OpinieAbortus
Opinie: laten we er voor zorgen dat abortus ook in Nederland eindelijk écht wordt gelegaliseerd
Na jaren van voorsprong loopt Nederland inmiddels achter in de abortuszorg. Gezamenlijke actie is nodig, betoogt Mirella Buurman.
Argentinië legaliseert abortus. Een grote overwinning voor de feministische beweging in Latijns-Amerika. Met dit geweldige nieuws nam de Volkskrant afscheid van het oude jaar. Abortus is inmiddels in Ierland, Argentinië, en volgend jaar in Thailand, écht legaal.
Wij kloppen onszelf in Nederland graag op de borst wat betreft onze abortuszorg. Ten onrechte. In tegenstelling tot veel andere landen, staat abortus in Nederland nog altijd in de strafwet. Een dokter die een abortus uitvoert, kan dus nog steeds de gevangenis indraaien. Alleen met een vergunning is abortus toegestaan. Vandaar het bestaan van abortusklinieken. We lijden in Nederland aan de wet van de remmende voorsprong. In Nederland moet abortus ook uit de strafwet. Het gaat hier om een fundamenteel recht, van iedere zwangere vrouw.
In Argentinië is het een groot succes voor de feministen, want die hebben er hard voor gestreden. Maar niet alleen voor hen is het een overwinning, ook voor de volksgezondheid in het algemeen. Want, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dicteert: laagdrempelige toegang tot veilige abortuszorg is een mensenrecht én een voorwaarde voor goede volksgezondheid.
Pijnlijk en misleidend
Het is daarom pijnlijk én misleidend dat abortusartsen, ook recent nog in deze krant (O &D, 17 december), protesteren tegen de abortuspil bij de huisarts.
Pijnlijk voor alle artsen die zich inzetten voor goede abortuszorg. Met name voor de abortusartsen zelf, omdat ze zo overduidelijk alleen maar voor het belang van de abortusklinieken strijden. En niet voor het belang van de vrouwen die deze hulp zo hard nodig hebben.
Misleidend, vooral voor alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Het zou, volgens de abortusartsen, niet veilig zijn als vrouwen de abortuspil bij de huisarts halen en hun anonimiteit zou niet gewaarborgd zijn.
Dit is onjuist. Huisartsen kunnen gewoon veilig de abortuspil verstrekken, conform de voorwaarden die de wetenschappelijke vereniging van huisartsen, het NHG, heeft uitgebracht.
En natuurlijk is de anonimiteit van de vrouw wél gewaarborgd, de huisarts heeft beroepsgeheim en de apotheker ook. Anders beweren is misleidend. Allereerst natuurlijk voor de vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Maar ook voor alle beleidsmakers en politici die zich met dit onderwerp bezig houden.
Ik heb, als huisarts, de abortusartsen hoog zitten, ze zorgen in Nederland goed voor ongewenst zwangeren. Ze doen belangrijk werk, waar ze niet altijd open over kunnen praten, omdat de weinige tegenstanders van abortus steeds fanatieker lijken te worden.
Wij huisartsen zorgen echter ook goed voor ongewenst zwangeren. En met oog op hun belang, op het belang van de ongewenst zwangere vrouwen die onze hulp nodig hebben, is het niet goed dat artsen die werken aan goede abortushulpverlening, elkaar afvallen.
Ja, abortusklinieken dreigen omzet te verliezen als alle huisartsen de abortuspil gaan voorschrijven. Dit is een terechte zorg, waarvoor we een oplossing moeten vinden. De abortusklinieken zijn en blijven immers van groot belang voor vrouwen die al in een verder gevorderd stadium van hun zwangerschap zijn. Maar vanuit het perspectief van de vrouw zouden alle abortusartsen moeten erkennen dat het winst is wanneer ongewenst zwangeren voor de abortuspil ook bij hun huisarts terecht kunnen. Zij weten zelf ook dat niet iedere vrouw zo makkelijk bij een abortuskliniek kan komen.
Elke drempel die wordt geslecht in de toegang tot een goede en veilige abortus, betekent gezondheidswinst.
Makkelijker
De initiatiefwet van Lilianne Ploumen en Corinne Ellemeet, die het huisartsen en apothekers makkelijker maakt de abortuspil te verstrekken, is ingediend. Het plan is deze wet nog voor de verkiezingen te behandelen.
Deze wet verdient steun van alle artsen, of ze nou abortusarts of huisarts zijn. Laten we het belang van ongewenst zwangere vrouwen helder voor ogen houden. Laten we, als abortus verlenende artsen, stoppen om elkaar vliegen af te vangen.
Laten we nu beginnen met het steunen van de initiatiefwet van Ploumen (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks). En laten we er vervolgens voor zorgen dat abortus ook in Nederland eindelijk écht wordt gelegaliseerd.
Mirella Buurman is huisarts in Amsterdam.
Verder lezen
Het is juist een uitstekend idee om de abortuspil te laten verstrekken door de huisarts, betoogt Peter Leusink. Abortus hoort gewoon thuis in de basiszorg.