LEZERSBRIEVENwoensdag 23 september

Opinie: het debat over landbouw is niet gebaat bij polarisatie

Redactie
Een boer strooit met kunstmest over een koeienvlaai in de wei bij een melkveehouder in Bunnik. Beeld ANP
Een boer strooit met kunstmest over een koeienvlaai in de wei bij een melkveehouder in Bunnik.Beeld ANP

In het opiniestuk ‘Uitbanning van kunstmest is een grote denkfout’ wordt een doemscenario geschetst over landbouw zonder kunstmest. Als student agroecologie zie ik dat kunstmest soms wordt weggezet als grote boosdoener. In mijn ogen onterecht.

Kunstmest is de wereldwijde voedselproductie enorm ten goede gekomen, doet dat nog steeds en is bij goed gebruik erg waardevol. Ik ben het dus op veel vlakken eens met het opiniestuk. Maar het artikel polariseert.

In de aangehaalde kringlooplandbouwvisie, maar ook in de recent gepubliceerde ‘Farm to Fork’-strategie van de Europese Commissie, wordt de vermindering van kunstmest inderdaad genoemd. Het gaat echter voornamelijk over het verminderen van overbemesting en het sluiten van kringlopen. Als deze laatste twee doelen worden bereikt, zal de behoefte aan kunstmest vanzelf afnemen.

Daarnaast is een goede economische positie voor boeren een vereiste binnen de visie op kringlooplandbouw . Het uitbannen van kunstmest, met het geschetste doemscenario, is dus helemaal niet aan de orde.

Door dit zo te publiceren, polariseert het debat over de landbouw alleen maar verder en komen we geen meter dichterbij de oplossing, die juist gebaat is bij een goede samenwerking.

Lennart Fuchs, Wageningen

Unilever

Houders met Nederlandse aandelen in Unilever hebben in meerderheid voor het samenvoegen van de twee hoofdkantoren gestemd. Het wetsvoorstel van GroenLinks om een vertrekboete in te voeren, zou nog een kink in de kabel kunnen worden. Maar topman Jope verwacht niet dat het zo ver komt: ‘Het zou een inbreuk zijn op fundamentele principes in het Europees recht.’ Het wetsvoorstel is volgens hem ook in strijd met het belastingverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Waar wilde Unilever dat gecombineerde hoofdkantoor ook al weer hebben? Juist, in Londen. Daar waar momenteel plannen worden gesmeed om delen van het met de EU gesloten Brexitakkoord eenzijdig op te zeggen. Om woorden van de Schotse Nationale Partij te gebruiken: naar een schurkenstaat in wording.

Pierre Daanen, Amsterdam

Brieven van vrouwen

Het moet omstreeks 1960 zijn geweest, toen van mijn moeder een ingezonden brief met nogal kritische inhoud in de krant werd geplaatst. De volgende dag werd mijn vader daarop aangesproken met de tekst: ‘Je moet niet zo laf zijn de naam van je vrouw onder een kritische ingezonden brief te plaatsen.’ Er is de afgelopen jaren toch wel iets veranderd.

Wiebe Schuitemaker, Nijmegen

Gerri en Piet

Piet Emmer verweert zich tegen Gerri Eickhofs oordeel van racisme. Hoe lang blijft de Volkskrant nog een podium bieden aan deze polemiek? Laat de twee kemphanen met elkaar in gesprek gaan, al dan niet met een gespreksleider. Dat lijkt me zinvoller.

Jan Riemersma, Winterswijk

Cup i

Huisarts Rinske van de Goor schrijft in haar column over ‘extreme varianten, zoals dames met cup i (ja, die heb ik in mijn patiëntenpopulatie, en dat geeft rugklachten en sport niet fijn).’

Hiermee zet ze een grote groep vrouwen onterecht weg als ‘extreme variant’. Er is veel onwetendheid over cupmaten en ook deze huisarts blijkt helaas niet goed geïnformeerd.

Ikzelf verkoop in mijn winkels 96 verschillende bh-maten, de grootste is cup o. Cup i is bij ons de op één na meest verkochte cupmaat. Naast het feit dat cup i dus niet extreem is, moet een huisarts ook weten dat mensen met grote borsten niet door het leven hoeven met rugklachten en last bij het sporten. Een (sport-)bh in de goede maat haalt het gewicht van de schouders, waardoor rug- en nekklachten verdwijnen.

Floor van de Pavert, eigenaar SuperBra, Utrecht

Democratie

Arie Elshout geeft als advies dat je niet moet proberen de democratie te redden door haar te vernietigen (O&D, 21 september). Hij vergeet echter dat er ook politici zijn die de democratie slechts willen gebruiken om haar vervolgens te vernietigen.

Daarbij doel ik op Geert Wilders en Thierry Baudet. Hoe valt anders te verklaren dat deze twee politici zo bijzonder gecharmeerd zijn van iemand als Viktor Orban en hem zien als inspirerend en lichtend voorbeeld van een politicus? Baudet noemt hem een ‘held’ en Wilders vindt hem een ‘geweldig politicus’.

In feite zou bij Forum voor Democratie beter de naam Forum tegen Democratie passen. Geert Wilders zat eerst in de VVD, Voor Vrijheid en Democratie. Bij zijn eigen partij heeft hij voor het gemak het woord Democratie maar gewoon weggelaten, zodat je tenminste weet waar je aan toe bent.

Arend Hart, Phitsanulok, Thailand

Clingendael

Bij instituut Clingendael werken verstandige mensen, nam ik altijd aan. Maar het lijkt erop dat ze daar voor hun opinie-onderzoek naar onze mening over machtsblokken beunhazen in de arm hebben genomen.

De Volkskrant meldtdat 72 procent van de respondenten positief antwoordt op de vraag of Nederland meer zou moeten samenwerken met Duitsland en Frankrijk ‘nu de Britten de EU verlaten en nu president Trump van de VS een onbetrouwbare bondgenoot heeft gemaakt’. Zo’n leading question komt dicht in de buurt van ‘Vindt u ook niet dat…’ of: ‘U zult toch met mij eens zijn dat…’

Jaap Blaakmeer, Heerenveen

Bek houden

‘Bek houden’ allemaal, een mooi motto voor een nieuwe moraal. In wat voor tijd leven we? Ik geef het op. Ik ga mijn bek houden.

Ottoline Dinger, Wassenaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden