Opinie

Opinie - Meer Thierry Baudet aan de UvA en meer Ann Coulter in Berkeley

'Diversiteit' betekent allereerst dat je kunt dulden dat iemand anders een andere mening heeft.

Paul Cliteur
Ann Coulter na een toespraak tot de Conservative Political Action Conference (CPAC) in Washington, 12 februari 2011. Beeld AP
Ann Coulter na een toespraak tot de Conservative Political Action Conference (CPAC) in Washington, 12 februari 2011.Beeld AP

'Universiteit Berkeley annuleert optreden ultra-rechtse Ann Coulter', schrijft de Volkskrant op zijn site (20 april).

Coulter was uitgenodigd door Republikeinse studenten om op 27 april haar mening te komen geven over immigratie. Dat leverde protesten op aan de als zeer links bekend staande universiteit. En omdat de veiligheid van studenten en personeel niet kon worden gegarandeerd, annuleerde de universiteit haar optreden. 'Wij zijn er niet in geslaagd een veilige en geschikte locatie te vinden', aldus de verklaring van de universiteit.

Het lijkt een trend te worden. Controversiële spreker. Protesten. Bestuurders: 'Helaas, in verband met de veiligheid kan het evenement geen doorgang vinden.'

Ayaan Hirsi Ali

Zo kon Ayaan Hirsi Ali niet naar Australië. Veiligheid niet gegarandeerd. Maar ook tegen een bijeenkomst van Forum voor Democratie met een optreden van Thierry Baudet in Dordrecht werd geprotesteerd. De actiegroep 'Dordt Discriminatievrij' klaagde bij de eigenaren van het Event Center Dordrecht.

Zoals altijd bij dit soort gevallen zijn er naast overeenkomsten ook verschillen tussen de opgevoerde cases. Dat Hirsi Ali niet naar Australië kan uit vrees voor geweld is een grof schandaal. Wanneer de staat niet bij machte is de veiligheid te garanderen van een prominente buitenlandse publieke intellectueel is dat droevig.

Er waren zogenaamd 'prominent Muslim women' die haar 'haatzaaien' en 'onverdraagzaamheid' verweten. Het zou de dames duidelijk gemaakt moeten worden dat het hen volstrekt vrijstaat de boeken van Hirsi Ali niet te kopen of haar lezingen niet te bezoeken, maar niet dit voor anderen onmogelijk te maken.

Ook de studenten in Berkeley zou dat duidelijk moeten worden gemaakt. De universiteitsbestuurders hadden moeten wijzen op de grote reputatie van de stad San Francisco en op de Free Speech Movement.

Ik verblijf in de maanden april en mei aan University of California Hastings College of the Law en vorige week was ik nog op de campus van Berkeley in het Free Speech Café, waarop de universiteit zich laat voorstaan. Hier, in San Francisco (een half uurtje van Berkeley met de trein), presenteerde Allen Ginsberg in 1955 zijn gedicht Howl waaruit zijn homoseksualiteit bleek, een heftige zaak in de preutse jaren vijftig.

Argumenten

Een probleem is dat de staat, lokale overheden, maar ook universiteitsbestuurders geïntimideerd raken wanneer 'actievoerders' zich bedienen van mooie praatjes over 'antidiscriminatie', 'haatzaaien' en 'onverdraagzaamheid'. Dan wordt al snel naar het 'veiligheidsargument' gegrepen om het sprekers als Coulter, Hirsi Ali of Baudet onmogelijk te maken zich tot hun publiek te richten.

Kan dat anders? Zeker. Om nog maar even bij mijn directe omgeving te blijven: de universiteitsbestuurders zouden een verklaring kunnen uitgeven waarin zij hun protesterende studenten uitleggen dat 'diversiteit' in eerste instantie betekent dat zij kunnen dulden dat iemand anders een andere mening heeft. Valt hen dat te zwaar, laten zij dan op hun studentenkamer blijven wanneer Coulter komt spreken, maar anderen niet beletten om te komen.

Diversiteit wil niet zeggen dat aan een universiteit voldoende Aziaten, afro-Amerikanen of mensen met andere haardracht zitten, maar dat er veel mensen zijn met verschillende opvattingen. Dus geen 'safe spaces' waarin je je kunt terugtrekken om te voorkomen dat je dingen hoort die je niet bevallen. Een universiteit moet weer 'unsafe' worden. Diversiteit wil zeggen: meer Thierry Baudet aan de Universiteit van Amsterdam en meer Ann Coulter in Berkeley.

Paul Cliteur is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden