OpinieExtinction Rebellion

Opinie: Betogers tegen klimaat gaan machteloos richting strafblad

Donderdag staan zeven Extinction Rebelliondemonstranten terecht in Amsterdam. Deze activisten moeten niet vervolgd, maar toegejuicht worden voor hun betrokken burgerschap, zo betoogt Merinde Verbeek van Extinction Rebellion.

Activisten van Extinction Rebellion worden aangehouden door de politie bij een blokkade op de Stadhouderskade voor het Rijksmuseum. Beeld ANP

Zeven mensen die zich machteloos voelen over de klimaatcrisis en de gevolgen daarvan – overstromingen, extreme droogte waardoor er te weinig drinkwater en landbouwgrond zal zijn en het uitsterven van talloze planten- en diersoorten – besloten daar vorig jaar oktober iets aan te doen. Dat deden ze omdat de Nederlandse overheid tekort schiet: klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat zelfs áls we het klimaatakkoord van Parijs gaan halen – wat al heel lastig gaat worden omdat er te weinig maatregelen worden genomen – we dan nog opgescheept zullen zitten met dramatische natuurrampen in de nabije toekomst.

Ze werden tijdens de eerste grote demonstratie van Extinction Rebellion in Nederland op 7 oktober 2019 gearresteerd en moeten deze donderdag voor de kantonrechter in Amsterdam verschijnen. Hun hangt een strafblad en een geldboete boven het hoofd.

En dat terwijl zij vreedzaam protesteerden om aandacht te vragen voor de pijnlijke feiten die nog altijd door onze overheid genegeerd worden. 7,6 procent CO2-reductie per jaar is nodig om ons klimaat leefbaar te houden. Maar de CO2-uitstoot stijgt alleen maar. In zeer korte tijd moet dat veranderen, we staan voor een enorme uitdaging die in de recente geschiedenis nog nooit is voorgekomen, dat vraagt om ingrijpende maatregelen. 

Het is niet te begrijpen hoe het kan dat in een land als Nederland mensen vervolgd worden die alleen maar vragen of de overheid aan haar plicht wil voldoen: het beschermen van haar burgers. Let wel: dit waren geen beroepsdemonstranten. Zij waren bereid de burgemeester te trotseren, niet voor hun eigen gewin maar omdat de overheid het ernstig laat afweten. Als de overheid niet eerlijk is over de rampen die miljoenen mensenlevens gaan treffen, welke opties resteren je dan?

Spandoeken, muziek en dixi’s

Zij waren niet alleen. Vorig jaar stonden er op de Stadhouderskade nog zo’n 900 mensen met spandoeken, muziek en dixi-wc’s. Zij blokkeerden daar de weg, terwijl dat nadrukkelijk was verboden door de burgemeester van Amsterdam.

Toen was het de Stadhouderskade, in september van dit jaar was het de Zuidas. En weer waren er honderden mensen op de been, die zich niet lieten afschrikken door de arrestatiebusjes van de politie. Wat zij vroegen is niet onredelijk, maar van levensbelang. Extinction Rebellion heeft drie duidelijke eisen: wees eerlijk, doe wat nodig is en laat burgers beslissen.

Nieuwe klimaatprotesten zijn in de maak. Totdat de overheid serieuze actie onderneemt en ophoudt het leven van zeven betrokken en onbaatzuchtige burgers zuur te maken, zal Extinction Rebellion doorgaan. Want niemand laat zich voor de lol arresteren, laat staan criminaliseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden