Opinie

Opinie: Neem ook die potsierlijke exercitie op het Museumplein mee in onderzoek

Waarom was zondag in Amsterdam besloten zo’n grote politiemacht op de been te brengen? En door wie?, vraagt Joop Koopman zich af.

Actievoerders en politie op het Museumplein. Beeld ANP
Actievoerders en politie op het Museumplein.Beeld ANP

Afgelopen zondag waren er misschien 250 demonstranten op het Museumplein in Amsterdam. De politie was echter in enorme aantallen aanwezig en constant bezig te wijzen op de 1,5 meter-regel. Desgevraagd verklaarden verscheidene agenten dat ze daartoe speciaal instructie hadden gekregen. Zachte muziek moest onmiddellijk worden uitgezet. Sommige dienders leken te genieten nu de numerieke verhoudingen in hun voordeel waren, andere geneerden zich voor de kinderachtigheid van dit optreden. Wat zeer opviel, was dat er ook leden van de marechaussee patrouilleerden.

Toen tegen drie uur de oproep kwam de demonstratie te beëindigen, werd daar door de demonstranten vlot gehoor aan gegeven. Het machtsvertoon dat daarop volgde, was onbegrijpelijk: negen volgeladen ME-bussen en drie politiebusjes reden vanaf de Concertgebouw-kant het plein op – waar vrijwel geen demonstrant meer te bekennen was – en stelden zich op in de breedte van het veld.

Even later bleken in de Teniersstraat nog zeven bussen vol marechaussees te staan.

Een en ander is amper in de publiciteit geweest doordat de aandacht zondag uitging naar het Malieveld. Maar het is wonderlijk, deze gigantische politie-inzet bij een vrijwel leeg Museumplein.

Iedereen kon weten dat de opkomst op het Museumplein laag zou zijn, omdat veel mensen naar Den Haag zouden gaan. De politie wist dat ongetwijfeld ook. Waarom werd er dan zo ontzettend veel versterking achter de hand gehouden? Het leek op miscommunicatie – of strijd – binnen de leiding.

Amnesty International heeft aangedrongen op onderzoek naar het politieoptreden in Den Haag. Het zou interessant zijn om het machtsvertoon op het Museumplein daarin mee te nemen: waarom was besloten zo’n grote politiemacht op de been te brengen? En door wie?

Het was tegelijk een volstrekt potsierlijke exercitie van politie en marechaussee – zo aanwezig op een plein zonder demonstranten – en een huiveringwekkend vertoon van wat ons te wachten staat als we niet gehoorzamen.

Joop Koopman is pianist en boekhandelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden