Opinie

Opinie: De Sywertgelden zijn nog niet verloren voor de staatskas

Wie denkt dat het geld dat Sywert van Lieden vergaarde met zijn mondkapjesdeal nooit valt terug te vorderen, heeft het mis. Een gang naar de strafrechter is heel wel mogelijk, stelt advocaat Peter Plasman.

Redactie
Sywert van Lienden in Buitenhof. Beeld Buitenhof
Sywert van Lienden in Buitenhof.Beeld Buitenhof

Sywert van L. en zijn kornuiten genieten onverminderd aandacht. Op 18 juni 2021 verscheen in de Volkskrant de oproep om de binnengeharkte 28 miljoen terug te storten. Dit keer kwam de oproep niet vanuit het belazerde publiek, maar van direct betrokkenen, van personen die de miljoenenwinst van Sywert c.s. mogelijk hebben gemaakt. Zonder de bereidwillige overheid was het Sywert c.s. niet gelukt, maar zonder deze vrijwilligers ook niet.

Dan zijn er ook nog bedrijven die op grond van de geponeerde belangenloosheid van Sywert c.s. gratis hun diensten ter beschikking hebben gesteld. Het lijkt er inmiddels sterk op dat Sywert c.s. alle publicitaire ellende voor lief gaan nemen en gaan genieten van de miljoenen. De aanwezigheid van Sywert bij de interland Nederland - Oostenrijk spreekt wat dat betreft boekdelen, indien juist.

Terugvorderen

Sywert c.s. gaan niet terugbetalen. De overheid lijkt machteloos te staan omdat voor de ambtenaren duidelijk was met wie er zaken werd gedaan. Hoe dat allemaal precies is gegaan, is in onderzoek maar niemand daar rept over de mogelijkheid om het geld van Sywert c.s. in rechte terug te vorderen. Dat zal ook niet gebeuren en ook de oproep van de Tweede Kamer, namens het Nederlandse volk zal geen cent opleveren. Ons geld zit in de zakken van Sywert c.s. en daar blijft het. Of misschien toch niet ?

In de oproep van de vrijwilligers staat beschreven waarom zij hun diensten aan Sywert c.s. ter beschikking hebben gesteld. Dat kwam door de leugens, de valse voorstelling van zaken, de valse hoedanigheid van Sywert als mecenas, kortom het indringende maar valse sprookje van een bekende TV-persoonlijkheid.

In artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht staat, voorzover hier relevant, het volgende:

‘Hij die, met het oogmerk om zich of een ander te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot het verlenen van een dienst, wordt als schuldig aan oplichting bestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.’

In hun valse hoedanigheid van mecenas hebben Sywert c.s. een samenweefsel van verdichtsels geconstrueerd en daarmee derden bewogen om voor hen te gaan werken, om niet.

Oplichting

Wanneer tegen Sywert cs terzake aangifte wordt gedaan krijgen zij de hoedanigheid van verdachte van oplichting (daarom Sywert van L.). Wellicht is dat vooruitzicht wél een goede reden om nu snel terug te betalen.

Gebeurt dat niet en volgt er een veroordeling dan kan het Openbaar Ministerie het genoten voordeel bij de heren vorderen als zijnde wederrechtelijk verkregen voordeel.

Op deze manier vloeien de 28 miljoen alsnog terug in de staatskas.

Het is dus niet alleen aan Sywert c.s. om over de 28 miljoen te beslissen, via de weg van het strafrecht is het uiteindelijk aan de rechter. Waarom deze kans laten liggen ?

Peter Plasman is advocaat

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden