Opinie

Opinie: Hoeveel bezwaren tegen de Omgevingswet zijn er nog nodig?

Onlangs pleitten ex-minister Cees Veerman en emeritus-hoogleraar Louise Vet in deze krant voor een deltaplan voor de landbouw, waarin zou moeten worden vastgelegd wat in bepaalde gebieden de grenzen zijn voor de uitstoot van ammoniak en stikstof.

Boerenprotest tegen veevoermaatregel die wordt ingesteld als stikstofmaatregel. Een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle werd geblokkeerd. Beeld Marcel van den Bergh
Boerenprotest tegen veevoermaatregel die wordt ingesteld als stikstofmaatregel. Een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle werd geblokkeerd.Beeld Marcel van den Bergh

Baanbrekend voor het klimaatbeleid. Maar zo’n plan is alleen uitvoerbaar als daarvoor naast voldoende financiële armslag ook een wettelijke basis bestaat. Als de invoering ervan doorgaat, is dat vanaf 1 januari 2022 de Omgevingswet. Maar jammer voor de klimaatdoelen, daarop is die wet niet ingericht.

Dit gebrek is het zoveelste bezwaar tegen de Omgevingswet. Steeds meer wetenschappers en planologen spreken zich er tegen uit, de helft van de gemeenten wil er niet aan. De wet kent geen nationale regiefunctie, schuift nationale ruimtelijke vraagstukken af op lagere overheden, beperkt inspraakmogelijkheden, maakt de toegezegde budgetneutraliteit niet waar, staat op gespannen voet met de rechtszekerheid en is gebouwd rond een it-systeem dat al jaren niet naar behoren wil werken en dat miljarden gaat kosten.

De invoering van de wet is sinds 2016 al meerdere malen uitgesteld, maar na jaren van voorbereiding telt het prestige; de Omgevingswet wordt er ondanks alle bezwaren toch doorgedrukt.

Hoeveel bezwaren zijn er nog meer nodig? Of blijft ook na Rutte III prestige belangrijker dan verantwoord beleid?

Herman Weelink, landschapsarchitect en en planoloog, Bennekom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden