OpinieCoronavirus

Opinie: Gedraag je alsof je besmettelijk bent!

We blijken anderen vooral te besmetten als we nog niet ziek zijn. Pas je gedrag aan dit nieuwe inzicht aan, betoogt Kia van der Laan.

De jongen links hoest, terwijl de man rechts zijn zelfgemaakte mondpakje klaar maakt om op te zetten.Beeld Joris van Gennip

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van alle besmettingen plaatsvindt op het moment dat de verspreider nog niet ziek is. In april werd al een eerste onderzoek gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke blad Nature waarin werd uitgegaan van 44 procent non- of asymptomatische besmettingen.

Het lijkt er dus op dat wij in Nederland al een hele tijd niet de juiste aanpak kiezen om het virus in te dammen. Want ‘blijf binnen als je ziek bent’ heeft dan maar beperkt zin, je bent dan immers vaak al te laat. 

Erger nog! Dat we onze handen niet stuk wassen, soms de anderhalve meter niet aanhouden en op één dag dertig mensen uitnodigen (maar dan in groepjes van drie) houdt volgens mij verband met hetzelfde: we gaan er nog steeds vanuit dat we pas besmettelijk zijn als we ziek zijn.. En als we dan toch niet ziek zijn en dus niet besmettelijk, waarom zouden we ons dan aan de regels houden? Om zelf niet besmet te raken? 

Grenzen opzoeken

Oké, maar dan doen we dat wel zoals het een goed Nederlandse burger betaamt. Op zoek naar de grenzen van het toelaatbare. We rijden immers ook steevast 108 km/u op de snelweg en bespreken graag op verjaardagen hoe we belasting kunnen ‘ontwijken’. Dat zit nou eenmaal in onze aard. Dat we met dat gedrag, vooral in een pandemie, volledig voorbijgaan aan het doel wordt niet als zodanig ervaren .

Kijk, er zijn vast een paar snotneuzen die met een hoestje naar buiten gaan, maar dat moeten er maar een handvol zijn. Want laten we eerlijk zijn, als je in deze tijd met een loopneus of een kuchje ergens komt, dan heb je echt iets uit te leggen. Des te meer een reden om aan te nemen dat veel besmettingen presymptomatisch of zelfs non-symptomatisch zijn. Anders zaten we nu niet in de tweede golf met meer dan 10 duizend besmettingen per dag. En als je dat dan weet. Dan wordt volgens mij de boodschap voor de overheid ook veel makkelijker: ‘Gedraag je altijd alsof je besmettelijk bent’.

Nieuwe inzichten

Want zou je dan dertig mensen verdeeld over de dag op je verjaardag uitnodigen? Zou je dan zonder mondkapje een supermarkt ingaan wetende dat de anderhalve meter afstand houden soms niet lukt? Zou je dan met tien vrienden bij iemand thuis bier gaan drinken?

Zou je dan toch op vakantie gaan naar Spanje omdat het dan ‘geel’ is? Volgens mij ben je van heel veel discussie af als je de boodschap nu aanpast. En: geef gelijk de boodschap mee over ventilatie, want dat lijkt mij nu ook wel bewezen. Nieuwe inzichten vragen om nieuwe communicatie. Dat die communicatie dan ook nog eens de regels verandert in logica lijkt mij een enorme pre.

Dus vanaf morgen: Gedraag je alsof je besmettelijk bent! (Je zou het zomaar kunnen zijn.)

Kia van der Laan is ondernemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden