OpinieMarried At First Sight

Opinie: ‘Married’ op tv? Schei toch uit, psychologen

In tv-programma Married At First Sight nemen de deelnemende psychologen hun vak niet serieus, en dat is laakbaar, betoogt Vittorio Busato.

Vittorio Busato
De ceremonie van Lizzy en Lars in Married At First Sight. Beeld
De ceremonie van Lizzy en Lars in Married At First Sight.

Stel, je bent psycholoog en onderzoeker en wil een experiment doen. Onderzoeksvraag: kun je wildvreemden zo matchen dat ze elkaar op het eerste gezicht een jawoord geven? Zoals elk academisch onderzoeksvoorstel moet dat langs een ethische toetsingscommissie. Kans op toestemming? Nul. Zo wordt er niet met mensen geëxperimenteerd.

De drie als ‘experts’ aan het RTL4-programma Married At First Sight verbonden psychologen hoeven zich aan zulke ethische richtlijnen niet te houden. Toch pretenderen zij ‘op basis van wetenschappelijk onderzoek’ te weten wie ongezien bij elkaar passen om in het huwelijksbootje te stappen. In dat datingprogramma, dat onlangs het zesde seizoen inging, geven vrijgezelle deelnemers elkaar het jawoord in bijzijn van familie en vrienden, gadegeslagen door een groot tv-publiek. Let wel: in naam der wet en luttele minuten nadat ze zich op die zogenaamd mooiste dag van hun leven aan elkaar hebben voorgesteld.

Wanhoopsdaad

De deelnemers komen tot hun wanhoopsdaad omdat zij volgens de experts voor elkaar bestemd zijn vanwege een zeer hoge ‘wetenschappelijk bepaalde matchingscore’. Die baseren deze psychologen – van wie één is gepromoveerd en als wetenschapper aan een universiteit werkt – op testjes, vragenlijsten, gesprekken met deelnemers en onderling overleg.

In de eerste aflevering hadden Lars en Lizzy (‘Een veelbelovend stel’) een matchingscore van liefst
80 procent. ‘Een geweldige basis voor een lang en gelukkig huwelijk’, aldus de experts. In de tweede aflevering (11 januari) matchen Freddie en Sylvia voor 76 procent. Ze zijn wat ouder en volgens de experts doen ze daarom niet meer moeilijk over kleine dingen. Hun leeftijd is ‘best spannend’, maar het zullen ‘maatjes voor het leven zijn die elkaar veel kunnen bieden’.

De experts van Married At First Sight: Pablo, Tila en Eveline Beeld RTL4
De experts van Married At First Sight: Pablo, Tila en EvelineBeeld RTL4

Kandidaten kiezen er zelf voor mee te doen aan een format dat het huwelijk ridiculiseert. Maar wat deze drie psychologen doen, is laakbaar. Er is geen peerreviewed onderzoek dat aantoont dat mensen zo zijn te matchen dat ze elkaar op het eerste gezicht een wettelijk jawoord geven. Niet vreemd dus dat geen stel over de Married At First Sight-seizoenen heen – op een toevalstreffer na – getrouwd is gebleven. En dan toch op grond van ‘wetenschappelijke’ evidentie blijven beweren dat deelnemers voor elkaar zijn uitverkoren, is ronduit vals.

Charlatans

Wetenschappers hebben verplichtingen jegens wetenschap en samenleving. Zoals je houden aan (on)geschreven principes van goed wetenschappelijk onderzoek en af te zien van handelingen/gedragingen die indruisen tegen de wetenschappelijke integriteit – of die het vertrouwen in de wetenschap beschamen of ondermijnen. Met die ambassadeursfunctie neemt dit trio het niet zo nauw.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat hun handelswijze niet lijkt te stroken met bijvoorbeeld artikel 103 van de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), dat aangeeft dat psychologen in hun beroepsmatig handelen de grenzen van hun deskundigheid in acht nemen. Wat deze drie charlatans wél doen is het vakgebied te schande maken: psychologen huwelijken geen mensen uit.

Vittorio Busato is psycholoog, auteur en journalist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden