Commentaar

Opgepast: kosten medicijnen kunnen weer stijgen

De prijs van medicijnen kan omlaag als farmaciebedrijven (gedwongen) transparant zijn over die prijs.

Beeld anp

De Nederlandse overheid heeft de kosten van medicijnen redelijk in de hand gekregen. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel hebben zorgverzekeraars en opeenvolgende ministers hard hun best gedaan om de inkoop van medicijnen te beteugelen. Met succes, want al een kleine tien jaar bedragen de totale medicijnkosten in Nederland zo'n 5 miljard euro. De medicijnenmeevaller is een belangrijke reden waarom de zorgpremie de afgelopen jaren niet heel erg gestegen is.

Nieuwe kostenstijgingen liggen echter op de loer. Door de ontwikkeling van nieuwe (kanker)medicijnen, waarbij voor steeds kleinere groepen patiënten middelen worden gemaakt, zijn de kosten voor ziekenhuizen de laatste jaren al weer aan het stijgen. Alle betrokkenen moeten meehelpen deze stijgingen te beteugelen, zonder dat de kwaliteit van de gezondheidszorg in het geding komt.

Zorgverzekeraars en artsen moeten eerst hun eigen verantwoordelijkheid nemen om deze kostenstijging te beteugelen. Zo is er het goede initiatief van zorgverzekeraar VGZ om met ziekenhuizen grootschaliger medicijnen in te kopen om de kosten te reduceren.

De farmaciebedrijven zullen veel meer dan nu het geval is een eerlijke prijs moeten vragen. Aangezien prijzen van medicijnen zeer ondoorzichtig zijn, is het voor inkopers vaak lastig onderhandelen. Farmaciegiganten hanteren vaak sterk wisselende prijzen voor verschillende landen, bleek vrijdag uit onderzoek van The Lancet Oncology.

Beeld anp

Aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zijn uiteraard kosten verbonden. Maar door wisselende prijzen te hanteren, laden de bedrijven de verdenking op zich misbruik te maken van hun machtspositie. Transparantie over prijzen kan helpen de prijsvorming op de vrije markt te verbeteren. Als farmaciebedrijven in gebreke blijven, moet de (Europese) overheid deze openheid afdwingen.

Voor de overheid en met name de politiek ligt er daarnaast de lastige taak na te denken over hoeveel publiek geld gebruikt mag worden voor extreem dure medicijnen. Deze discussie over hoeveel geld het verlengen van een leven mag kosten, wordt onderhuids al gevoerd. Simpele antwoorden zijn er niet, maar dat ontslaat de politiek er niet van deze discussie alvast te begeleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden