OpinieTerrorisme

Opinie: Dit is laatste keer dat ik me uitspreek tegen aanslagen

Stop met het zien van alle moslims als collectief gevaar. Ze zijn net zo goed slachtoffer van aanslagen, betoogt Nuri Kurnaz.

Demonstranten van Pegida voeren actie in Amsterdam tegen islamisering van Europa. Beeld ANP
Demonstranten van Pegida voeren actie in Amsterdam tegen islamisering van Europa.Beeld ANP

De terreur is weer actueel. Het begon bij de vreselijke onthoofding van Samuel Paty. Afschuwelijk en onacceptabel. Sindsdien zijn er nog een aantal aanslagen geweest, waarvan de meest recente in Wenen. Dus daar gaan we weer: ‘De islam voert een oorlog tegen het Westen! Een botsing der civilisaties! De vijfde colonne valt Europa aan! De islam is ons vijandig!’

De bloedigste aanslag van de afgelopen weken was maandag, in Kabul, Afghanistan. Terroristen bestormden de Universiteit van Kabul en ontnamen 22 studenten op brute wijze het leven. 22 moslims zijn vermoord door IS-terroristen. Minder dicht bij huis, dus ook minder relevant dan de aanslagen in Europa, maar waarom vallen deze extremisten überhaupt medemoslims aan als de vijand Europa is?

Extremistische islamisten zien het Westen misschien als vijand, maar de meeste slachtoffers maken zij toch echt onder de moslims zelf. IS heeft tig keer meer moslimbloed aan de handen dan van niet-moslims. Aanslagen in Syrië, Irak, Afghanistan en Turkije hebben de afgelopen jaren nog veel meer mensen het leven gekost dan die in het Westen. Syrië en Irak zijn een puinhoop dankzij deze terroristen, die gelukkig door een coalitie van (ook islamitische) landen zijn weggebombardeerd.

Zelfs bij aanslagen in Europa zijn moslims gewoon mededoelwit. Moslims zaten net zo goed op de terrasjes in Parijs die werden aangevallen samen met de Bataclan. Op een video van de aanslag maandag in Wenen schreeuwt een Turkse man: ‘Çikma, Çikma (Niet gaan, Niet gaan)’. Hij rende met een ander voor zijn leven en zocht dekking achter een bouwwerk. Allahu akbar (Allah is groot) is zelfs voor de moslim een gevreesde kreet aan het worden.

Moslims hoeven zich helemaal niet extra uit te spreken tegenover aanslagen. Net als ieder weldenkend mens zijn moslims het echt niet eens met dit geweld. Net als ieder ander ziet een moslim het gevaar van extremisme en keurt hij deze terreur af. Ook als dat in naam van zijn geloof gebeurt. En echt waar, die terroristen hebben voor nog veel meer leed in de islamitische wereld gezorgd dan het ooit in staat zal zijn in het Westen.

Extra bevestiging

Wil men dan toch nog extra bevestiging? Dan veroordeel ik de aanslagen in Wenen, Kabul, Parijs, Raqqa, Bagdad, Nice, Istanbul en waar ook ter wereld voor de laatste keer. Ik, als Nederlandse moslim, veroordeel elke aanslag en vorm van terreur, ongeacht het motief van de terrorist. Maar dit is echt, voor de laatste keer, want de vraag of ik mij als moslim ook niet nog even wil uitspreken tegen de aanslagen voelt als een diep wantrouwen tegenover mij.

Heel slinks impliceert deze vraag dat er een ‘wij’ en ‘zij’ bestaat in de samenleving: ‘wij, niet-moslims, eisen van jullie moslims dat jullie je extra uitspreken tegenover aanslagen in naam van jullie geloof’. Stop daar nou eens mee en behandel niet elke moslim als een potentieel gevaar. Nu doen we alsof ‘ze’ horen in hetzelfde groepje als de idiote extremist die een aanslag pleegt. Nee! Ze horen bij de samenleving waar terroristen zich op richten en zijn net zo hard slachtoffer van aanslagen als iedereen.

Stop met het zien van alle moslims als collectief gevaar. De miljoenen die vreedzaam leven zijn hiervoor het grootste tegenbewijs. De aanslagen van radicale islamisten in islamitische landen ontkrachten de zogenaamde ‘beschavingsoorlog’. Het steeds populairder wordende islam-bashing en het demoniseren van moslims heeft geen enkele zin. Het dient enkel een populistische agenda en bevordert het creëren van een ‘wij’-’zij’ denken. Exact dat waarop ook de terroristen uit zijn. Het is geen ‘zij’ gewelddadige moslims, het is ‘wij’ allen tegen de terreur.

Waarom zou een moslim zich verantwoordelijk moeten voelen voor iets wat een terrorist heeft gedaan? Natuurlijk zijn moslims tegen aanslagen. Vanzelfsprekend veroordelen zij geweld. Op de werkvloer, in het klaslokaal, bij parades, overal wordt van een moslim verwacht dat die zich nog eens extra uitspreekt. Dat doe ik nu, voor één laatste keer, en dan nooit meer, want ik ben wellicht zelfs een nog groter slachtoffer van terreur in de naam van de islam dan degene die dit van mij eist.

Nuri Kurnaz is historicus en moslim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden