ReactiesNieuwe coronamaatregelen

Opgelucht, teleurgesteld, cynisch of positief: lezers reageren op de nieuwe coronamaatregelen

Het werd hoog tijd, is de teneur van de (virtuele) stapel lezersbrieven die binnenstroomden na de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge over de nieuwe lockdown. Een bloemlezing.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) staat de pers te woord. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) staat de pers te woord.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Bewustzijn

‘Eindelijk zijn mondkapjes verplicht. Natuurlijk, als iedereen vanaf het moment dat hij/zij besmettelijk is thuisblijft in isolatie, kan niemand worden besmet. Maar besmettelijken weten het vaak zelf (nog) niet. De capaciteit rond het testen was heel gering. Dus waarde het besmettingsgevaar overal rond. Een mondkapje, samen met afstand houden, helpt wél. Die onbekende besmetter met mondkapje is voor mij, ook met mondkapje, veel minder gevaarlijk. Bijkomend voordeel: het mondkapje altijd bij je hebben en steeds op moeten zetten maakt je elke keer opnieuw bewust van het besmettingsgevaar.

Ada Belt, Rhenen

Geen gezeur

Bij mijn organisatie hangt een briefje op de deur met ‘mondkapje verplicht’. Dat was juridisch volstrekt niet ingewikkeld, want wij gaan er tenslotte zelf over wie we wel of niet binnen laten. Het heeft ons de afgelopen twee weken geen enkel probleem of gezeur opgeleverd. Het verbaast me dan ook dat premier Rutte wel een beroep doet op 17 miljoen individuen, maar het maatschappelijk middenveld vergeet in zijn oproep de mondkapjesplicht te implementeren.

Dennis Lahey, Amsterdam

Vertikken

Hartelijk dank (not!) aan allen die het vertikken zich aan de coronamaatregelen te houden, bewust de confrontatie opzoeken, of erger: willens en wetens met coronaklachten de straat op gaan en anderen besmetten. Zo gaan we met ons allen nog dieper het economische dal in en dreigt de reguliere zorg richting het niveau van ontwikkelingslanden te gaan.

Adri Vinken, Amsterdam

Gezonde leefstijl

Heb ik iets gemist, of heeft de overheid het belang van een gezonde leefstijl echt niet genoemd in al haar persconferenties? Dat krijg je wanneer je je vooral omringt met virologen. Ik noem het nalatigheid.

Clemens Vollebergh, Nijmegen

Vitaminepreparaten

Weer een trits maatregelen die echt geen ‘hamer’ zijn. Waarom niet effectiever, creatiever en slimmer? Enkele suggesties: preventieve vitaminepreparaten uitdelen, eerste ziektedagen vergoeden, quarantainevoorzieningen voor kleinbehuisde corona-positieven, zodat zij hun naasten minder zullen besmetten, laagdrempelige boodschappendiensten, het Deltaplan Ventilatie, geld voor wijken en dorpen die net als Bathmen gezamenlijk corona willen aanpakken.

Mieke Biemond, Deventer

Vliegen als theater

Voorstel: maximaal 30 personen in een vliegtuig, net als in een ruim theater. En verder geen gezeur meer. Door de luchtvaart is het virus over de wereld verspreid en toch mag deze sector doorgaan. Begrijpt u het nog?

Marinka Pet, Utrecht

Buitenlucht

Tot mijn schrik hoorde ik het advies: ‘Blijf zoveel mogelijk thuis.’ Dat lijkt me, zolang iemand geen klachten heeft en niet positief getest is, geen goed idee. Juist buitenlucht helpt om te voorkomen dat mensen geïnfecteerd worden. Dit door de optimale ventilatie en de uv- straling die nodig is voor de aanmaak van vitamine D, wat weer helpt bij het opbouwen van weerstand.

Nicole van Westendorp, Amsterdam

Woordkunstenaars

Van intelligente lockdown naar een grove en lompe hamer om het virus plat te slaan. De woordkunstenaars uit Den Haag blijven me verbazen.

John den Besten, Zuid-Beyerland

Verengelsing

‘Krip op de situatie krijgen, krip op de zaken houden.’ Premier Rutte gebruikte het woord ‘krip’ meerdere malen. Zelfs de simpelste Jip-en-Janneketaal wordt ‘onbekrijpelijk’ als je Nederlandse woorden met een raar Amerikaans sausje overgiet. Is dit de overtreffende trap van de verengelsing van onze taal?

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Talkshows

Vraagje: hoeveel gasten c.q. covid-19-deskundigen mogen vanaf nu aanschuiven in de opinieprogramma’s: drie of dertig?

José Handels, Kerkrade

Gemeenteloket

Laat gemeenten een loket openstellen waar mensen die onder de armoedegrens leven goedgekeurde mondkapjes kunnen afhalen. Ook zij moeten in openbare ruimten kunnen komen, zonder dat ze moeten wikken en wegen of de doos mondkapjes hun budget verder minimaliseert. Daarnaast kan de gemeente ze ook bij de voedselbanken afleveren en bij opvanghuizen voor daklozen.

Gerard van de Laar, Zandvoort

Hoop

Ik wil alle Nederlanders die de hoop op een spoedig einde aan deze crisis opgeven, herinneren aan de situatie in China waar het allemaal begon. Ik woon daar in een stad met 11 miljoen inwoners (en nul coronadoden). Eind januari besloot China, na een lange aarzeling, tot een volledige lockdown. Dat betekende dat iedereen zo veel mogelijk thuis moest blijven, dat hotels, restaurants en winkels behalve apotheken en supermarkten sloten, dat iedereen in niet-cruciale beroepen moest thuiswerken, et cetera. Dit was niet leuk, maar iedereen accepteerde het.

Het goede nieuws was dat binnen vier weken de eerste winkels weer opengingen en mensen weer op kantoor mochten komen in kleine groepen. En na zes weken begon het normale leven weer min of meer. Dus Nederlanders, houd vier weken vol en dan kunnen we elkaar toch nog een gelukkig 2021 toewensen.

Jurgen Geerlings, Suzhou (China)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden