OpinieMoslimfanatici

Opinie: Cartoonisten, teken nog 1001 tekeningen

Fanatieke en gewelddadige moslims domineren al te lang wereldwijd het gezicht van de islam, betoogt Youssef Azghari.

Franse parlementariërs betonen dinsdag hun eer aan de vermoorde leraar Samuel Paty voor het parlementsgebouw. Beeld AFP
Franse parlementariërs betonen dinsdag hun eer aan de vermoorde leraar Samuel Paty voor het parlementsgebouw.Beeld AFP

De laffe moord op een onschuldige Franse geschiedenisleraar maakte veel emoties bij mij los. Het maakte drie zaken nog eens duidelijk. Ten eerste dat universele waarden als vrijheid van meningsuiting en tolerantie zeker niet vanzelfsprekend zijn bij iedereen die in het Westen woont. Ten tweede dat we samen, moslims en niet-moslims, de diepe haat onder moslimfanatici tegen onze gekoesterde vrijheden en tegen andersdenkenden met wortel en tak moeten uitroeien. Ten derde dat het overal kan gebeuren, dus ook in ons Nederland.

De onthoofding door een jongeman van 18 jaar met Tsjetjeense wortels heeft niet alleen een intense walging opgewekt, maar ook veel vragen opgeroepen. Hoe kan iemand die op zijn 6de met zijn familie gevlucht is naar Frankrijk op zijn 18de levensjaar besluiten een geschiedenisleraar te doden vanwege het tonen van Mohammedcartoons? Wie heeft hem in zijn directe omgeving aangemoedigd tot deze actie over te gaan?

Godsdienstvrijheid

Met het doorsnijden van de keel van een leraar toont deze moordenaar dat de mondiale strijd tegen terroristen zoals hij, ook die in het Westen volop profiteren van hun godsdienstvrijheid, nog lang niet voorbij is. Deze extremisten schuwen het geweld niet om, onder het mom van het redden van de eer van de profeet, onschuldige mensen voor altijd de mond te snoeren. Als het lukt zo’n aanslag te plegen, is het resultaat dat mensen bang worden gemaakt gebruik te maken van hun grondrechten: zeggen wat je denkt en vindt en het recht van wel of niet geloven.

De aanslagplegers bereiken precies het tegenovergestelde. Mensen gaan met nog meer kracht dan voorheen de waarden als vrijheid van meningsuiting verdedigen en verspreiden. Ook na het drama met Charlie Hebdo van bijna zes jaar geleden, betoogde ik dat de vrijheid van meningsuiting onbegrensd is. Zolang het niet tot geweld oproept, vind ik dat alles moet kunnen. We zien helaas dat Mohammed-cartoons tot geweld leiden als zij onder ogen komen van intolerante geesten.

Toch mogen cartoonisten van mij nog 1001 tekeningen maken die de profeet moeten voorstellen, en alle leraren mogen ze ook iedere dag met hun leerlingen bespreken.

Een factor die bijdraagt aan intolerantie ligt in de opvoeding. Ik leerde als kind dat je de profeet niet genoeg kon vereren. Mohammed was als een soort Deuxième Allah, zoals we dat vanuit de traditionele islamitische cultuur, ingeprent kregen. Mohammed is ongenaakbaar, want hij is een tweede Allah. Niet voor niets prijkt zijn naam vanaf het begin van de islam bij de geloofsbelijdenis: ‘La ilāha illa lāh wa muhammadan rasūlu llāh. Er is geen God dan God en Mohammed is zijn profeet.’ Daarnaast was hij door de eerste moslims gebombardeerd tot het Zegel van de profeten, de allerlaatste profeet die God aan de mensheid zond.

Als fanatieke moslims zich beledigd voelen door een cartoon, die Mohammed zou moeten voorstellen met een bom als tulband op zijn hoofd, dan plegen ze de ergste zonde die een moslim kan begaan: schirk. Dat is het plaatsen van andere afgoden naast God. Als zij zich gekrenkt voelen dan menen ze in al hun hooghartigheid aan de hand van een groteske afbeelding te herkennen hoe Mohammed eruit heeft gezien. Wat natuurlijk een blasfemische gotspe is, want dat staat gelijk aan het aanbidden van afgodsbeelden.

Zondaars

Deze zondaars, die moslimjeugdigen injecteren met hun dodelijke haatvirus en overgaan tot het afslachten van de andersgelovigen of andersdenkenden zijn met recht de grootste kuffār (ketters). Deze losers lijken sterk op de directe familie van de profeet, afkomstig van de Qoeraisj-stam, die de profeet wilde doden. Tot de dag van vandaag zijn zij de grootste vijanden van de islam. Dit soort lieden dragen bij aan de haat, het bedrog, aan dood en verderf. Zij domineren al te lang wereldwijd het gezicht van de islam. Afgelopen decennia hebben zij met hun expansiedrift deze gewelddadige ideologie met geld van oerconservatieve Arabische oliestaten verspreid.

Ik blijf strijden tegen deze moslimfanatici, die met enkel Allahoe akbar iedereen de mond snoeren die het niet met hen eens is. Fanatieke moslims die hun normen opleggen aan andere moslims, zoals de verplichting te vasten in de maand ramadan of het dagelijkse gebed, doen precies het omgekeerde van wat er in de Koran staat: er is geen dwang in het geloof.

Willen we dit haatvirus tegen vrijheid bestrijden, dan moeten we alle middelen inzetten. Daarbij zie ik een grote rol voor het onderwijs. Als docent pleit ik ervoor vanaf het basisonderwijs dagelijks de vrijheid van meningsuiting te praktiseren. Dat kan door leerlingen met elkaar in gesprek te laten gaan over waarin ze bijvoorbeeld van mening, of van elkaar verschillen. Daarbij moeten de ouders van de leerlingen een verklaring ondertekenen waarin zij de basisprincipes van de vrijheid van meningsuiting onderschrijven. Niet alleen als eerbetoon aan de vermoorde Samuel Paty, maar ook om te laten zien dat zij erkennen dat het koesteren van vrijheid en culturele diversiteit thuis­horen in een beschaafde wereld.

Youssef Azghari is docent aan Avans Hogeschool en de auteur van Mijn Jihad. Waarom de westerse waarden niet botsen met de islam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden