Opinie op ZondagWillem Melching

Opinie op Zondag: Politici maakten een religieus probleem van islamitische nieuwkomers

De wanhopige zoektocht naar het buitenlandse geld maakte weer eens pijnlijk duidelijk dat het de laatste decennia heeft ontbroken aan een serieus en stevig debat met deze imams en hun volgelingen betoogt Willem Melching. Dit is zijn laatste bijdrage aan Opinie op Zondag.

Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee tijdens de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.  Beeld ANP
Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee tijdens de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.Beeld ANP

De uitzendingen van de ‘ondervragingscommissie’ afgelopen weken hadden een hoog tragikomisch gehalte. Tragisch omdat we aan beide kanten van de tafel personen zagen, die meenden dat ze het gelijk aan hun zijde hadden. Komisch vanwege de naam van de commissie: ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. Blijkbaar denkt de commissie dat er ook vrije islamitische landen bestaan. Helaas is dat niet het geval.

De commissie verdiepte zich in de financiering van religieuze groeperingen in Nederland. Blijkbaar dacht de commissie dat mensen alleen tegen betaling bepaalde waanideeën geloven. Je zou haast zeggen: ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’. Maar dat is onzin, geld speelt geen enkele rol. Wanneer iemand er oprecht van overtuigd is dat er een opperwezen bestaat dat in vloeiend Arabisch vertelt dat vrouwen minderwaardig wezens zijn, dan komt dat niet door buitenlandse geldstromen. Dat zijn overtuigingen van mensen die niet gewend zijn om te worden tegengesproken.

De wanhopige zoektocht naar het buitenlandse geld maakte weer eens pijnlijk duidelijk dat het de laatste decennia heeft ontbroken aan een serieus en stevig debat met deze imams en hun volgelingen. Waar waren al deze dappere politici toen de ‘moslimgemeenschap’ zich opsloot in eigen wijken, eigen scholen oprichtte en vasthield aan communicatie in de eigen taal? Niemand zei er wat van. Niemand wees deze geestelijke leiders op het simpele feit dat hun denkbeelden in strijd waren met de rechten van de mens.

Waanideeën

Geen wonder dat de assertieve imams de commissie totaal niet serieus namen. Ze hebben de afgelopen decennia hun gang kunnen gaan, gesteund door dezelfde politici die hen nu bestraffend toespreken. Omdat ze nooit een stevig weerwoord krijgen, denken deze geestelijken dat ze hun kinderen moeten opvoeden naar de normen van 1400 jaar geleden. Daarom denken ze dat ze zich moeten afgrenzen van hun omgeving. Daarom denken ze dat vrouwen en seksuele minderheden minderwaardige schepselen zijn. Juist van de politici hebben ze de laatste vijftig jaar alle ruimte en subsidies gekregen om deze waanideeën uit te dragen. Wie denkt dat het blootleggen van buitenlandse geldstromen na al deze tijd een einde kan maken aan deze verwerpelijke ideeën is een onnozelaar.

Politici en ambtenaren sloten coalities met het islamisme en de zelfbenoemde woordvoerders van de moslimgemeenschap. In plaats van vast te houden aan een strikte scheiding van religie en politiek. In plaats van de nieuwkomers als een sociaal-economische uitdaging te zien, maakten de politici er een religieus probleem van. Deze aanpak versterkte de positie van de islamisten en liet de seculiere nieuwe Nederlanders in de kou staan.

Achterhoedegevecht

Al met al hebben deze ondervragingen alleen maar verliezers opgeleverd. De imams maakten een miserabele indruk. Welke jonge Nederlander met migratie-wortels zou zich vertegenwoordigd willen zien door betweterige oude mannen met baarden in slecht zittende jurken? Vermoedelijk niet al te veel. Deze mannen voeren een achterhoedegevecht dat ze uiteindelijk zullen verliezen. Hun botte ontkenningen over de buitenlandse zakken met geld lieten hun geloofwaardigheid tot het nulpunt dalen. De boter droop van hun hoofden.

Maar ook de mannen aan de andere kant van de tafel hebben boter op hun hoofd. Hoe lang is het nog maar geleden dat de SP boodschappentassen met geld uit Peking haalde? Hoe lang is het geleden dat de SP de loftrompet stak over de massamoordenaar Mao? Hoe lang is het geleden dat de voorlopers van GroenLinks hun centjes uit Moskou en Oost-Berlijn betrokken en pleitten voor eenzijdige ontwapening? Hoe lang is het geleden dat (linkse) stadsbestuurders op slinkse wijze moskeeën subsidieerden?

Uiteindelijk zijn deze partijen min of meer fatsoenlijk geworden. Maar dat was niet omdat een commissie hun geldstromen afkapte. Ze ontdekten dat het een beter plan was om niet aan een buitenlands infuus te hangen en een verouderde en misdadige ideologie te verdedigen. Gewoon constructief meedoen aan het Nederlandse debat bleek een veel betere en duurzamere oplossing te zijn. Zo zal het ook met deze imams en hun volgelingen gaan. Desnoods met baard en jurk, maar dan hopelijk wel een beetje chique jurk of liever nog een kek broekpak.

Willem Melching is historicus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden