gesprek van de dagbetaalde MANTELZORG

Opinie: enkel vrijwillige mantelzorg is een illusie

Er kwamen vooral afkeurende reacties op experimenten met betaling voor mantelzorgers. Maar de hulpbehoevenden zijn er blij mee en durven meer te vragen, terwijl mantelzorgers met het geld zo nodig extra, professionele hulp kunnen inhuren, stelt Floris Vervat, directeur van thuishulporganisatie Senior Service.

Betaalde mantelzorg in zorgcentrum 't Brook (Cicero Zorggroep), in Voerendaal. Yvonne Biermans verzorgt haar dementerende moeder. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het maatschappelijk debat rondom betaalde mantelzorg is dankzij de Volkskrant-reportage van afgelopen week over de Limburgse zorggroep Cicero weer aangezwengeld. Gelukkig, want het betreft een gesprek dat we al lang geleden hadden moeten voeren en dat nu mede door de coronacrisis weer urgentie heeft gekregen. Het is een illusie te denken dat we in de toekomst alle mantelzorg kunnen blijven leveren vanuit vrijwilligers en familie. 

Mensen die dit nu nog steeds verkondigen, vertonen struisvogelgedrag. Het is hoog tijd dat brancheverenigingen en de overheid anders gaan kijken naar betalen voor extra zorg.

Om behoud van mantelzorg te waarborgen, wordt voorgesteld een vergoeding beschikbaar te stellen voor bestaande mantelzorgers (familieleden of kennissen van de senior). Het betalen van bestaande mantelzorgers lost in beginsel hun overbelasting niet op. Het gaat er juist om dat zij worden ondersteund en lucht krijgen. Het is dus goed dat de discussie op gang komt, maar het betalen van een dochter om bij haar eigen moeder te komen voelt niet prettig.

Betalen geeft keuze en rust

Als directeur van een organisatie die zorgt voor mantelzorgondersteuning heb ik deze week van twee senioren kennisgenomen die door de huidige discussie nu om extra hulp durfden te vragen. Hierdoor wordt er bij hen onmiddellijk stress weggenomen. 

Door rondom de hulpbehoevende oudere een ‘zorgtaart’ te organiseren van medische zorgverleners, familie en vrienden en betaalde ondersteuning, wordt niet alleen de kwaliteit maar ook de continuïteit van de zorg gewaarborgd. Valt er in tijden van crises een puntje van de taart weg, dan is er nog iemand die de zorg kan opvangen.

Een betaald element toevoegen aan deze zogenaamde taart is dus wel een belangrijk onderdeel van de oplossing: het past in de eigen keuze die veel ouderen en hun kinderen wensen te maken en maakt het mogelijk om bijvoorbeeld langer thuis te kunnen wonen. Van betaalde ondersteuning kun je verwachten dat afspraken worden nagekomen en dat geeft rust. Door bij voorbaat betaalde opties af te schieten, worden mantelzorgers delen van het complete palet aan oplossingen onthouden.

Oplossingen

De ophef die de discussie teweegbrengt, verbaast mij dan ook. Veel geblaat, weinig wol: nergens zie ik nieuwe oplossingen. Betalen voor extra mantelzorg zou uit den boze zijn, terwijl in veel andere gevallen we het heel gewoon vinden om extra hulp te vragen. Denk aan een kappersbezoek of aan extra hulp in de huishouding. Waarom dan niet investeren in je oude dag en daarbij je meest dierbaren en jezelf wat lucht geven?

We gaan het simpelweg niet redden met de manier waarop de zorg nu is georganiseerd. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voorspelt dat in de komende twintig jaar de groep mantelzorgbehoevenden met 70 procent zal stijgen, terwijl de groep mantelzorgers maar met een schamele 7 procent zal toenemen. Bij een mogelijke tweede coronagolf komt deze groep nog zwaarder onder druk te staan als opnieuw de thuiszorg en dagbesteding worden stopgezet.

Dus waarom die eerder genoemde vergoeding niet reserveren voor de ontzorging van mantelzorgers en het welzijn van de senior? Wanneer je als mantelzorger ondersteuning zoekt bij een externe partij krijg je bovendien geen verstoorde familiebanden en haal je tegelijkertijd een professional in huis van wie je weet dat de zorg veilig wordt uitgevoerd. Door dit professioneel aan te pakken, dus met mensen in dienst, creëer je een structurele aanvulling in de zorg, ontzorg je familieleden en neem je stress weg bij de hulpbehoevende senior. En passant creëer je hierdoor ook werkgelegenheid in de vorm van vaste banen.

Het taboe op een betaalde aanvulling op de mantelzorg moet voor eens en voor altijd de wereld uit.

Floris Vervat is directeur van thuishulporganisatie Senior Service.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden