OpinieSTAD EN PLATTELAND

Opinie: Geef Noorden liever snel internet dan die dure trein

Waarom is voor een snelle verbinding tussen Noord-Nederland en Randstad de optie glasvezel vergeten?

Dagjesmensen tijdens de opening van de versterkte Houtribdijk in Lelystad.  Beeld ANP
Dagjesmensen tijdens de opening van de versterkte Houtribdijk in Lelystad.Beeld ANP

Het schijnt dat je voor werk in de Randstad moet zijn, dat er bij ons in het Noorden te weinig mensen wonen en in de Randstad te veel. Het schijnt dat bij ons ruimte over is en daar te weinig. En o die krimp! Dus bedacht iemand een plan om in het Noorden duizenden huizen te bouwen zodat de Randstad ernaartoe kan verhuizen. Maar dat er dan wel een snellere verbinding tussen het Noorden en de Randstad moet komen: de zogenaamde Lelylijn. Het Rijk en de noordelijke provincies hebben dat ­laten onderzoeken.

Het is een dik rapport geworden (Potentieonderzoek snelle OV-verbinding Randstad Noord-Nederland), en zo’n lijn kost zeker 3 miljard, maar misschien ook wel 7 miljard euro. We lezen dat zo’n verbinding overal goed voor is. Goed voor de werkgelegenheid, woningmarkt, toerisme, bedrijfsleven, minder autoverkeer én (citaat): ‘verminderende spanning tussen het platteland en de dominante grootstedelijke cultuur’. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Er zijn ook alternatieven onderzocht maar die waren niet geschikt. Eén optie is niet onderzocht: er wordt in het rapport met geen woord ­gerept over het meest logische alternatief en dat is de aanleg van snel ­internet via glasvezel voor iedereen in Noord-Nederland. Daarmee ontstaat er niet alleen een snellere verbinding met de Randstad, maar met de hele wereld.

En dat is goed voor de werkgelegenheid, woningmarkt, toerisme, bedrijfsleven en de leefbaarheid van Noord-Nederland in het algemeen. Het onderwijs, de zorg, inwoners, het platteland, de overheid, bedrijven­terreinen, boeren en andere bedrijven in het buitengebied hebben er gegarandeerd baat bij. Met dit snelle internet kunnen hogescholen en universiteiten studies dicht bij de student aanbieden. En, typisch voor het platteland, als leegkomende stelpboerderijen (landschap) en kerken (historisch erfgoed) aangesloten worden op glasvezel, dan zijn ze opeens geschikt voor het midden- en kleinbedrijf (werkgelegenheid, economie) of om in te wonen (woningmarkt). Aanleg van glasvezel bevordert thuiswerken (duurzaam) en je hoeft niet meer voor werk het platteland te verlaten (braindrain).

Maar 5G is géén goed alternatief, de zorgen over de sterke elektromagnetische straling zijn groot. ‘Het is niet uit te sluiten dat 5G niet schadelijk is’, lezen we. Zelfs de Gezondheidsraad geeft dat toe. Ze adviseren in het woensdag verschenen rapport 5G en gezondheid (2 september ) de frequentieband van 26 GHz niet voor 5G in ­gebruik te nemen, zolang mogelijke gezondheidsrisico’s niet zijn onderzocht.

De sterke drang om 5G in te voeren werd in het Noorden nog bemoeilijkt omdat het satellietstation van de ­Nederlandse inlichtingendienst in het Friese Burum gebruikmaakt van dezelfde frequentie. De schotels worden nu naar buitenland verhuisd.

Eigenlijk is iedere 5G-gebruiker in de toekomst een soort wandelende schotel, je wordt altijd en overal gevolgd. Wat gebeurt er met al die gegevens? Als het internet meer over ons weet dan wijzelf, wat betekent dat dan?

Conclusie: het enige wat het Rijk, provincies en gemeenten nu moeten doen, is snel internet via glasvezel te beschouwen als een nutsvoorziening, voor het algemeen belang, iedereen heeft er immers baat bij. Simpel door de aanleg te promoten, dat kost maar een fractie van al die Lelylijn-miljarden, maar je krijgt er heel veel voor ­terug.

En tot slot, laat het maar lekker spannend blijven tussen het platteland en de ‘grootstedelijke cultuur’. Noord-Nederland hoeft niet zo nodig op de Randstad te lijken.

Sicco Rypma is raadslid FNP, gemeente Súdwest-Fryslân

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden