OPINIEantisemitisme baudet

Opinie: CIDI en NIW zagen antisemitisme Baudet door de vingers

Antisemitisme van rechtse en uiterst-rechtse medestanders van NIW en CIDI wordt genegeerd, gebagatelliseerd of door de vingers gezien, als ze maar ‘pro Israël’ zijn, schrijft journalist Hella Rottenberg.

Hella Rottenberg
Eva Vlaardingerbroek, Nicki Pouw-Verweij, Hans Smolders, Theo Hiddema, Frederik Jansen, Thierry Baudet en Wybren van Haga (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen.  Beeld ANP
Eva Vlaardingerbroek, Nicki Pouw-Verweij, Hans Smolders, Theo Hiddema, Frederik Jansen, Thierry Baudet en Wybren van Haga (vlnr) tijdens de presentatie van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

De ontmaskering van Thierry Baudet en zijn Forum als antisemitisch heeft ook bij Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad en Hanna Luden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ontsteltenis teweeg gebracht. Esther Voet schreef in een tweet dat ze de onlangs naar buiten gebrachte uitspraken van Baudet ‘afgrijselijk’ vond, er ‘geen woorden voor’ had en ‘echt, echt niet’ begreep waarom Eva Vlaardingerbroek en Nicki Verweij zo lang hadden gewacht met hun protest.

In Trouw van afgelopen donderdag bezwoer Hanna Luden dat tirades van Baudet en PVV’er Martin Bosma tegen George Soros ons niet onverschillig mochten laten. Goed dat het CIDI en NIW ons wijzen op oprispingen van antisemitisme.

Alleen zijn ze daar laat mee in het geval van Forum, waar de bruine walm al jaren van af sloeg. Dat heeft een reden: elke partij die standpunten huldigt waarmee de Israëlische regering tevreden kan zijn, krijgt enthousiaste steun van het CIDI en het NIW. Het CIDI en het NIW hellen in hun sympathie vanzelf naar rechtse en uiterst rechtse partijen in Nederland, want die hebben – anders dan links – geen moeite met de bezettingspolitiek van de Israëlische regering.

Forum kon rekenen op grote welwillendheid van het NIW en het CIDI. Eerder dit jaar mocht Baudet zich in het NIW verweren tegen aantijgingen van antisemitisme (‘fabricatie’ en ‘demonisering’). En vorig jaar al vond CIDI-medewerker Van Koningsveld dat Forum keurig schoon schip had gemaakt.

Zowel Esther Voet als Hanna Luden heeft Annabel Nanninga haar grove anti-Joodse tweets niet kwalijk genomen en ze als sarcastische grappen geaccepteerd. Nu staan Voet en Luden vooraan om Nanninga te prijzen voor haar dapper verzet tegen Baudet, want het zou toch zonde zijn als er kritiekloze stemmen voor Israël met de ondergang van Forum of een opvolgerspartij verloren gingen.

De vernauwde blik waarmee het CIDI en het NIW de Nederlandse politiek beschouwen, vertekent hun kijk op het antisemitisme. Antisemitisme van rechtse en uiterst-rechtse medestanders wordt genegeerd, gebagatelliseerd of door de vingers gezien, als ze maar ‘pro Israël’ zijn. Van linkse critici van Israël en moslims wordt elk woord gewogen, als het kan wordt er een rel getrapt en nooit wordt er iets vergeten of vergeven.

Er is alle reden om antisemitisme scherp in de gaten te houden, of het nu komt van links, rechts, moslims of christenen. Maar daarbij moeten we ons niet laten leiden door het CIDI en het NIW, twee clubs die zich bij uitstek deskundig achten, maar die zich door hun partijdigheid diskwalificeren.

Lees ook:

Anti-joodse stereotypen passen in Baudets nationalistische visie en zijn veel meer dan een uitwas, stelt Leo Lucassen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden