OpinieThuiswerken

Opinie: Oost, West, thuis is het soms helemaal niet best

De één werkt thuis in alle rust en geniet. Voor de ander is het een hel: de woning is niet geschikt, betoogt Rik van Dijk.

Tthuiswerken is vanwege de coronacrisis vaak de norm. Beeld Joris Van Gennip
Tthuiswerken is vanwege de coronacrisis vaak de norm.Beeld Joris Van Gennip

In veel discussies blijven de kosten van het thuiswerken beperkt tot koffie, wc-papier of energie. Het Nibud schat die kosten rond de 2 euro. Onderbelicht in het maatschappelijk debat zijn de kosten van een ander gebruik van het huis.

Als begin-dertiger heb ik twee jaar geleden mijn eerste huis gekocht, een primeur in mijn vriendengroep. Met de hakken over de sloot en met hulp van vader en moeder heb ik een klein startersappartement kunnen kopen, een half uur reistijd naar kantoor. Voor deze luxe moet je twee keer modaal verdienen.

Mijn appartement heeft twee slaapkamers en een woonkamer. Één slaapkamer is voor mij en mijn partner, in de andere staat een commode en een wiegje, daarmee is die vol. Of althans, dat dacht ik. Nu is het óók mijn kantoor.

De woonkamer is geen optie. Twee dagen per week gaat de baby naar de kinderopvang, mijn partner en ik hebben een vaste vrije dag, en we hebben een dag oppasservice van opa en oma. Alleen op de dagen dat de kleine naar de kinderopvang gaat, is werken in de woonkamer een optie. De andere dagen is het niet te doen om daar een werkplek te creëren waar ik kan werken (videobellen) en mijn partner of (schoon)ouders fatsoenlijk voor de baby kunnen zorgen.

In deze coronatijd doen we niet moeilijk. Het is crisis, tijdelijk dus. Ik werk echter al negen maanden thuis zonder uitzicht op terugkeer naar kantoor. Ook is het duidelijk dat mijn werkgever op kantoorkosten wil bezuinigen en fulltime op kantoor werken geen optie meer is na de crisis. Als ik niet fulltime op kantoor mag werken, zijn er drie dure oplossingen. Ik kan meer uitgeven aan kinderopvang, mijn huis structureel verbouwen óf verhuizen.

1. Extra kinderopvang regelen

Ik zou in de woonkamer kunnen werken als we extra kinderopvang regelen. In onze situatie kost een extra dag kinderopvang in de week circa 200 euro netto. Omdat mijn partner niet fulltime werkt, word je geacht een deel thuis op te vangen. Dat komt uit op ongeveer 750 euro netto per maand. Ook lost dat het probleem niet op dat mijn partner dan de dag dat zij vrij is een gevangene is in haar eigen huis, omdat ik de hele dag aan het bellen ben.

2. Extra muurtje of verdieping bouwen

In de woonkamer zou een muurtje gebouwd kunnen worden. Op die manier kan er rustig gewerkt worden, terwijl er ook op de kleine gepast wordt. Dit brengt kosten met zich mee, enkele duizenden euro’s zal het minimaal kosten. Een van de hoofdredenen om dit huis te kopen was de open leefruimte, die verdwijnt hiermee. Een extra verdieping zou nog kunnen, voor een tonnetje meer.

3. Verhuizen naar een nieuwe woning

De laatste optie is verhuizen. Hierbij zijn er twee varianten: groter (duurder) gaan wonen in dezelfde regio of verder van het werk gaan wonen. Ik kan mijn werk vanaf waar dan ook doen: ik ben al negen maanden niet op kantoor geweest. Mijn rijbewijsloze partner is echter zo iemand met een vitaal beroep, docent, die niet vanuit huis kan werken. Reistijd is dus wel degelijk een issue. Of moet mijn partner een nieuwe baan zoeken omdat ik thuis moet werken? Ongeacht welke variant: kosten koper, verbouwingen, er zijn flinke kosten gemaakt voor een huis waar ik echt langer wilde wonen. Tienduizenden euro’s weggegooid geld.

Niet iedereen heeft genoeg huis om structureel thuis te kunnen werken, ook niet voor maar een paar dagen in de week. Sterker, ik heb nog geluk. Een partner die niet thuis werkt én (nu nog) een ruimte in huis waar coronatijd in te managen is. Vrienden en collega’s zie ik werken op hun slaapkamer, kelder of blokhutje, of in dezelfde ruimte als hun partner. Deze mensen komen dag voor dag steeds dichter bij een thuiswerkplek-burn-out.

Welke optie er ook gekozen wordt, er komt bovenop de kosten van koffie, thee en wc-papier een flinke rekening. De rekening van een ander gebruik van thuis wordt hopelijk niet vergeten.

Rik van Dijk is productmanager op een it-afdeling bij de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden