Opinie

Opinie: beveiliging schepen is taak voor de marine, om wildwestpraktijken te voorkomen

Het vurige verlangen van Nederlandse rederijen lijkt werkelijkheid te worden. Van de Tweede Kamer mogen er gewapende particuliere beveiligers mee op hun schepen, met als kers op de taart dat ze mogen schieten. Daarmee is een grote horde in de politieke besluitvorming genomen.

Mariniers patrouilleren vanuit de lucht in het gebied rond Oman in het kader van de operatie Atalanta, een missie van de Europese Unie om de piraterij te stoppen voor de Somalische kust. Beeld anp

Dit besluit in de Tweede Kamer is zeer tegen het zere been van vele oppositiepartijen én regeringspartij D66. Hun argumenten zijn begrijpelijk. In het kort beargumenteren zij dat het geweldsmonopolie bij de Staat hoort te liggen. Op zee wordt deze in de praktijk gebracht door de Koninklijke Marine. SP-kamerlid Van Dijk wees in het debat op het historische aspect van het geweldsmonopolie van de Staat.

Een geweldsmonopolie zal in de meeste gevallen voor ordentelijk en rechtmatig gebruik van geweld zorgen. Dat zijn op z'n zachtst gezegd minimum voorwaarden om wildwestpraktijken te voorkomen.

Gedurende de Amerikaanse aanwezigheid in Irak is gebleken wat de gevolgen zijn van onrechtmatig en ongecontroleerd gebruik van geweld door particuliere bedrijven als Black Water.

Dergelijke situaties zijn ethisch totaal onwenselijk. De inzet van particuliere bedrijven zou dan ook tot een absoluut minimum beperkt moeten worden. Het geweldsmonopolie hoort inderdaad bij de staat te liggen en moet buiten de landsgrenzen in de praktijk gebracht worden door Defensie.

De inzet van particuliere beveiligers zou niet meer moeten worden dan een korte breuk met het verleden, die is ontstaan doordat politiek wanbeleid er voor heeft gezorgd dat de overheid de bescherming van koopvaardijschepen niet onder redelijke voorwaarden waar kon maken.

Waar zowel de D66 als de SP gedurende dit debat niet op terug keken, is dat zij zelf afgelopen jaren steeds bezuinigingen op Defensie voor hebben gestaan.

Uit gegevens van het CPB op basis van verkiezingsprogramma's van de D66 blijkt dat de partij bij de Tweede Kamer verkiezingen van 2010 en 2012 respectievelijk één en een half miljard op Defensie wilde bezuinigen. Pas in 2017 wilde de D66 een half miljard aan de defensiebegroting toevoegen.

Dat lijkt echter meer onder druk van Trump te zijn gebeurd die zich uit de NAVO dreigde terug te trekken, dan vanuit de vurige ambitie het geweldsmonopolie in stand te houden.

De SP stond bij de laatste drie Tweede Kamer verkiezingen respectievelijk twee en een half, anderhalf en één miljard aan bezuinigen op de krijgsmacht voor. Het is totaal onduidelijk hoe onder dergelijke omstandigheden de krijgsmacht het geweldsmonopolie waar zou moeten maken.

Als beide partijen werkelijk belang hechten aan het geweldsmonopolie zoals zij het doen voorkomen, dan zouden zij zich ook in moeten zetten voor een daartoe reikende defensiebegroting.

Ruben Franzen, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.