COMMENTAARcarlijne vos

Opinie: laten we het coronaleermoment aangrijpen om het roer om te gooien in de zorg

De zorgsector moet leermoment corona aangrijpen: minder markt, zinvolle zorg en artsen in loondienst.

GORINCHEM, Nederland, 18-04-2018. Sfeerbeelden van het Beatrix ziekenhuis te Gorinchem. Foto: Simon Lenskens Beeld Simon Lenskens
GORINCHEM, Nederland, 18-04-2018. Sfeerbeelden van het Beatrix ziekenhuis te Gorinchem. Foto: Simon LenskensBeeld Simon Lenskens

Twee ziekenhuizen zijn erin geslaagd om onnodige zorg uit te bannen. De positieve resultaten in Ziekenhuis Bernhoven in Uden en het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem zijn met veel enthousiasme ontvangen. De hele zorgsector is immers ervan doordrongen dat de zorgkosten omlaag moeten en kúnnen.

De coronacrisis heeft op veel punten de ogen geopend. Niet alleen heeft de sector een snelle en flexibele respons getoond met het tijdig opschroeven van de ic-capaciteit, het mobiliseren van voldoende personeel en het vermogen tot samenwerken. Ook bleek een deel van de zorgvraag te ‘verdampen’, omdat patiënten niet konden worden doorverwezen; uitstel bleek voor sommigen te leiden tot afstel. Tenslotte is er winst geboekt met de inzet van beeldbellen. Al dat reizen voor een simpele nacontrole op de polikliniek blijkt vaak nergens voor nodig.

Van alle kanten klinkt nu de roep om het coronaleermoment aan te grijpen om het roer om te gooien. Eerder deze maand pleitte een groep van 1.000 artsen in een manifest voor een ommezwaai: minder marktwerking, bureaucratie en onnodige zorg, meer samenwerking, centrale regie en betere beloning voor verpleegkundigen.

Het kabinet, dat deze zomer met een visie op de zorg zou komen maar deze door corona heeft moeten uitstellen, doet er goed aan hieraan gehoor te geven. Door de vergrijzing zal de zorgvraag blijven oplopen. Om de kosten onder controle te houden, is het dus van belang aan de juiste ­bezuinigingsknoppen te draaien. Overproductie is een van de belangrijkste. Naar schatting 10 tot 20 procent van de behandelingen is onnodig, niet bewezen effectief of voegt niets toe aan de kwaliteit van leven.

De productieprikkel, die door de invoering van marktwerking is doorgeslagen, moet dus uit het zorgsysteem. Om dit te bereiken moeten zorgverzekeraars kritisch kijken hoe zij hun inkoopmacht dusdanig aanwenden dat ziekenhuizen niet concurreren om een zo hoog mogelijk budget, maar om het leveren van de beste zorg. Ziekenhuizen moeten veel meer als eenheid optrekken en regionaal samenwerken: concurrerende zelfstandig opererende ­medische maatschappen zijn dan niet meer van deze tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden