Opinie

Opinie op zondag: 'Ministerie van Waarheid heeft nog genoeg te doen'

Prikkelende opinies op een dag dat u er tijd voor heeft: de Volkskrant presenteert elke zondag een bijdrage van een vaste club auteurs. Later vandaag journaliste en historica Daniela Hooghiemstra, maar nu eerst historicus Willem Melching.

Willem Melching:
Willem Melching: "Als iets het imperialistische verleden van Nederland symboliseert dan is dat wel de grachtengordel."

Nog nooit was het verleden zo populair als in de laatste maanden, maar er werden dan ook grootse ontdekkingen gedaan. Zo kwam eindelijk aan het licht dat de mensen vroeger - in tegenstelling tot de mensen van nu - verdorven en slechte mensen waren. Sommigen waren alleen een beetje dom, maar de meeste mensen van vroeger waren uitgesproken kwaadaardig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel deskundigen die korte metten kunnen maken met dat walgelijke verleden. Ze hebben er dan ook hun handen vol aan.

In de eerste plaats bleek het glorieuze verleden van Nederland niet te deugen. Helden van vroeger bleken schurken te zijn en moesten daarom uit het straatbeeld verdwijnen. Scholen pasten hun namen aan, standbeelden moesten omver en het Mauritshuis verwijderde het borstbeeld van haar belangrijkste sponsor. Je vraagt je trouwens af waarom ze de naam van hun museum niet hebben aangepast. Of waarom niet het hele gebouw met de grond gelijk maken? Hier ligt nog een taak voor de directie.

Paniek bij de kunstliefhebbers

Niet alleen de musea, maar ook de kunst was vroeger heel smerig. Mannen schilderden namelijk blote vrouwen. Zo maar, omdat ze daar plezier aan beleefden. Niet alleen de kunst, maar ook de kunstenaars zélf deugden vroeger niet. Onze nationale kunstenaar Lucebert bleek ooit erg van Adolf Hitler te hebben gehouden. Hij ondertekende liefdesbrieven met een klinkend 'Heil Hitler'. Paniek bij de kunstliefhebbers was het gevolg. Ik vroeg me bij alle commotie trouwens wel af wat de reactie zou zijn geweest wanneer hij zijn brieven had getekend met 'Leve Stalin'. Waarschijnlijk niets, terwijl Stalin een minstens even groot misdadiger was als Hitler.

Het mooiste nieuws waren de twijfels over Picasso omdat hij graag en veel dames betastte. Arnon Grunberg signaleerde de verwarring in Amerikaanse museum-kringen. Wat te doen met de werken van deze viespeuk? Nu heb ik een gezonde hekel aan deze kritiekloze Stalin-bewonderaar en nog meer aan zijn schilderijen, maar om zijn complete werken op de mestvaalt van de geschiedenis te werpen, gaat wel wat ver.

Uit dit overzichtje moge blijken dat er nog veel te doen valt voor de zelfbenoemde agenten van het Ministerie van Waarheid. Misschien is het een ideetje om de blote vrouwen op schilderijen eens degelijk aan te kleden met een regenjas en een passende hoofdbedekking. Of neem nu zo'n Nachtwacht. Ik zie daar betrekkelijk weinig vrouwen op afgebeeld. De enige vrouw in beeld is nota bene een minderjarige! Een mooi moment om het vrouwenquotum eens op Rembrandt toe te passen, dat zal hem leren!

Hier ligt overigens een mooie taak voor de kunstopleidingen. Studenten krijgen voortaan les in het overschilderen van Kwalijke Kunst, natuurlijk wel in de stijl van toen en met de authentieke materialen. Sommige werken zullen letterlijk onverbeterlijk blijken te zijn. Dan rest alleen nog verbranden op de binnenplaats van het museum. Hoe je dat netjes en vooral veilig doet, valt na te lezen in de dagboeken van Joseph Goebbels.

Historische centrum van Amsterdam afbreken

Historici aan de UvA klaagden over hun door het VOC-verleden bezoedelde werkplek. Gelukkig kregen ze een aflaat in de vorm van een nieuw bord aan de muur. Maar dat is natuurlijk half werk, het lijkt me een veel beter idee om het volledige historische centrum van Amsterdam af te breken. Want als iets het imperialistische verleden van Nederland symboliseert dan is dat wel de grachtengordel.

En wat te denken van straatnamen? Als ergens het walgelijke verleden zich manifesteert dan is dat wel in straatnamen. Daarom moeten alle straten onmiddellijk neutrale namen krijgen van bloemen en planten. Maar natuurlijk niet van vleesetende planten of seksistische namen als 'Madeliefje'.

En zo zullen Nederland en de wereld steeds mooier en rechtvaardiger worden. Maar er blijft nog één heel groot probleem over: de kranten van vroeger. Die oude kranten staan namelijk vol met nepnieuws zoals 'Hitler wil vrede' en seksistische artikelen over 'De Mooiste Vrouwen van de Wereld'. Daarom moet er een speciale journalistiekopleiding komen met als zwaartepunt het herschrijven van de kranten van vroeger. Wellicht wil minister Ollongren wel een centje bij betalen. Een politiek correcte naam voor deze opleiding heb ik al. Ik stel voor om deze onmisbare opleiding de 'Winston Smith-Academie' te noemen als eerbetoon aan de grote schrijver Orwell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden