Opinie

Opinie op Zondag - Sarah Sluimer: 'Lieve rechtse mensen, hier een tip vanuit onverwachte hoek'

Prikkelende opinies op een dag dat u er tijd voor heeft: de Volkskrant presenteert elke zondag twee bijdragen van een vaste club van zeven auteurs. Later vandaag historicus Geerten Waling, nu eerst schrijver Sarah Sluimer.

Genderneutrale aanduiding bij kinderkleding tijdens de opening van de Hema-pilotstore in Tilburg. Deze nieuwe formule van de winkelketen wordt doorgevoerd in de grote Benelux-winkels. Foto anp

Dat afschuwelijke Amsterdam dreigt een conglomeraat te worden van beste reizigers, LHBTQIADHD-ers, glutenvrije sojaseks, pispotten voor iedereen en z'n moeder en verwijfde kinderen in genderneutraal ondergoed. Dat is zo'n beetje wat de conservatieve mens ons iedere dag in de nekharen blaast. Past u op, die snotkopmillennials voeden hun kroost op als androgyne lappenpoppen die over tien jaar en masse de peperdure straten van de grachtengordel bevolken, maar dan wel onder shariabewind, want als we op deze manier door gaan zijn we te zwak om de moslims te stoppen.

Als cisgender linkserd met een keurig gezinnetje in een keurige Amsterdamse wijk, begrijp ik dat ik hoogstpersoonlijk deels verantwoordelijk ben voor de feminisering van de maatschappij, met mijn smerige praatjes over gelijkwaardigheid en weigering mijn zoon een shirt aan te trekken waarop 'Tough Boy' staat.

Sterker nog: extatisch handenklappend keek ik vanochtend toe hoe hij een plastic parelketting om zijn schouders sloeg en als de knappere zus van Elisabeth Taylor rondjes om zijn as draaide, de handjes elegant geheven, het kinnetje in de lucht. Ik heb daarna online een zwarte babypop voor hem besteld en hem met mijn lippenstift laten spelen terwijl ik een espresso uit mijn dure apparaat dronk en me echt helemaal lekker over mezelf voelde.

'Lelijke wijven'

Soms begrijp ik wel dat mijn soort door de rechtse meneren en mevrouwen het meest gehaat wordt. Want ik doe vanuit mijn veilige leventje aan gratis progressiviteit en kijk vanuit morele bandeloosheid schaterlachend hoe de verworvenheden van de Verlichting én de Romantiek door glitterende eenhoorns opgeslokt worden tot er niets anders over blijft dan een lillende berg mannenknotjes, Eid Mubarak-wensen en foto's van Jesse Klaver.
En mijn soort zit ook nog eens overal: in besturen, in overheidsinstanties, in clubjes en op borrels en het lijkt er niet op dat de conservatieve wind die nu toch al een jaartje of vijftien over onze akkers waait daar nu zo ontzettend veel verandering in heeft gebracht.

Het enige wat er als respectabele rechtse denker op zit om de samenleving te transformeren, is dan ook om volstrekt inconsistent allerhande zaken te agenderen.

Grootmoedig

Zo is er het belachelijk maken van de 'lelijke wijven' die mee doen aan de vrouwenmarsen, het radeloos schelden op genderneutrale toiletten omdat je helemaal kapot gaat als je niet meer op je piemelbezit wordt aangesproken, het in elkaar storten van ellende als de Hema geen roze strikjes meer om de bips van je kind wil knopen. Symptoombestrijding en agressieve oneliners, geuit door fanatieke broodschrijvers die geen tijd hebben om langer dan drie minuten over hun stukjes na te denken, het uitgebluste Goudlokje van Smaragd en een baardig nieuw Kamerlid dat op geen enkele manier de onvoorwaardelijke vrijheid van het individu nastreeft. Geen gefundeerde ideologie, behalve het eindeloos in vrijheid moeten kunnen rebbelen. Het liberale gedachtegoed als een uitgewrongen poetslap in een hoek gesmeten.

Welnu, lieve rechtse mensen. Dan maar een tip vanuit onverwachte hoek.
Vanuit het liberale ideaal hadden jullie voorop moeten lopen bij iedere kans op het vergroten van de seksuele vrijheid van individuen. Jullie hadden grootmoedig kunnen zeggen dat jullie zo begaan zijn met iedereen die afwijkt van de norm, juist in het licht van de door jullie zo gevreesde rigide islam, dat jullie desnoods eigenhandig die algemene wc-pot in je favoriete kroeg vastschroeven. Jullie hadden, in het kader van de Verlichting, de Overheidsbrief waarop 'Geachte Burger' staat kunnen zoenen en uit je raam kunnen schreeuwen 'Eindelijk ziet men mij als Mensch!' Maar nee.

De moslim moet bevrijd worden van de patriarchale cultuur, maar voor de rest van Nederland geldt dat ze vooral niet moeten denken in de openbare ruimte meer te kunnen zijn dan een man of een vrouw.

En ik maar rustig mijn espresso drinken en smalen om dat ongelooflijk truttige en vooral volkomen inconsequente gekissebis in de marge van mijn rechtse vrienden.

Ik wil door slimmere mensen gehaat worden, daar komt het wel op neer.

Sarah Sluimer (1985) is schrijver, interviewer en van oorsprong dramaturg.

Meer over