Opinie

Opinie: hoog tijd voor een ministersploeg met 50 procent vrouwen

Je zou denken dat vrouwen en mannen wel gelijk vertegenwoordigd zouden zijn in de Nederlandse politiek, maar helaas. UN Women roept de formateurs op te zorgen dat Mark Rutte straks op het bordes staat met een ministersploeg met 50 procent vrouwen.

Kabinet Rutte II op het bordes. Foto anp

Twee jaar geleden presenteerde Justin Trudeau zijn kersverse Canadese regering aan de pers. Toen een journalist vroeg waarom zijn kabinet voor de helft uit vrouwen bestaat liet Trudeau even een stilte vallen, en zei toen simpelweg: 'Omdat het 2015 is'. Een paar maanden geleden volgde de Franse president Emmanuel Macron zijn voorbeeld, 11 van zijn 22 ministers en staatssecretarissen zijn vrouwen. De eerstvolgende is hopelijk Mark Rutte. UN Women roept de formateurs met een petitie op om te zorgen dat hij straks op het bordes staat met een ministersploeg met 50 procent vrouwen. Waarom? Omdat het 2017 is.

Deze maand is het precies honderd jaar geleden dat de Tweede Kamer instemde met het voorstel om vrouwen in Nederland passief kiesrecht te geven. Vanaf 1917 konden vrouwen in de Tweede Kamer worden gekozen.

Voorbijgestreefd

Je zou denken dat honderd jaar later vrouwen en mannen wel gelijk vertegenwoordigd zouden zijn in de Nederlandse politiek, maar helaas. Het aantal vrouwen in de Tweede Kamer liep tot en met 2010 langzaam op. In dat jaar was bijna 43 procent van de parlementariërs vrouw. Sindsdien loopt dat percentage echter weer omlaag. Met 36 procent vrouwen in de huidige Tweede Kamer zijn we terug op het niveau van 1998. Nederland is voorbijgestreefd door landen als Bolivia, Senegal, Mexico en Burundi en bungelt op de 26ste plek van de wereldranglijst.

Kandidaten voor een kieslijst worden bijna overal binnen politieke partijen vastgesteld. In sommige landen, zoals IJsland en Zweden, zetten partijen van links tot rechts uit zichzelf vrouwen op verkiesbare plekken. In andere landen, zoals Senegal en Bolivia, is er een wettelijk quotum waar kieslijsten aan moeten voldoen; een partij met onvoldoende vrouwen op de lijst mag niet meedoen aan de verkiezingen.

In Nederland is er geen quotum, en zet een aantal partijen te weinig vrouwen op verkiesbare plaatsen. De actie 'Kies een vrouw' bij de verkiezingen afgelopen maart wierp beperkt vruchten af. Weliswaar werden drie vrouwen met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer gekozen, maar alleen bij de PvdA en GroenLinks. Die partijen hadden juist wél een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen op verkiesbare plekken. Kiezers van partijen met een overdaad aan mannen bovenaan de lijst, zoals VVD, CDA en D66, werden niet bereikt.

Hoog tijd

Gelukkig gaat het met de vertegenwoordiging van vrouwen in de regering beter. De huidige demissionaire regering heeft 46 procent vrouwen. Nederland staat daarmee op de vierde plek in Europa. Alleen in Zweden, Finland en Frankrijk is het percentage hoger. Maar ook in de regering is het percentage vrouwen nog nooit 50 procent of meer geweest. We zullen het de komende jaren moeten doen met een parlement met net meer dan eenderde vrouwen, dat valt voorlopig niet meer te veranderen. De coalitiepartijen kunnen er echter wél voor zorgen dat het kabinet voor de helft uit vrouwen bestaat. Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht wordt het hoog tijd.

Marije Cornelissen is Algemeen Directeur UN Women Nederland

Petitie ondertekenen? Ga naar www.unwomen.nl #omdathet2017is