OPINIEDigitale wetgeving

Opinie: De EU bepaalt het gedrag van onlinebedrijven en niet andersom

Met nieuwe wetgeving wil de Europese Unie de macht van grote online­bedrijven onder democratisch toezicht brengen, aldus Margrethe Vestager en Thierry Breton.

Margrethe Vestager en Thierry Breton
Europees commissaris voor Concurrentie en de Digitale Agenda, Margrethe Vestager. Beeld REUTERS
Europees commissaris voor Concurrentie en de Digitale Agenda, Margrethe Vestager.Beeld REUTERS

Zelfs tijdens de grootste crisis die de meesten van ons ooit hebben meegemaakt, helpt het internet ons om te blijven werken, zaken te doen, om te leren, op de hoogte te blijven, te winkelen, ons te vermaken, te socialiseren en in contact te blijven met vrienden en familie over de hele wereld.

Onlineplatforms – groot en klein – spelen tegenwoordig een centrale rol in onze economie en maatschappij, en zelfs in onze democratie.

Maar hoewel zij veel goeds mogelijk maken, zijn er ook risico’s verbonden aan platforms: onlinepesten, haatzaaien, nepnieuws, inmenging in verkiezingen, onveilige of namaakproducten, de verstikking van je zakelijke kansen als je een kleine speler bent. De lijst is lang.

Dictaat handvol bedrijven

We hebben de roep van burgers en bedrijven luid en duidelijk gehoord: de zakelijke en politieke belangen van een handjevol bedrijven mogen onze toekomst niet dicteren. Europa moet zijn eigen voorwaarden stellen.

Net als de fysieke wereld dient ook de digitale wereld goed georganiseerd en gereguleerd te zijn. Onze regels voor digitale diensten in Europa – voor veel ondernemingen de aantrekkelijkste interne markt ter wereld – gaan terug tot het jaar 2000. De meeste onlineplatforms bestonden toen nog nauwelijks. Daarom is het nu belangrijk deze regels te actualiseren en er ook voor te zorgen dat zij worden nageleefd, zowel online als offline.

Op 15 december zullen we een herziening van onze regels voor onlinediensten en digitale markten onthullen. Daarbij staan twee nauw verbonden initiatieven centraal.

Twee nieuwe wetten

Een nieuwe wet op de digitale diensten (Digital Services Act) zal alle internet tussenpersonen, voornamelijk onlineplatforms, nieuwe verplichtingen en verantwoordelijkheden opleggen met betrekking tot de inhoud die zij hosten – waar zij zich ook bevinden in de Europese Unie. Aansluitende sectorale wetgeving zal bepalen wat precies illegale inhoud is (haatdragende taal, terrorisme, kinderpornografie of de verkoop van illegale of namaakproducten) en hoe ertegen opgetreden kan en moet worden.

Maar we moeten er ook voor zorgen dat onze digitale markten open en concurrerend blijven. Een tweede nieuwe wet, die voor de digitale markten (Digital Markets Act) zal daarom gericht zijn op de onlineplatforms die systeemrelevant zijn geworden, zogenaamde poortwachters. Want met omvang komt verantwoordelijkheid.

Digitale poortwachters

Digitale poortwachters zullen een aantal welomschreven verplichtingen en verbodsbepalingen in acht moeten nemen om oneerlijke praktijken te voorkomen. Sancties horen daarbij.

Net zoals op onze wegen bestuurders straffen kunnen krijgen (geldboetes, tijdelijke of zelfs permanente intrekking van het rijbewijs) zal de Digital Markets Act voorzien in krachtige, evenredige en geleidelijk op­lopende, maar toch afschrikkende sancties bij overtredingen.

Met duidelijke en voorspelbare regels voor de Europese markt, in combinatie met snelle preventieve interventie en de mogelijkheid van sancties, zullen we schadelijk gedrag kunnen voorkomen voordat dit zelfs maar plaatsvindt.

Net als in het verkeer op de weg weerhouden goede verkeersregels niemand ervan zijn reisbestemming te bereiken. Wel zorgen zij ervoor dat dit veilig gebeurt.

Margrethe Vestager, Europees commissaris voor concurrentie en de digitale agenda; Thierry Breton is Europees commissaris voor concurrentie en digitale zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden