostheater, 24 juli.Beeld Ben van Duin

Prinsjesdag is geweest, de begroting voor 2018 is gepresenteerd. Voor acute nood in onderwijsland is 270 miljoen euro vrijgemaakt, er komt 500 miljoen euro voor de zorg bij, maar geen 10 miljoen euro voor de podiumkunsten? Nee. Geen 10 miljoen euro voor de podiumkunsten.

Wij zitten in precies hetzelfde schuitje als vorig jaar. Belangrijke en bijzondere theater- en dansgezelschappen en muziekensembles dreigen in 2018 te verdwijnen, omdat er wel lovende woorden zijn maar geen toereikend budget.

Het hele podiumkunstenveld stond eind 2016 op en schaarde zich achter deze groep producenten, omdat producenten, theaters, makers en publiek zich realiseerden wat een gapend gat er (opnieuw) in het veld geslagen wordt als dit zou verdwijnen. Als gevolg daarvan besloot de Tweede Kamer begin december 2016 dat er toch geld moest komen voor deze producenten: 10 miljoen euro was nodig en dat werd geregeld. Voor één jaar. Want er kwamen verkiezingen en het nieuwe kabinet moest over de continuering tot en met 2020 (de hele cultuurnota-cyclus) besluiten.

Maar nu is het eind september 2017 en het nieuwe kabinet is er nog steeds niet. De begroting 2018 wel, en daaruit blijkt dat dit issue politiek gezien niet groot genoeg is om het behoorlijk te regelen. Waardoor werkgevers, die een professionele organisatie leiden en die op de lange termijn moeten werken (minstens anderhalf jaar vooruit), OPNIEUW niet weten waar ze aan toe zijn en of ze nog wel door kunnen volgend jaar. Was die eenmalige 10 miljoen euro een politiek staaltje waan van de dag?

Beste politici, wij begrijpen volledig dat de aandacht gaat naar de grote dossiers, maar u draagt óók verantwoordelijkheid voor het dossier cultuur, waar wij onderdeel van uitmaken. En de huidige gang van zaken neigt naar willekeur. Wij eisen duidelijkheid en een langetermijn visie. En zolang die er niet is, héél snel een oplossing voor 2018.

Namens Orkater, Korzo, Dood Paard, Danstheater AYA, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Maatschappij Discordia, DOX, Matzer, Theatergroep Suburbia, Theater Gnaffel en vele anderen,

Yolande Melsert, directeur NAPK, de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden