OpinieAntisemitisme

Opinie: Baudet bleef bij antisemitisme meestal binnen de lijntjes kleuren

Voor Joodse organisaties is de strijd tegen FvD lastig. Het risico bestaat dat je jezelf overschreeuwt, meent Hanna Luden, directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël).

Thierry Baudet (FvD) tijdens het debat over de coronacrisis.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Thierry Baudet (FvD) tijdens het debat over de coronacrisis.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Journalist Hella Rottenberg is wel erg snel met haar stelling dat het CIDI de antisemitische uitlatingen binnen Forum van Democratie lang door de vingers heeft gezien. Dat verwijt komt hard aan, want de strijd tegen antisemitisme uit welke hoek dan ook beschouwen we als onze ereplicht.

Dat we die plicht wel degelijk en dagelijks nakomen, juist ook ten opzichte van ‘extreemrechts’, had Rottenberg kunnen weten als ze ook maar even onze jaarlijkse antisemitisme-monitor had opengeslagen of op onze website had gekeken.

Zelf schreef ik vorige week een artikel in Trouw over de antisemitische reuk die hangt rond de tirades van Thierry Baudet en PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma tegen de Joodse miljardair enfilantroop ­George Soros. ‘Te laat’ noemt Rottenberg dat, maar eerdere stukken die ik hierover schreef, haalden helaas de kolommen niet en dit artikel was al weken eerder geschreven.

Meer in het algemeen is het een lastig dilemma voor organisaties als de onze dat partijen en organisaties waaromheen een bruine walm hangt uiterst zorgvuldig zijn in hun woordkeuze zodat ze nog nèt binnen de ‘lijntjes’ blijven. Bosma en Baudet zijn daar meesters in. Je kunt niet overal op reageren en het risico over je afroepen dat je jezelf gaat overschreeuwen of dat je je te gemakkelijk een slachtofferrol aanmeet.

Wij nemen ons werk serieus en daarom zijn we voorzichtig met beschuldigen. En ja, wij maken helaas ook inschattingsfouten, maar vaker is het bewijs niet hard genoeg. FvD, bijvoorbeeld, hebben we al maanden geleden indringend aangesproken vanwege alle geruchten. We kregen echter onvoldoende bewijs, ook niet van de mensen die pas vorige week aan GeenStijl hun verhaal vertelden. Hadden ze maar bij ons tijdig melding gedaan.

De boodschap van het drama bij Forum van Democratie is dat anti-­semitisme een nog hardnekkiger kwaad is dan we al dachten. Een kwaad dat zowel ‘linkse’ als ‘rechtse’ diepe wortels heeft en waarvoor we dag en nacht klaar blijven staan om dat te bestrijden.

Hanna Luden is directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden