Opinieernstige gevolgen van besmetting

Opinie: Erken de brede gezondheidsschade van corona

In het debat over corona mist aandacht voor Long Covid: de brede, ernstige gevolgen van besmetting, stellen Vicky van der Togt en Michael Blok.

Vicky van der Togt en Michael Blok
Verplegend personeel op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Verplegend personeel op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het hoofddoel van het Nederlandse coronabeleid is het voorkomen van overbelasting van de gezondheidszorg. Een ­nobel doel, want in de afgelopen lente bleek dat het ­virus flink afgeremd moet worden om chaos in ziekenhuizen tegen te gaan. Maar met de sterke focus op de ziekenhuizen lopen we het risico dat bredere gezondheidsschade van de epidemie buiten beeld blijft. Gezondheidsschade die in andere landen al erkend wordt.

In de Nederlandse gezondheidszorg richt zich vooral op levenskwaliteit en kosteneffectiviteit. Daarbij wordt meer dan in andere landen in overleg met zwaar zieke mensen af­gesproken een gang naar het ziekenhuis over te slaan. Dat is vaak heel verstandig en menselijk, maar het leidt er wel toe dat sterfte buiten ziekenhuizen minder zichtbaar is. Dit blijkt ook uit het grote gat tussen het aantal officiële Nederlandse covid-19-doden (ongeveer 7.000) en schattingen op basis van CBS-overlijdensstatistieken (misschien wel het dubbele).

Maar Nederland erkent ook de chronische nasleep van covid-19 (‘Long Covid’) onvoldoende. Patiënten en artsen rapporteren regelmatig schade aan uithoudingsvermogen, longen, hersenen, hart en andere ­organen na een corona-infectie. Een bekend beeld is dat van een gezond persoon die na een kort ziekbed nog maanden last heeft van kortademigheid, onregelmatige hartslag en concentratiestoornissen. Verontrustende berichten wijzen erop dat de neurologische klachten niet weggaan, en zelfs erger kunnen worden. In de afgelopen maanden is veel nieuw onderzoek beschikbaar gekomen over dergelijke klachten − en het is eigenlijk alleen maar slecht nieuws. Misschien wel de helft van de mensen die klachten ondervonden van covid-19 houdt klachten. Ook in Nederland noemen meerdere longartsen en cardiologen de grote toeloop uit covid-hoek. Nu durven meerdere vooraanstaande wetenschappers zelfs een concrete schatting aan: het percentage van besmette mensen dat langdurig, of misschien permanent, beschadigd raakt kan tussen de 10 en 30 procent liggen.

Dramatisch

Als het klopt dat een grote minderheid van de besmette mensen serieus en langdurig klachten houdt, is iedere besmetting er één te veel. Ook OMT-lid Marion Koopmans heeft erkend dat we bij massale infectie potentieel afstevenen op honderdduizenden of miljoenen gehandicapten. ‘Laten circuleren is een dramatisch scenario’, zei ze zelfs. Mocht covid-19-hartschade niet voorbijgaand zijn, dan kunnen er ook nog veel mensen later sterven aan hartfalen. De gevolgen daarvan voor de getroffenen laten zich raden, maar ook de economie zal lange tijd in het rood komen als zoveel mensen niet meer kunnen werken.

Het kabinet en RIVM negeren deze problematiek op het oog volkomen. RIVM-directeur Jaap van Dissel noemt ziektegevallen die niet in het ziekenhuis zijn geweest consequent ‘mild’. Het kabinetsbeleid is gebaseerd op het beschermen van ‘kwetsbaren’ (mensen met een relatief hoger covid-19-sterfterisico) en beschouwt daarmee de rest van ons onterecht als ‘onkwetsbaren’.

Er is hier in tegenstelling tot veel andere landen nog geen erkenning voor Long Covid. Patiënten die nooit op covid 19 zijn getest rapporteren vaak problemen met de vergoeding en gaan dan zelf medicijnen en hulpmiddelen kopen. Helaas zijn er ook veel berichten dat huisartsen Long Covid afdoen als psychische klachten door massapsychose of stress. Zo ervaren mensen met klachten die vaak wel degelijk fysiek zijn ook nog gevoelens van afwijzing, wat hun mentale weerbaarheid niet verbetert.

Ontkenning

De ontkenning van Long Covid heeft waarschijnlijk nog veel bredere gevolgen. Als het kabinet denkt dat minder dan 1 procent van de bevolking sterft bij massale infectie (wat klopt), maar het voor de rest geen schade aan de volksgezondheid ziet of wil erkennen, valt de afweging over hoe krachtig we de pandemie moeten bestrijden al gauw verkeerd uit. Het is ­simpel gesteld moeilijk voor te stellen dat het kabinet de huidige hoge infectiegraad zou accepteren als het zich realiseert dat er een goede kans is dat we afstevenen op een duurzaam wankele economie door massale ­gezondheidsschade bij thuiszittende, mentaal afwezige en revaliderende mensen.

Als het gedrag van de overheid in deze pandemie blijft steken in de ‘het is pas waar als het in Nederland bewezen is’-modus loopt ons land dus grote risico’s. Niet alleen duurt het heel lang voordat iets medisch bewezen is, maar kabinet en RIVM zijn niet eens nieuwsgierig om er snel achter te komen hoe groot de gezondheidsschade is buiten ziekenhuizen.

Het is daarom te hopen dat artsen en politici gauw de ogen openen over wat er buiten de landsgrenzen ontdekt is op het gebied van Long Covid. Dit opent dan perspectieven op zowel betere behandeling van covid-19-patiënten als hardere bestrijding van de pandemie.

Vicky van der Togt is Long Covid-patiënt. Zij en Michael Blok leiden het Platform Containment Nu!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden