Opinie op zondagGeerten Waling

Opinie op Zondag: Plastic rietjes, wit privilege én leren schoenen - schaam je nou eens!

Prikkelende opinies op een dag dat u er tijd voor heeft: de Volkskrant presenteert elke zondag een bijdrage van een vaste club van acht auteurs. Later vandaag classica Rosa van Gool. Nu is het de beurt aan historicus Geerten Waling.

‘Gebruik geen plastic rietjes. Geen plastic überhaupt. Je vermoordt vissen, wil je dat?’

Let nou even op. Afval moet je scheiden, altijd. Natuurlijk ook het karton. En gebruik geen plastic tasjes alsjeblieft. Of plastic rietjes. Geen plastic überhaupt. Je vermoordt vissen, wil je dat? Nou? En gebruik jij eens heel gauw wat minder gas uit Groningen. Nee, géén gas uit Groningen. Wat zeg ik? Helemáál geen gas, waar dan ook vandaan. Alleen windmolens, met zonnecellen op de wieken, voor de zekerheid. Rijd jij nog niet elektrisch?! Geen kernenergie nee, wil je kanker dan? Neem een warmtepomp, dat doet Ed Nijpels ook. Ja, dat kost even tien ruggen, maar je verdient het echt terug in twintig jaar. En niet meer vliegen, hoor je, nooit meer vliegen. Elke keer dat jij in een vliegtuig stapt, sterft er een zeehond. Schaam jij je niet?

Broodje Humus? Cultural appropiation!

Neem vluchtelingen op, veel vluchtelingen. We hebben toch nog ruimte in Nederland? Tuurlijk wel, er kan altijd nog wel iemand bij. Ach, ga toch weg met je ‘integratie’. Die mensen gaan heus wel weer terug, hoor. Of niet, maar dat is ook gezellig. Denk je dat die mensen niets anders aan hun hoofd hebben? Wie ben jij eigenlijk, dat je zomaar denkt dat je jouw cultuur op kan dringen? Alsof die cultuur van jou ons zoveel goeds heeft gebracht. Heb jij je eigenlijk al eens verdiept in het slavernijverleden? Musea, monumenten, herstelbetalingen. Hoezo ‘wat kost een schoon geweten precies?’, wat is dat nou weer voor vraag? Begin nou eerst maar eens met betalen, dan zien we daarna wel. Begin je je nou al eens een beetje te schamen?

Kom op jongen, we moeten voorúít! Mensen opvangen is het goede om te doen. En andere culturen zijn leerzaam. Wat? Heb je nog nooit een iftar meegemaakt?! Wat ben je toch afgrijselijk islamofoob. Maar wel straks een broodje humus bestellen, zeker? Dat is cultural appropriation, man. Heb jij dan helemaal geen vrienden van kleur ofzo? Ja, immigratie is noodzakelijk, want de economie moet draaien. Wat nou, ‘die vluchtelingen zijn allemaal mannen’? Gaan we nu opeens ongevraagd hun gender assumen? Zie je niet dat dit ook Menselijke Lichamen zijn, op zoek naar een uitgereikte hand? Wees toch eens niet zo gevoelloos. Jij hebt het zo goed, je moet meer delen. Ja, oké, die vluchtelingen zijn misschien, heel misschien, iets vaker man dan vrouw. Maar wat denk je dan? Alle vrouwen en kinderen zijn natuurlijk hartstikke dood. Kapot gebombardeerd door ons, het Rijke Westen. Of uitgebuit. Het is dat kapitalisme van jou, dat maakt alles stuk. Schaam jij je echt nog steeds niet?

Pas op met knuffelracisme

Die leren schoenen, die zijn vintage mag ik hopen? En zeg me alsjeblieft dat je jeans organisch zijn geverfd. En nu we toch spreken, je kunt mensen niet zomaar aanraken, weet je. Nee, ook geen hand op de schouder. Die toxische mannelijkheid van jullie, onze maatschappij is ervan doordrenkt. Heb je Vice soms niet gelezen? Wacht eens even… Ben jij nog helemaal niet WOKE misschien? Nee, dat ga ik niet uitleggen. Educate yourself! Hou nu maar gewoon je mond, want dat mansplainen, daar zit niemand op te wachten. Jij moest je eerst en vooral eens flink een potje gaan zitten schamen.

Weet je, ik denk wel eens, we moeten inclusiever worden. Meer baankansen voor allochtonen! Herstel: immigranten. Nee, ik bedoel: mensen met een migratieachtergrond. Maar pas op met knuffelracisme. Je wilt niet als racist te boek staan, hoor. Geef ze toch maar wel voorrang. Maar laat het hen niet merken. En geef complimentjes. Ze doen het toch maar. Och, wat hoor ik, meneertje heeft het zelf ook niet makkelijk gehad? Ga toch weg met je witte privilege. En je white fragility. Jij zult nóóit weten hoe het is om systematisch en institutioneel te worden onderdrukt. Schaam je nou eens!

Oké, ik moet eigenlijk opschieten, want ik moet straks naar New York voor een heel gaaf kunstproject over diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid. Midweekje. Maar voor ik ga neem ik nog één chai latte, omdat het zo gezellig is. Reken jij even af?

Geerten Waling is historicus, onderzoeker aan de Universiteit Leiden en auteur van o.a. Zetelroof (Nijmegen: Vantilt 2017). 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden