Opinie: Een langer flexcontract kan (ver-)huurders ook hélpen

De wantoestanden waarin huurders onder flexcontracten zich bevinden zijn zeer schrijnend. Maar er is ook een ándere categorie verhuurders, betoogt een zo'n verhuurder.

De negen straatjes in Amsterdam. Voor 1500 euro per maand is in Amsterdam een appartement van ongeveer 95 vierkante meter te krijgen. Beeld ANP
De negen straatjes in Amsterdam. Voor 1500 euro per maand is in Amsterdam een appartement van ongeveer 95 vierkante meter te krijgen.Beeld ANP

Ik ben in het bezit van een appartement dat ik niet meer zelf bewoon. Bij verkoop en aanhouden van het vermogen op een spaarrekening zou ik jaarlijks een fors bedrag aan vermogensrendementsbelasting en -kosten betalen, zonder rente te ontvangen.

Verhuur leek mij een goed alternatief. Dan hou ik het huis in eigen handen, met de eventuele mogelijkheid tot terugkeer. Ik ben dan ook blij dat het flexcontract sinds 2016 bestaat. Minder ben ik te spreken over de duur daarvan. Waarom mag ik mijn huurders, waar ik bijzonder blij mee ben, alleen een flexcontract van twee jaar aanbieden?

Wanneer ik dezelfde huurders opnieuw een flexcontract aanbied, wordt dat gezien als een contract voor onbepaalde tijd. Mocht ik om persoonlijke redenen het huis toch moeten verkopen of zelf opnieuw willen bewonen, dan wil ik daarvoor niet eerst een gang naar de rechter moeten maken als de huurders niet meewerken.

Ik ben geen huisjesmelker, heb goed contact met mijn huurders en zorg voor het onderhoud van het huis. Mijn huurders hebben een persoonlijke twist gegeven aan het huis en zijn al snel vriendschappen aangegaan met de buren. De huur verhoog ik conform wat is toegestaan. Ik ben allang blij dat mijn vermogen voorlopig zeker is gesteld zonder exorbitant veel belastinggeld en bankkosten daarover.

De beschreven wantoestanden (‘Het leven van flexhuurders staat stil’, Zaterdag, 28 augustus) zijn zeer schrijnend. Maar er is ook een andere categorie verhuurders. Die is er niet op uit om, over de rug van mensen die volledig klem zitten in hun woningzoektocht, astronomisch veel winst te behalen. En ik ben niet de enige. Wanneer binnen de wet de mogelijkheid geboden wordt flexcontracten ook voor langere tijd aan dezelfde huurders aan te bieden, biedt dat enig soelaas aan zowel woningzoekenden als kleine particuliere verhuurders.

Lidy Groenewoud, Twisk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden