Lezersbrieven19 juni 2018

‘Opheffen sancties tegen Rusland benadrukt louter de zwakheid van het Westen’

De lezersbrieven van dinsdag 19 juni.

Jongeren bezoeken het rekruteringsbureau van het leger in Loegansk, Oost-Oekraïne. Beeld Getty
Jongeren bezoeken het rekruteringsbureau van het leger in Loegansk, Oost-Oekraïne.Beeld Getty

Brief van de dag: sancties Rusland

Thomas von der Dunk pleit voor opheffing van de sancties tegen Rusland, want het moet er toch een keer van komen (O&D, 18 juni). Behalve onenigheid in het Westerse kamp en sanctiemoeheid is daar echter geen enkel argument voor.

De onenigheid is er vanaf het begin geweest, Von der Dunk zelf toonde in 2014 op de opiniepagina begrip voor de Russische opstelling inzake Oekraïne.Niet alleen is Rusland volstrekt niet van plan de Krim terug te geven. Von der Dunk laat weg dat op de Krim-annexatie een verholen Russische militaire interventie in Oost-Oekraïne is gevolgd; de MH17-ramp was daarvan een direct gevolg.

Rusland geeft geen strobreed toe in de schuldkwestie met betrekking tot de MH17-ramp. Daarnaast blijft het ook de door Moskou zelf in het zadel geholpen regeringen van de ‘volksrepublieken’ daar overeind houden.

De Russische interventie heeft tot nu toe geleid tot meer dan tienduizend doden, een veelvoud aan gewonden en minstens honderdduizenden ontheemden. Niet in de laatste plaats omdat Moskou dwarsligt, zit er geen enkele voortgang in het ooit in Minsk begonnen ‘vredesproces’.

Opheffing van de sancties zou louter de zwakheid van het Westen benadrukken, want Moskou heeft op geen enkel punt toegegeven.

Marc Jansen, Amsterdam

Abortus (1)

Prima stuk van Jennie Barbier over abortus (Zaterdag, 16 juni). Nog los van het zelfbeschikkingsrecht van de moeder is er het recht van het kind, namelijk dat om gewenst te zijn. De gevolgen van het tegendeel kunnen een leven lang meegedragen worden.

Marina Hugenholzt, Almere, oud-verloskundige

Abortus (2)

Natuurlijk mag Jennie Barbier blij zijn met haar abortus en het recht erop is geen vraag. Met flarden van onderzoek, opvattingen en gevoelens uit een hoge hoed blijkt er nu een taboe op abortus te liggen. Dat juist jongeren meer kritisch staan tegenover abortus heeft misschien wel te maken met het feit dat de anticonceptie op orde is en zelfs mannen verantwoordelijkheid nemen.

Abortus is geen helende ingreep. Hoe vrouwen reageren en hoe open ze over hun ervaring zijn: dat is wel heel persoonlijk en je hoopt op steun, wanneer die nodig is. Met een nieuw uitgeroepen taboe is in elk geval niemand geholpen.

Wim Zevering, Ermelo

Nieuwe koers PvdA?

De PvdA is op zoek naar linkse kiezers en heeft besloten de AOW-leeftijd langzamer naar 67 te verhogen. ‘We moeten durven de koers te wijzigen’, aldus Lodewijk Asscher.

Quizvraag: U loopt naar een door u (of anderen) gekozen bestemming. Eerst vlotjes, daarna wat trager. Bent u nu van richting of doel veranderd?

Stephan Huijboom, Amsterdam

Lerarenregister (1)

Leuk, twee columns over het lerarenregister (Economie en Opinie, 16 juni). Waarbij de een (Kalshoven) ook nog onbedoeld het gelijk bewijst van de ander (Truijens).

Kalshoven denkt dat een lerarenregister gemakkelijk kan worden geïmplementeerd (lees: opgelegd): stel het verplicht, op straffe van salarisinhouding. De minister zou de koe bij de horens moeten vatten. Terwijl de minister juist niet kiest voor trekken aan een dood paard. Jammer, maar het wordt toch niets meer.

Zo gaat het tegenwoordig in onderwijsland. Compleet uitgewerkte plannen worden door beleidsmakers en bestuurders ‘geïmplementeerd’. Dus komt er verzet, een monsterverbond van mensen die om heel verschillende redenen tegen zijn. En dan loopt het vast en moet iemand durven zeggen dat het niets meer wordt, meestal bij een kabinetswisseling. En intussen is door te simpele logica (de overheid weet hoe het moet en legt het op) veel geld en energie verspild en is het doel verder dan ooit.

Ameling Algra, Almere

Lerarenregister (2)

In de krant lees ik de afgelopen dagen herhaaldelijk over hoe slecht een lerarenregister zou zijn voor de zelfstandigheid en professionalisering van leraren.

Er wordt geschreven dat leraren in tegenstelling tot advocaten en artsen geen ondernemer zijn, leraren hebben een werkgever. Mag ik u erop wijzen dat sinds vijf jaar alle artsen, alle verpleegkundigen en alle verloskundigen (en heel veel meer beroepen) ook in loondienst in de gezondheidszorg verplicht staan ingeschreven in het BIG-register?

Het zal toch niet zo zijn dat al deze geregistreerde mensen hun zelfstandheid hebben verloren?

M.C. van Egmond, Katwijk

Videoref

Weer een prachtig artikel van Lennart Bloemhof, ditmaal over de videoscheidsrechter bij voetbal (Sport, 18 juni). Hij noemt één voorbeeld waaruit blijkt dat het systeem aanpassing behoeft. De goal van Diego Costa (Spanje) tegen Portugal. De videoref constateert terecht een overtreding van Costa. Maar de scheidsrechter wimpelt dit af.

In de Amerikaanse profhonkbalcompetitie (MLB) worden videobeelden gebruikt. Er zijn twee verschillen met voetbal. Ten eerste: laat de videoref de beslissing nemen en niet de scheidsrechter. Ten tweede: geef de coach (bij voetbal ook de aanvoerder) het recht om een paar maal per wedstrijd de videoref in te schakelen. Ook de scheidsrechter mag dit doen.

Bij honkbal in de VS werkt deze regulering voortreffelijk. Er zijn nauwelijks klachten. En dat bij 4.860 competitiewedstrijden per jaar.

Jan van Ewijk, Hoofddorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden