Opinie: Nederlandse universiteiten en hogescholenzijn geen alma maters, maar diplomafabrieken

Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan de Hogeschool Rotterdam Business School.  Beeld Brunopress
Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan de Hogeschool Rotterdam Business School.Beeld Brunopress

Duizenden scholieren zijn onlangs geslaagd en staan op het punt naar een hogeschool of universiteit te vertrekken. Deze zomer zou er een van zorgeloos optimisme moeten zijn voordat ze het avontuur aangaan en naar een nieuwe stad verhuizen. Zo is het ook in veel landen. Daar biedt hun nieuwe onderwijsinstelling eerstejaarsstudenten huisvesting, waar ze intrekken met een geestverrijkende mix van studenten van elke studierichting, geografische regio en sociaal-economische achtergrond.

In Nederland brengen ze de zomer door met een wanhopig zoektocht naar een kamer. Dagelijks reageren op geadverteerde kamers, vrijwel nooit een reactie krijgen. En dan: een reactie van een studentenhuis! Het is slechts de kans om deel te nemen aan een slopend selectieproces. Als het meezit, een uitnodiging voor een avond met de eventueel toekomstige huisgenoten. Halverwege die avond: gevraagd te vertrekken (niet geestig, mooi, hip genoeg). Kun je een beter systeem bedenken om het zelfvertrouwen van stabiele tieners te ondermijnen en de minder zelfverzekerde tot wanhoop te drijven?

En als ze, zoals de meesten, nog steeds geen kamer hebben gevonden als het academisch jaar begint? Dan worden het spoorstudenten. Als het te ver is om te forenzen? Nou, dan duurt de reis gewoon langer. En daardoor missen ze alle belangrijke sociale aspecten van het studentenleven.

Intussen zijn voor veel nieuwe studenten de dure studentenkamers sowieso te duur. En zo gaat het klassensysteem, zo meedogenloos ingevoerd in groep 8 met het schooladvies, vrolijk verder. Veel van de armere studenten brengen hun hele studietijd door met pendelen tussen hun ouderlijk huis en universiteit of hogeschool.

Het cv zal er niet zo goed uitzien als dat van de corpsbal of het roeiverenigingslid. Maar ja, niet ons probleem, zeggen de universiteiten en hogescholen, die in Nederland niet zozeer alma maters zijn als wel passieve en ongeïnteresseerde diplomafabrieken.

Tom Collingridge, Haarlem

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden