Lezers reageren op Rutte

Opinie: Heeft u dat nou ook, een groeiende ergernis als u Rutte langer dan twee minuten aanhoort?

Lezers reageren op de plannen die VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte in Nieuwsuur ontvouwde om de bestuurscultuur te veranderen.

Demissionair Premier Mark Rutte. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Demissionair Premier Mark Rutte.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Psychologie

Gelukkig maak ik in mijn werk als psychotherapeut vaak mee dat mensen vertellen dat ze zijn veranderd. Ze vertellen dan doorgaans geëmotioneerd over wat er met hen is gebeurd, hoe ze nu anders staan ten opzichte van iets in het (recente) verleden, hoe ze dit anders voelen, ervaren en hoe dit inzicht hen heeft veranderd.

Je hoort dan dat hetgeen ze vertellen voortkomt uit wat we het ‘psychologisch backoffice’ noemen en elke zin die ze uitspreken raakt mij als psychotherapeut, ik ervaar de authenticiteit.

Vanuit deze ervaring was ik benieuwd naar het interview met Mark Rutte in Nieuwsuur. Het idee was dat Rutte zich na alles wat er was gebeurd opnieuw zou uitvinden. Al na korte tijd begon de slaap me parten te spelen, raakte ik verveeld en neigde af te haken. Ik heb mijn best gedaan naar elke zin van de demissionaire premier te luisteren en op te vangen wat er authentiek was, en wat niet. Maar ik hoorde vooral lege woorden, die het psychologisch frontoffice zo vaak kenmerken.

Jan Derksen, klinisch psycholoog, Nijmegen

CEO van BV Nederland

Meneer Rutte, u bent de premier van Nederland. En u hebt herhaalde malen gezegd dat u de ceo van de bv Nederland bent. In de grondwet van ‘het bedrijf’ Nederland staan rechten van de burger op rechtsbijstand, werkgelegenheid, sociale zekerheid, milieu, volksgezondheid, woongelegenheid, ontplooiing en onderwijs.

Op al deze gebieden heeft uw regering de afgelopen tien jaar de mogelijkheden voor de burger beperkt, vaak met harde hand. Hier helpt geen andere ‘bestuurscultuur’ tegen, hier hoort weer gewoon een premier te komen die trouw heeft gezworen aan de grondwet van Nederland, en die grondwet volgt.

Gerard van der Linden, Blauwe Sluis

Boos jongetje

Heeft u dat nou ook: een groeiende ergernis als u Rutte langer dan twee minuten aanhoort? Radicale ideeën: ammehoela. Het meest vileine was de aankondiging van een goed gesprek met Omtzigt; waarover zou de CDA’er nou zo boos zijn? Dat kleineerde het boze jongetje.

Verder was het een nietszeggende woordenbrij waarbij hij refereerde aan zaken die allang aan de orde zijn gekomen. De hamvraag blijft natuurlijk wat de huidige status was geweest zonder het incident-Ollongren. De man heeft geen moment overwogen of Edith Schippers het stokje van hem zou moeten overnemen.

Rutte ontwijkt alle cruciale vragen met een behendigheid die zelfs scherpe ondervragers van Nieuwsuur met lege handen laat staan, maar ondertussen zal de pure machtspoliticus zijn eigen agenda proberen door te drukken. Dus dumpen die man. Laat het maar even echt crisis zijn.

Jan Riesthuis, Culemborg

Radicaal

Een paar radicale ideeën uit mijn opvoeding:

- luister naar anderen, ook als wat ze zeggen lastig is

- houd het meeste rekening met de zwaksten

- leer van kritiek

- geef je fouten toe

- jok niet

Anne Harbrink Numan, Maarssen

Politiek

Tien jaar Rutte met als triest resultaat een onwerkelijke afstand tussen politiek en burger. En ze waren er allemaal bij, al die partijen die nu om het hardst roepen dat het allemaal anders moet. Of ze regeerden mee, of ze pruttelden wat vanuit de Tweede Kamer.

Bijt vooral niet in de hand die je voedt. Het gaat in de politiek echt niet om u, beste burger. Het voortbestaan van de eigen partij heeft de allerhoogste prioriteit. Als u dat maar weet.

Zowel de PvdA als GroenLinks hebben de afgelopen jaren overduidelijk bewezen niet meer te staan voor de gewone, gemiddelde Nederlander. En wat zijn ze nu ineens stil en merkwaardig lief voor de man en zijn partij die een tienjarige slooporgie heeft aangevoerd waar juist die gewone, gemiddelde Nederlander onevenredig hard door is geraakt.

Onveilige wijken, torenhoge belastingen, kaalslag in thuis- en jeugdzorg, de toeslagenaffaire. Maar ze ruiken het pluche en dan wijken de principes, hoe hypocriet.

Patrick Jacobs, Doorn

Debat of voorspel

Ik zag een hele defensieve premier in de uitzending van Nieuwsuur, een uitzending die sowieso niet uitgezonden had mogen worden aangezien het debat over de ‘radicale hervormingen’ komende woensdag in de Tweede Kamer moet worden gevoerd.

Rutte had in Nieuwsuur twee petten op, die van demissionair premier en leider van de VVD-fractie. Handig maar wel erg doorzichtig, want we weten dat hij als geen ander weet hoe de politieke wind waait. Wat is er radicaal aan de ideeën van Rutte? Helemaal niets. Rutte heeft in tien jaar alle regels van de democratie en dualisme aan zijn laars gelapt.

Als hij moedig, revolutionair en radicaal zou zijn, zou hij alle beperkingen ten aanzien van informatieverstrekking die in tien jaar onder zijn bewind tot stand zijn gekomen met terugwerkende kracht ongedaan moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan de moeizame WOB-procedures. Het zou hem sieren als hij dat soort aanvragen zou vergemakkelijken.

Het siert de media niet om via uitzendingen als Nieuwsuur afgelopen maandag te scoren en de demissionair premier een platform te geven voordat er een debat is gevoerd in de Kamer. Het debat hoort daar, en niet als voorspel op tv.

Jotien Spliet, Maarssen

Probleem

Avinash Bhikhie laat afgelopen maandag in zijn analyse van de bestuurscultuur in politiek Den Haag doorschemeren dat GroenLinks en PvdA sceptisch zijn over deelname aan een nieuw kabinet-Rutte, maar bereid zijn te luisteren naar zijn plannen (Ten eerste, 10 mei).

De politieke leiders van deze twee partijen blokkeren deelname aan een nieuw kabinet Rutte dus niet. Ik wil het Jesse Klaver en Lilianne Ploumen graag ontraden een vierde kabinet-Rutte mogelijk te maken: Rutte is namelijk geen onderdeel van de oplossing, maar onderdeel van het probleem.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Plannen

Hoe wil Rutte zonder schaamrood op de kaken zeggen dat hij werkt aan een betere toekomst voor ons allemaal, als subsidiegelden worden besteed voor het afvangen en opslaan van CO2 in het Rijnmondgebied? Of als je serieus overweegt door Vattenfall in Diemen een biomassacentrale te laten bouwen waardoor het CO2-niveau juist weer toeneemt?

Het door burgers betaalde belastinggeld wordt niet besteed aan nieuwe ontwikkelingen om de uitstoot te verminderen, maar aan rookgordijnen om de schone schijn op te houden. Benieuwd wanneer deze veranderingen ter sprake zullen komen.

Femke van den Heuvel, Utrecht

Normaal

Het feit alleen al dat demissionair premier Rutte het normaal vindt om eerst naar de tv te stappen en weer zijn klagerige ik-heb-gelijk-riedel af te draaien, zegt meer dan genoeg over iemand die het - kennelijk - heel normaal vindt om trots te zijn over de afgelopen tien jaar. Hij begrijpt kennelijk nog steeds niet dat hij op die manier weer het parlement en in een moeite door ook het Nederlandse volk schoffeert.

Kennelijk zit hij er niet mee dat de voedselbanken hard nodig zijn, en onder andere de Jeugdzorg en de rechtsbijstand voor armere mensen dan hijzelf volkomen tekortschiet, dan wel is afgeschaft. Maar wij horen steeds ‘ik ga echt niet opstappen’.

Wanneer dan wel?

Marise Clason, Amsterdam

Anders doen

Demissionair minister-president Rutte, die tien jaar aan het roer stond in dit land, gaat niet opeens alles anders doen. Gelukkig maar!

Jakob Muntinga, Cuijk

Onwankelbaar

Als Rutte zo veel in zichzelf gelooft en zo weinig inzicht heeft in wat er in die prachtige tien voorbije jaren is misgegaan, dan moeten we niet verwachten dat zijn denken verandert, maar moet ons denken veranderen. Stop de samenwerking met die man en die partij en ga formeren zonder de VVD. Wie niet horen wil moet voelen.

Vic Wendel, Roosendaal

Sigrid Kaag

Ik kan moeiteloos vier redenen noemen waarom niet Mark Rutte, maar Sigrid Kaag premier moet worden van het volgende kabinet.

1. ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt,’ zei Einstein ooit. Ik denk dat ook de persoon die voor het probleem staat dit niet geloofwaardig kan oplossen.

2. Kaag is de enige in het huidige kabinet die al voor alle gedoe pleitte voor dualisme, getuige de vrijgegeven kabinetsnotulen uit 2019.

3. D66 is het politieke midden in een vermoedelijke coalitie VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks.

4. Er hebben veel meer mensen níet dan wel op de VVD en Rutte gestemd op 17 maart.

O ja, en het argument dat Rutte de meeste ervaring heeft om de zware klus te klaren, geldt met ieder volgend jaar nog meer. Dan zou hij dus nooit meer kunnen stoppen…

Bri Wiener, West-Terschelling

CDA

Partijleider Mark Rutte, heeft nu veel gezegd en juist niets nieuws over de bestuurscultuur op het Binnenhof. Laat dit een signaal zijn voor met name het CDA om de ex-premier niet langer te steunen als minister-president voor de toekomst.

Dit om daadwerkelijk het vertrouwen in de overheid te herstellen, al is dit een kwestie van vele jaren cultuuromslag.

Erik Wils, Valkenswaard

Macht

Misschien kan Pieter Omtzigt even laten weten wat hij allemaal wil, zodat wij verder kunnen in dit land. Of is bij hem de macht nu ook in de bol geschoten?

Stefan Huizenga, Harlingen

Pieter Omtzigt

Met ontsteltenis las ik dat er een blijk van goedkeuring van Omtzigt nodig zou zijn om de regeringsvorming mogelijk te maken. Volslagen onduidelijk waarom dit zo zou zijn.

Ook al heeft Omtzigt zich terecht vastgebeten in de Toeslagenaffaire, dit betekent niet dat hij als gewoon Kamerlid iets in te brengen heeft in de formatie van een nieuw kabinet.

Omtzigt is zelf zeker geen heilig boontje en liegen doen we allemaal weleens, in het CDA zou ‘wie zonder zonden is werpe de eerste steen’ toch hoog in het vaandel moeten staan.

Anne Bosboom, Franeker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden