OpinieKauthar Bouchallikht

Opinie: Kauthar Bouchallikht is het slachtoffer van een gemene hetze van GeenStijl

Niemand draagt individuele verantwoordelijkheid voor de borden of slogans van een ander, betoogt Jaap Hamburger.

De demonstratie tegen Israëlisch geweld in Gaza, 12 juli 2014. Tweede van links op de voorgrond: het aspirant-Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks. Beeld AD/Jos van Leeuwen.
De demonstratie tegen Israëlisch geweld in Gaza, 12 juli 2014. Tweede van links op de voorgrond: het aspirant-Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks.Beeld AD/Jos van Leeuwen.

In de afgelopen twintig jaar heb ik ­menigmaal deelgenomen aan manifestaties en demonstraties, ook als spreker. Soms kwam ik daarbij terecht in situaties als waarin Kauthar Bouchallikht in 2014 als 20-jarige verzeild is geraakt en waar zij nu zo hard om wordt aangevallen.

Laat ik over Bouchallikht meteen duidelijk zijn: ik beschouw de commotie die door GeenStijl op grond van een zes jaar oude foto rondom haar is gecreëerd, zonder het woord kwaadaardig te willen gebruiken, als vergezocht, politiek van aard en bedoeld om haar en haar partij te beschadigen. Ik zie amper oprechte pogingen om op zoek te gaan naar antwoorden op moeilijke keuzen, en naar maatstaven voor verantwoord gedrag. Barbertje Bouchallikht moet hangen, als het aan GeenStijl ligt.

Die moeilijke keuzen ken ik uit ­eigen ervaring: welke organisaties behalve de mijne zijn hier nog meer aanwezig of vertegenwoordigd? Kan ik hier staan; kan ik hier meelopen; kan ik hier spreken; wil ik met deze persoon wel samen op het podium of op de foto; kan ik nog zonder risico voor mijzelf of mijn organisatie blijven of moet ik nu weggaan; wat winnen of verliezen we door te blijven of te vertrekken?

Slogans

Ik heb mijzelf dit soort vragen vaak moeten stellen. Ik geef iets van mijn afwegingen, zonder de pretentie van volledigheid.

Voorop staat dat het deelnemen aan bijeenkomsten in de openbare ruimte plaatsvindt onder het banier en de slogans van het comité dat de demonstratie bij gemeente en politie heeft aangemeld. Daar heb jij je achter geschaard, als eenling of als vertegenwoordiger van je organisatie. Daar mag je op worden aangesproken. Je hebt niet ingestemd met de tekst die een willekeurige deel­nemer scandeert of boven zijn of haar hoofd omhoog houdt.

Instemming

Dat een foto of geluidsfragment kan circuleren waaraan jij kunt worden gekoppeld, betekent niet dat je met de inhoud instemt. Er is je niets gevraagd. Het is ook niet aan deel­nemende individuen of organisaties om daar tegen op te treden, het is voorbehouden aan de organisatie en de ordedienst om in samenwerking met de politie de demonstratie zo ‘schoon’ mogelijk te houden, dat wil zeggen: zo dicht mogelijk bij de aangemelde doelstellingen en de voorwaarden waaronder de vergunning is verleend. Anders geformuleerd: ten principale draagt niemand individuele verantwoordelijkheid voor de borden of slogans of kreten van een ander, alleen voor die van zichzelf en van zijn eigen organisatie. Als Bouchallikht in eigen persoon met de borden met de gewraakte vergelijking: Davidster = Hakenkruis of ­zionisme = nazisme was komen opdraven, was er discussie mogelijk geweest.

Wat we zien in de opgeklopte commotie is een gevalletje ‘guilt by association’, het geliefkoosde glijmiddel van rechts om mensen verdacht te maken. Het sop is de kool niet waard.

En ook dit nog: hoe vaak en heftig het ook wordt beweerd, er is niets ­inherent antisemitisch aan een vergelijking van symbolen van de ­Israëlische staat met die van de abjecte schurkenstaat onder het nazi-regime. Het is een misplaatste, een a-historische en overtrokken en domme vergelijking, maar niet een in zijn aard per definitie altijd en overal antisemitische vergelijking (al kàn dat het geval zijn).

Gaza

Vergeten we intussen niet waar de demonstratie in 2014 zich ook al weer tegen keerde: tegen de politieke en militaire bandieten die zonder noodzaak of gerede aanleiding in operatie Protective Edge de in de Gazastrook opgesloten Palestijnse burgerbevolking 51 dagen en nachten lang bestookten in meer dan 6.000 bombardementsvluchten, en met zwaar geschut beschoten vanaf zee en over land. Zij presenteerden dat aan de wereld in een parallel en lang voorbereid desinformatie-­bombardement als zelfverdediging tegen aanvallen van de andere kant.

Zullen we het nog eens over die gotspe hebben, in plaats van over twee kartonnen borden in Den Haag en een vrouw van 20 jaar die daar is gefotografeerd? Nee, want die oorlogsmisdaad wil GeenStijl laten rusten. Doe mij Kauthar Bouchallikht die in 2014 meeliep in die demonstratie liever dan GeenStijl en zijn meelopers anno 2020. 

Jaap Hamburger is voorzitter van Een Ander Joods Geluid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden