OpinieDIVERSITEIT IN DE MEDIA

Opinie: Maak een kweekvijver voor niet-witte mediatalenten

Een inclusieve maatschappij begint bij gedifferentieerde informatievoorziening, betoogt Sam Nemeth.

Sam Nemeth
Nadia Moussaid voor aanvang van talkshow Laat op een.  Beeld ANP Kippa
Nadia Moussaid voor aanvang van talkshow Laat op een.Beeld ANP Kippa

Wie de media in Nederland beziet, krijgt een witte bril op. Hoewel er vaak een inclusief beleid wordt gevoerd, is de samenstelling van veel redacties nog steeds geen ­afspiegeling van de maatschappij. De ophef rond de Divibokaal, een prijs voor ‘medewerkers bij de publieke omroep die zich hadden ingezet om experts met een ‘diverse’ achtergrond aan het woord te laten’, is exemplarisch voor de problemen die de Nederlandse media hebben met het aantrekken van niet-wit ­talent.

De grote talkshows doen in het ­algemeen wel moeite Nederlanders van buitenlandse afkomst uit te nodigen. Zo zien we regelmatig politicus Samira Bouchibti, journalist Danny Ghosen of de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, aan de ­tafels van de diverse opiniërende en informerende programma’s verschijnen.

Wat deze talkshowgasten (maar ook bijvoorbeeld Noraly Beyer, Ivette Forster, Gerri Eickhof, Prem Radhakishun en Nadia Moussaid) gemeen hebben is dat ze ooit gewerkt hebben als televisiemaker bij MTNL, Migranten Televisie Nederland. Dat was een in de grote steden opererende televisiezender die relatief professioneel was opgezet. De omroep produceerde een afwisselende programmering, gericht op een grootstedelijke, diverse doelgroep. En het was een succes: de mix van nieuws, amusement, maar ook cultuur, sprak de kijkers aan. Het team van MTNL bestond uit veelal jonge makers die de sprong naar Hilversum, met zijn ondoorgrondelijke structuren, nog niet konden of wilden maken. Acht jaar geleden hield MTNL ermee op. De omroep was voor het overgrote deel van subsidie afhankelijk en de overheid, het kabinet Rutte I, draaide de geldkraan dicht.

Ook ik werkte ooit bij MTNL als programmamaker. De sfeer die er hing, op het hoofdkantoor aan het Amsterdamse Rembrandtplein, was meer dan hartelijk. Er werd gehighfived, brassa’s gegeven, geroepen, handen geschud en vooral veel, heel veel gepraat. Deze open, niet-hiërarchische, bedrijfscultuur resulteerde in een unieke werkomgeving, waar het enige stilzwijgende de afspraak was dat iedereen kon zijn wie zij of hij wilde zijn. Natuurlijk idealiseer ik de zender nu enigszins: zoals overal ­waren er onenigheden, kongsi’s en pispaaltjes. Maar wie een streep zet onder de erfenis van MTNL en het nettoresultaat beziet, kan niet anders dan constateren dat het een uiterst ­effectieve emancipatiemachine was.

Inclusiviteit

Black Lives Matter legt nu de vinger op de zere plek. Er zijn nog een hoop slagen te maken op het gebied van ­inclusiviteit in Nederland en journalistiek kan daarin een bepalende rol spelen. Ik pleit niet voor het heropstarten van MTNL, daarvoor is de ­wereld te zeer veranderd. Televisie is voor een hele generatie van ondergeschikt belang als informatievoorziening. Maar een mediamerk dat jonge makers met verschillende achtergrond een aantal vaste kanalen op sociale media, internet maar ook podcasts en vlogs laat vullen, zou al verschil kunnen maken.

De speelse professionaliteit die MTNL kenmerkte, maakte het een incubator voor kwaliteitsmedia. Het kabinet Rutte III kan zich revancheren door zo’n kweekvijver voor niet-wit talent te realiseren, als alternatief voor de Divibokaal. Een inclusieve maatschappij begint bij gedifferentieerde informatievoorziening en met een succesvol voorbeeld uit een niet al te grijs verleden moet het niet lastig zijn daar een fundament voor te leggen.

Sam Nemeth is mediawetenschapper aan Northumbria University in Newcastle (VK) en oud-programmamaker bij MTNL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden