OpinieWELZIJNSECONOMIE

Opinie: Maak geld vrij voor de gezondheidsrevolutie

De anderhalvemetersamenleving negeert het ongezonde leven van velen: zet liever in op preventie.

Rookruimte in het kantoor van de FNV. Beeld Arie Kievit
Rookruimte in het kantoor van de FNV.Beeld Arie Kievit

Volgens het kabinet is de anderhalvemetersamenleving het nieuwe normaal, ook nu de ­terrassen weer open zijn en de sportscholen misschien per 1 juli hun deuren weer mogen openen. Door ­anderhalve meter afstand te houden, voorkomen we dat het virus om zich heen grijpt.

Zo’n samenleving is gebaseerd op angst, en moeilijk te handhaven. Daarnaast zet het op een verkeerde manier aan tot gedragsverandering. Een anderhalvemetermaatschappij negeert het ongezonde leven van ­velen, waarop elk virus goed gedijt. In plaats van het lek in de boot te dichten, varen we al hozend verder.

Maar het lek moet dicht en het roer moet om. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Overgewicht is een serieuze risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes en zeker tien soorten kanker. Met name buikvet speelt een rol bij het ontstaan van chronische ontstekingen en ziektes.

Extra vatbaar

Roken veroorzaakt long- en keelkanker, hart- en vaatziekten, COPD en astma. Roken en overgewicht verzwakken de longen en het immuunsysteem, waardoor mensen extra vatbaar zijn voor infecties.

Een (corona)virus is dan al snel het laatste duwtje in de richting van de intensive care.

Toch ligt de focus vrijwel volledig op het verslaan van het virus. Door ­covid-19 als de grote vijand te zien, is er nauwelijks aandacht voor het grote geheel. Zo wordt de burger niet alleen aangemoedigd afstand te houden, maar ook óntmoedigd om ­horeca, theaters, musea, winkels, bioscopen en meer te bezoeken. Dit is slecht voor de economie en het maakt ons ook niet weerbaarder.

Beter immuunsysteem

Het kabinet zou er beter aan doen om een welzijnseconomie te propageren. Die is minder gebaseerd op angst en meer op hoop en mogelijkheden. Binnen die economie gaan we de strijd aan tegen de sluimerende vijanden van de zorg: niet het virus zelf, maar roken en overgewicht. Volgens ­medici leiden gezonder eten en stoppen met roken al binnen enkele weken tot een beter immuunsysteem. Als virussen nooit zullen verdwijnen (en dat is helaas het geval), dan moeten we ons er beter tegen wapenen.

Om te beginnen door ondernemers aan te moedigen de gezondheidsmarkt op te gaan. Nu breken zij het hoofd over hoe ze voldoende afstand kunnen creëren, maar van dit lapmiddel wordt niemand beter.

Hoe het dan moet? Beloon initiatieven die stimuleren tot gezonder leven, bij voorkeur binnen het economische noodplan. Steun sportclubs die hun sport bereikbaar maken voor een grote(re) groep mensen en restauranthouders die gratis workshops geven aan mensen met overgewicht.

Ondersteun rookvrije terrassen en ondernemers die op een creatieve manier de strijd aangaan tegen stress. Anders gezegd: maak geld vrij voor de gezondheidsrevolutie, zodat we toekomstige virussen kunnen weerstaan. Zonder intelligente lockdowns, maar met een intelligente manier van leven.

Jeroen Jansen is journalist en schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden