Opinie: Baudet verkoopt Brexit-fabeltjes, Groot-Brittannië verkeert in misère

Volgens FvD-voorman Thierry Baudet is het 'lariekoek' dat de Britse economie is ingestort naar aanleiding van het Brexitreferendum. Foto anp

Nederland en gewone Nederlanders stonden centraal tijdens het debat over de regeringsverklaring. Toch kwam ook het buitenland aan de orde: volgens FvD-voorman Thierry Baudet is het 'lariekoek' dat de Britse economie is ingestort naar aanleiding van het Brexitreferendum. De Brexit zou juist getuigen van al het goede waar een referendum toe kan leiden. Hoewel Baudets cijfers misschien niet fout zijn, zit hij er ver naast.

Groot-Brittannië verkeert in misère. De economische groei is lager dan in alle andere EU-landen, de inflatie is ongemakkelijk hoog en de koers van het pond historisch laag. Hier staan de positieve cijfers van Baudet tegenover. De werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk is inderdaad laag en de lonen stijgen. Maar de werkloosheid in de eurozone daalt ook en de Britse loonstijging weegt niet op tegen de hoge inflatie. Hierom en vanwege de onzekerheid over de Brexit verhoogde de Britse centrale bank de rente afgelopen donderdag - juist toen Baudet in de Tweede Kamer de loftrompet stak over de Brexit.

De zwakke 'harde' economische cijfers gaan gepaard met slechte 'zachte' data. Het vertrouwen van de Britten in hun economie is uitzonderlijk laag. Ook het vertrouwen van de werkgevers daalt. De realiteit achter deze cijfers is niet ver weg: het aantal daklozen in mijn woonplaats Oxford lijkt met de week te stijgen.

Maar dat is niet alles. De minister-president heeft gelijk als hij zegt dat Groot-Brittannië niet alleen een economische, maar ook een constitutionele crisis doormaakt. De Engelse politiek verkeert in een staat van existentiële chaos. Britse kranten van links tot rechts vragen zich - terecht - af of Groot-Brittannië eigenlijk nog wel geregeerd wordt. De afgelopen maanden stonden vrijwel volledig in het teken van Brexit: slecht onderhandelingsnieuws, rebellerende ministers en proestende speeches. De enige reden dat May nog in Downing Street woont is dat niemand anders verantwoordelijk wil zijn voor de Brexitcatastrofe.

En hier komt de Noord-Ierse kwestie nog bovenop. Tijdens de volgende fase in de Brexitonderhandelingen komt de grensverbinding aan de orde. Op dit moment is er een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Maar open grenzen bestaan alleen bínnen de EU, de buitengrens is gesloten. De EU zal dus een fysieke grens eisen. Hiertegen bestaat grote weerstand in Noord-Ierland, ook bij de Democratic Unionist Party (DUP). Dat is de partij die Mays Conservatieve regering gedoogsteun verleent nadat zij in juni haar meerderheid in het parlement had verloren. Onlangs waarschuwde DUP-leider Arlene Foster dat zij bereid is de regering over dit onderwerp te laten struikelen. Als Mays coalitie valt, leidt dat tot de derde verkiezingen in minder dan vier jaar. Het VK beweegt van crisis op crisis naar onbestuurbaarheid.

Door de Brexit zit de economie in een dip, heerst politieke chaos en zijn de Britten pessimistisch over hun toekomst. Als Baudet mensen wil winnen voor zijn anti-EU/proreferendum-agenda doet hij er goed aan niet langer zijn Brexitfabeltje te verkondigen.

Tim Kluwen studeert rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Oxford

Meer over