OpinieWaardering voor jongeren

Opinie: Laten we ook eens klappen voor onze jongeren

Er mag meer waardering zijn voor de jeugd, die nu een immens offer brengt voor de ouderen, stelt Jop Zegger.

Jongeren vieren Koningsdag in Nijmegen. Beeld REUTERS

We leven in een gekke tijd, met een virus in ons midden dat om zich heen lijkt te grijpen als we niks doen. Eerst was er veel onduidelijkheid over wat de risico’s waren en wie getroffen kon worden. Maar na de eerste coronaperiode kunnen we opmaken dat de ouderen en de mensen die al wat onder de leden hebben het meest vatbaar zijn. Voor jonge mensen is het risico eigenlijk verwaarloosbaar, wat je ook terugziet in de cijfers van het RIVM.

Hoewel de risico’s dus duidelijk bij een bepaalde groep zitten, ligt de hele samenleving plat. Het enige dat eigenlijk nog draait in ons land, zijn een aantal voor onze samenleving essentiële sectoren. De zorg, de voedselvoorziening, politie en ga zo maar door. Allemaal erg belangrijk, terecht dat daar dan ook veel respect en waardering voor wordt getoond.

We vergeten naar mijn mening echter één grote belangrijke groep, die misschien wel het meeste opoffert om onze kwetsbare mensen te redden: de jongeren.

Zij hoeven zich, mits ze niet al met andere kwalen zitten, geen zorgen te maken dat ze zelf ernstige gevolgen van het virus zullen ondervinden. De kans dat ze bijvoorbeeld omkomen in het verkeer is vele malen groter. Toch leggen ze nu hun hele leven stil om de verspreiding van het virus in te dammen en ervoor te zorgen dat een gedeelte van onze ouderen wat langer van het leven kan blijven genieten. Daarmee brengen de jongeren een groot offer.

Ik vraag me af wat de schulden, die nu worden opgebouwd, voor de toekomst betekenen. Kunnen we straks nog de gezondheidszorg zoals we die nu hebben betalen? Kunnen wij nog gewoon voor onze pensioenen sparen? Kan het onderwijs van nu nog blijven bestaan?

Het is natuurlijk belangrijk om voor iedereen te zorgen in de samenleving. Maar laten we niet vergeten dat het kiezen voor de ene groep consequenties heeft voor de andere groep. In dit geval lijkt het erop dat het kiezen voor de groep die kwetsbaar is voor het virus, een enorme negatieve impact zal hebben op het heden en de toekomst van een grote andere groep. Daarom mag er wat mij betreft meer waardering zijn voor alle jongeren, die nu een groot offer brengen voor de ouderen.

Laten we ook eens een keer klappen voor onze jongeren. 

Jop Zegger is student en 22 jaar oud. 

Lees ook

Mijn zelfbeschikking is volledig overgeleverd
De keuze voor de ene kwetsbare groep heeft een zeer negatieve impact op het heden en de toekomst van een grote andere groep, betoogt student Linde van de Koolwijk.

Commentaar: Studenten zijn dubbel gedupeerd
In studerend Nederland stapelen de problemen zich op. Een noodplan kan nu niet lang meer uitblijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden