Opinie

Opinie: Omwille van het klimaat en uit lijfsbehoud moet Rutte regeren ‘over links’

Jesse Klaver staat de pers te woord na afloop van zijn gesprek in de Tweede Kamer met Annemarie Jorritsma en Kasja Ollongren. Beeld ANP
Jesse Klaver staat de pers te woord na afloop van zijn gesprek in de Tweede Kamer met Annemarie Jorritsma en Kasja Ollongren.Beeld ANP

Nu de eerste schermutselingen plaatsvinden wie straks met wie zal regeren, is van belang dat de VVD de goede keuze maakt. De beste keuze is een coalitie over links, allereerst om electorale redenen en daarnaast om effectief het klimaatvraagstuk aan te pakken. Want dat vraagstuk zal veruit het belangrijkste zijn waar een komend kabinet aan moet werken.

Het is opvallend dat veel VVD-stemmen en potentiële VVD-stemmen bij de laatste verkiezingen naar D66 zijn gegaan. Dat wordt gemaskeerd door de zetelwinst van de VVD zelf. Peilingen wijzen uit: de 8 zetels verlies van de VVD toen die op 42 in de peiling stond, is grotendeels de winst van D66. Het is een vergissing te denken dat die 8 zetels naar extreemrechts zijn gegaan. Die stemmen komen juist van links (zoals SP’ers die naar de PVV overstappen).

Signatuur

Een kabinet met een groene signatuur onder leiding van de VVD, zal door de vaak nuchtere achterban van de VVD beter worden gewaardeerd: dankzij de VVD behouden we dan immers een realistisch en uitvoerbaar klimaatbeleid, omdat de partij haar coalitiegenoten kan afhouden van te wilde, te dure of niet effectieve maatregelen. Dat wil de VVD-achterban graag zien en daar zal de kiezer de VVD om belonen.

Dat pakt heel anders uit bij een keuze van een kabinet over rechts dat het klimaat bagatelliseert. Daar krijgt de VVD over vier jaar dan de rekening voor gepresenteerd, in de vorm van nog meer kiezers die naar D66 overlopen. De snel groeiende groep leden en kiezers van de VVD die het klimaatvraagstuk wel serieus nemen, zal zich dan van de partij afkeren. Die groep is vele malen groter dan de groep overlopers naar FvD.

Relativeren

De neiging om het klimaatvraagstuk te relativeren heeft de partij overigens wel in zich, getuige het laatste verkiezingsprogramma: het behalen van de klimaatdoelstellingen in 2030 mag ook wel wat later, wanneer dat goedkoper of slimmer zou kunnen.

De VVD heeft dringend behoefte aan een kritische counterpart die ze bij de les houdt. Binnen de partij is dat het Thematische Netwerk Liberaal Groen. In een coalitie met een motorblok van VVD en D66 is er ruime keus met met groen ingestelde partijen.

Los van het electorale motief, is ook het klimaat gebaat bij een groene koers. Het zou voor Rutte een prestatie zijn als hij kans ziet breed politiek en maatschappelijk draagvlak te krijgen voor de benodigde veranderingen in onze economie en energievoorziening om de klimaatdoelstellingen te halen. Op dit moment is waarschijnlijk niemand anders dan Rutte in staat aan zo’n groene coalitie vier jaar lang leiding te geven.

Bram Cool, voorzitter van VVD Thematisch Netwerk Liberaal Groen en Gijs Dröge, oprichter en oud-voorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden