OpinieSolidariteit

Opinie: Denk na waarvoor je de straat op gaat

Politiegeweld in de VS is verschrikkelijk. Maar denk ook aan de Oeigoeren in China, Tamils in Sri Lanka, lhbti’ers in Uganda en ga zo maar door, betoogt Zoë Schuyt. Complete volkeren worden vervolgd of uitgemoord. Waar zijn hun ­solidariteitsdemonstraties?

Duizenden mensen protesteerden maandag op de Dam tegen het politiegeweld in de VS. Beeld Reuters
Duizenden mensen protesteerden maandag op de Dam tegen het politiegeweld in de VS.Beeld Reuters

U kent mij niet. Ik heb geen journalistieke achtergrond en heb nooit een noemenswaardige bijdrage aan de media geleverd. Mijn werk speelt zich af op de achtergrond, bij een mensenrechtenorganisatie die opkomt voor de belangen van asielzoekers. Ik heb psychologie gestudeerd en durf mezelf een feminist te noemen en zal altijd strijden voor een gelijke wereld voor iedereen.

Het is verschrikkelijk wat er in Amerika is gebeurd en het had nooit mogen gebeuren. Dat staat voorop. En het is goed dat de ­Nederlandse media hier verslag van doen. Maar wat hebben wij er verder mee te maken?

Begrijp me niet verkeerd, ­racisme is aan de orde van de dag, ook bij ons. Niet alleen bij zwarte mensen, ook bij Arabieren, moslims, Turken, Zuid-Amerikanen, en Aziaten. Racisme heeft een ­profielfoto en die is zwart. Maar het houdt niet op bij die huidskleur.

Wat mij opwindt, zijn de ­demonstraties in Nederland tegen het politiegeweld. Het voelt naïef en misschien zelfs hypocriet om te demonstreren tegen iets wat een probleem is aan de andere kant van de Atlantische ­Oceaan. Politiegeweld tegen (onschuldige) minderheden komt hier bijna niet voor. Ons racisme is minder zichtbaar dan dat. Dit wil ik overigens niet bagatelliseren.

Maar is het aan ons om tegen politiegeweld te demonstreren? Trump gaat niet ineens van gedachten veranderen omdat wij in Amsterdam bij elkaar komen, of op sociale media plaatjes posten.

We demonstreren ook uit ­solidariteit. Maar wat maakt de VS dan zo speciaal? Vervolging op grond van ras komt overal voor. Denk aan de Oeigoeren in China, Tamils in Sri Lanka, lhbti’ers in Uganda en ga zo maar door. Complete volkeren worden vervolgd of uitgemoord. Waar zijn hun ­solidariteitsdemonstraties?

Is het anders omdat dit niet-Westerse voorbeelden zijn? ­Westerse voorbeelden zijn er namelijk ook. Bij indianenstammen in Canada gebeurt hetzelfde als bij Afro-Amerikanen in de VS. In Tsjetsjenië kunnen lhbti’ers worden vervolgd, ontvoerd en vermoord. En dan is er natuurlijk de vluchtelingencrisis in heel ­Europa. Ik snap dat het een ingewikkeld vraagstuk is, en vluchtelingen worden niet per se vervolgd of vermoord, maar is de rug toegekeerd krijgen veel beter?

Ik wil racisme niet bagatelliseren, maar de ironie van de demonstraties en de media-aandacht blootleggen. Strijden voor een ­gelijke wereld is onmogelijk als we het ene land boven het andere blijven zetten. Amerika is niet langer de grote broer die ons vertelt hoe het hoort. De VS is een tweedewereldland geworden. Wanneer gaan we dat inzien?

Bij de volgende demonstratie tegen racisme en discriminatie ben ik er graag bij. Maar óók voor de Oeigoeren, Tamils, Arabieren en alle andere minderheden.

Zoë Schuyt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden