opiniedivibokaal

Opinie: Boos over ‘Divibokaal’? NOS maakt tenminste werk van meer diversiteit

De NOS moest diep door het stof na de onthulling dat de omroep een bokaal uitreikte aan medewerkers die zich hadden ingezet om experts met een ‘diverse’ achtergrond aan het woord te laten. Ten onrechte, meent adviseur diversiteit en inclusie Bouchra Talidi. Bestraf niet degene die tenminste iets doet.

Het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Even over de commotie rondom de ‘Divibokaal’ van de NOS. Moet ik ook zo verontwaardigd en boos zijn op de NOS? Nee, dat gevoel voert bij mij niet de boventoon. Wat ik zie is dat de NOS tenminste werk maakt van meer diversiteit in de berichtgeving. Dit in tegenstelling tot vele andere omroepen en organisaties.

Ik ken een aantal mensen die bij NOS werken en ik weet dat ze goede intenties hebben als het gaat om meer diversiteit en inclusie in de media-uitingen. Ze plegen verschillende interventies – waaronder de ‘Divibokaal’ en de ‘Divibase’ (een database waarin onder andere de etniciteit van experts werd bijhouden) –waarmee ze het verschil willen maken. Over de ‘Divibase’ en ‘Divibokaal’ kun je in discussie met elkaar gaan. Maar bij de NOS doen ze tenminste iets.

Ik ben benieuwd wat de andere mediaorganisaties doen die hier een sensationeel verhaal van maken. Door dit soort felle reacties maken we organisaties bovendien onzeker om (nieuwe) interventies te proberen. En waarom richten we dit verontwaardigde gevoel eigenlijk niet op bestaande databestanden van redacties waarin bepaalde groepen de overhand hebben!?

De beweging die redacties moeten maken, is dat ze weten wat de waarde van diversiteit en inclusie is in hun dagelijkse werk. Het gaat niet om ‘zielige mensen’ een kans geven zoals sommige denken. Het gaat om journalistiek vakmanschap. Als jij als redacteur een beperkt en eenzijdig netwerk hebt, dan weet je niet wat er speelt in de samenleving. Je levert half werk. Misschien wel minder.

Netwerkvaardigheid is een belangrijke competentie die bij de beoordelingsgesprekken getoetst moet worden, hoe breed is jouw netwerk als redacteur en wat doe je om je netwerk uit te breiden? Dit vraagt overigens om inclusief leiderschap. Nog zo’n competentie waar naar mijn mening nu een groot tekort aan is, omdat de focus vooral gericht is op het behalen van deadlines en snel scoren.

Gedegen, meerjarig plan

Maar er is nog iets: omroepen voeren nu diversiteitsbeleid naar eigen inzicht, zonder koers en zonder ondersteuning. De een is daar succesvoller in dan de ander. Het is tijd dat daar meer samenhangend beleid en richting in komt. Gecoördineerd vanuit de NPO, met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als toezichthouder. Een gedegen, meerjarig plan van aanpak zoals dat van de Britse omroep BBC mis ik nu in Nederland. Waar staan we nu? Waar willen we naar toe? Waarom willen we daar naar toe? En hoe gaan we daar naar toe en monitoren we de vorderingen? Een aanpak waar onderling ook gesproken kan worden over wat wel en niet wenselijke interventies zijn.

Maar waarom diversiteit in de media me echt na aan het hart gaat is omdat het om de representatie van alle mensen gaat. Het horen van alle geluiden. De schade die je aanbrengt met eenzijdige nieuwsweergave is immens. Het kleurt ons leven. Het bepaalt onze koers. En het schaadt het beeld dat onze kinderen van zichzelf en anderen hebben. Waarom zijn er bijvoorbeeld zo weinig mensen met een handicap op televisie die spreken over andere zaken dan hun handicap?

Bouchra Talidi is adviseur diversiteit en inclusie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden