Gesprek van de dagBouwen en Schiphol

Opinie: Geef ons de ruimte om te bouwen en Nederland uit de crisis te investeren

Wat Nederland nu nodig heeft, is een sterke en betrouwbare overheid die alle seinen op groen zet voor de woningbouw, betogen Jurgen Nobel en Onno Hoes.

Bouwwerkzaamheden op Schiphol. Beeld ANP
Bouwwerkzaamheden op Schiphol.Beeld ANP

Bouwen, bouwen, bouwen. We roepen het vaak. De woningnood is immers hoog. Maar elke keer als gemeenten, bouwers, makelaars en ontwikkelaars de handen uit de mouwen willen steken om die stenen op te stapelen, komt er weer iets langs dat roet in het eten gooit. Stikstof. Pfas. Geluid. Tekorten aan bouwmaterialen en werknemers bij de bouwers. Elke keer moeten de handschoenen weer uit en moeten wij op onze handen zitten. Als dat zo doorgaat, zitten we straks weer in dezelfde situatie als tijdens de crisis van 2008.

Die crisis is er de oorzaak van dat we nu met woningtekorten kampen. En aangezien we nu –door corona – afstevenen op een nieuwe crisis, moeten we laten zien dat we geleerd hebben. Wat we nu nodig hebben, is een sterke en betrouwbare overheid die alle seinen op groen zet voor de woningbouw. We moeten onszelf uit de crisis investeren, al voordat hij goed en wel begonnen is.

Dan helpt de boodschap van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat er nieuwe geluidsnormen komen voor de Schipholregio niet. Dit is voor de hele regio Amsterdam, en specifiek voor Haarlemmermeer, slecht nieuws. Want volgens de nieuwe rekenmethodiek zouden mensen veel meer mensen last van het luchtvaartgeluid hebben dan in het oude model. Driekwart van Haarlemmermeer wordt dan, qua geluid, aangeduid als ‘slecht’ tot ‘heel slecht’. En dat betekent dat er niets meer kan worden gebouwd. Ook kunnen er dan geen wegen meer aangelegd worden. Kortom: Haarlemmermeer – en de hele regio Amsterdam – gaat op slot, met alle gevolgen van dien.

Luchtvaartgeluid

Vanzelfsprekend moet luchtvaartgeluid betrokken worden in de afweging waar we huizen en bedrijven bouwen en waar niet. Wij moeten immers zorgen voor een gezond woon- en leefklimaat voor onze inwoners, werknemers en bezoekers. Echter, nu wordt eenzijdig dit geluidsbeleid opgelegd bij de gemeente, zonder dat gekeken wordt naar de consequenties hiervan. En die consequenties zijn immens, en kunnen wij als gemeente niet alleen oplossen.

Haarlemmermeer is al jaren de grootste economische regio van Nederland. Schiphol is een economische motor van jewelste. Als hier elke ontwikkeling zou moeten stoppen, zou dat ook invloed hebben op de rest van Nederland. In Haarlemmermeer willen we minimaal 20 duizend woningen bouwen. In de hele regio moeten maar liefst 250 duizend woningen komen. Dat zou zomaar op losse schroeven komen te staan.

Vanzelfsprekend moet je ook luchtvaartgeluid meenemen. We moeten zorgen voor een gezond woon- en leefklimaat voor onze inwoners, werknemers en bezoekers. Maar als we op deze manier doorschieten, kan er helemaal niks meer en staat Nederland vroeg of laat stil.

Stikstof

Dat geldt ook voor dat andere zwaard van Damocles, stikstof. Natuurlijk moeten we zorgen voor vitale natuurgebieden. Maar als het gevolg is dat er niet meer gebouwd wordt, dupeer je daar ook duizenden mensen mee. Bedenk ook wat die schaarste met de huizenprijzen doet. Die zullen de pan uit rijzen.

Onlangs schreven veel belanghebbenden in de bouwwereld al een brandbrief. Zij willen een pot van tien miljard euro vrijmaken voor de woningbouw. Dat is een prima idee natuurlijk, maar wij verwachten ook van het Rijk dat het de belemmeringen wegneemt die woningbouw in de weg staan. Zowel het Rijk als de provincies moeten dan ook helpen met bijvoorbeeld het aanleggen van wegen, spoor en ander openbaar vervoer, zodat de mensen die een mooie woning betrekken gewoon van en naar hun werk kunnen.

Wij moeten ervoor zorgen dat we niet de ene keer ruim baan geven aan de bouwers en dan weer op de rem moeten trappen. Kortom: geef ons de ruimte om te bouwen en Nederland uit de crisis te investeren, door te bouwen, bouwen en nogmaals te bouwen.

Jurgen Nobel is wethouder in Haarlemmermeer

Onno Hoes is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden