ingezonden brieven
Open nu de poorten van de cultuur
De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 21 mei
Brief van de dag
De cultuursector is al maandenlang dicht. De lockdown maakt pijnlijk zichtbaar hoezeer cultuur gemist wordt. We snakken ernaar samen te eten, te drinken, te sporten. En geraakt te worden door kunstenaars, in theater, concertzaal, museum, bioscoop of op festivals. Kunst is schuurmiddel en bindmiddel. Het is de spiegel voor een maatschappij die zichzelf serieus neemt, en die iedereen die er deel van uitmaakt, verbindt. Inclusief én divers.
Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, en op de behoefte om samen te werken, te wonen en te leven.
De cultuursector heeft ook afgelopen zomer al aangetoond dat zij veilig open kan met bestaande protocollen. De wetenschappelijke uitkomsten van de Fieldlab Evenementen ondersteunen dat, voor binnen- en buitenlocaties.
Met een versnelde opening kan de cultuursector weer aan de slag, wordt maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur. Als cultuurliefhebbers roepen wij het kabinet op om niet langer te wachten: open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur!
Roger van Boxtel, Oud-president-directeur Nederlandse Spoorwegen
Marry de Gaay Fortman, Partner Houthoff
Jozias van Aartsen, Oud-burgemeester Den Haag
Corinne Vigreux, Co-Founder TomTom
Jean-Françoisvan Boxmeer, Oud-CEO Heineken
Hans Wijers, President-commissaris ING Group
Truze Lodder, Oud-president-commissaris Nederlandse Spoorwegen
Joop Saan, Oud-directeur Koninklijke Saan
NoralyBeyer, Journalist
Dick Benschop, President-directeur Royal Schiphol Group
Pauline van der Meer Mohr, Voorzitter Raad van Commissarissen Ernst & Young
Job Cohen, Oud-burgemeester Amsterdam
Marjan Rintel, President-directeur Nederlandse Spoorwegen
Jos Nijhuis, Oud-president-directeur Royal Schiphol Group
Carolien Gehrels, Directeur European Cities Arcadis
Frits Barend, Journalist en presentator
Gerdi Verbeet, Oud-voorzitter Tweede Kamer
Alexander Rinnooy Kan, Emeritus-hoogleraar UvA
Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Bestuurslid Radboud Universiteit en o.a. oud- lid van de Staatscommissie Grondwet
John Leerdam, Directeur Black Achievement Month
Pia Dijkstra, Oud-lid Tweede Kamer
Willem Sijthoff, CEO Sijthoff Media
Marietje Schaake, International policy director Stanford University’s Cyber Policy Center
Dave Pieters, CEO PontMeyer
Jet Bussemaker, Oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Tjark Tjin-A-Tsoi, CEO Sanquin
WinnieSorgdrager, Minister van Staat
De volledige lijst met ondertekenaars is te vinden op de website van Kunsten ’92.
Kind op de troon
Maria met kind was een geliefd thema van middeleeuwse schilders. Van veel van deze kundige en hoogbegaafde vakmensen kennen we niet eens de naam. Intussen zijn God en Maria van de troon gestoten. Daar zit nu, in ons ik-tijdperk, het kind. En hoog als nooit tevoren.
In haar bijdrage ‘Hoogbegaafdheid is geen handicap’ houdt Astrid Ottenheym een pleidooi om het schoolsysteem nog meer aan te passen aan de leerling. Ze schrijft haar stuk naar aanleiding van een rechtszaak om onderwijs aan hoogbegaafde kinderen beter mogelijk te maken.
Ik heb door de jaren heen het aantal kwalen in het onderwijs onrustbarend zien groeien. Die kwalen leiden tot zeer ongewenste en kwalijke activiteiten, van medicalisering van gedrag met ritalin voor een adhd’er tot een circus van mensen die zich met het onderwijs bemoeien. En nu dus brood op de plank voor juristen.
Een en ander is mede een gevolg van het onderwijskundig gedrocht ‘Passend Onderwijs’.Volgens de bureaucraten die dit bedachten, moet het onderwijs passend zijn voor elke leerling. Er zijn Chinese acrobaten die van die draaiende bordjes in de lucht houden. Dat aantal bordjes is beperkt. Zo is er een maximum aan leerlingen die je aandacht kunt geven. Het is ook de vraag of het zo centraal stellen van de leerling wenselijk en noodzakelijk is. Misschien zit het kind wel te hoog op de troon.
Beste Arie Slob, verlos het onderwijs van ouders die het onmogelijke vragen. Geef ruimere mogelijkheid tot thuisonderwijs, dan kunnen ze hun eigen gang gaan. Graag zelf betalen.
Pier Bergsma, oud-directeur van een basisschool, Hurdegaryp
Leraren
Astrid Ottenheym wil ‘leraren die (kinderen) begrijpen, horen, zien, ondersteunen en erkennen’. Mooi, maar waar halen we die vandaan? Een leraar is ook maar een mens en kan niet dertig kinderen tegelijk begrijpen, horen, zien, ondersteunen en erkennen.
Al heeft een leraar nog zulke mooie cijfers gehaald op de pabo, hoe kan hij/zij een kind begeleiden die bijvoorbeeld op zesjarige leeftijd al kan lezen en schrijven in drie talen, rekenen op het niveau van de brugklas en zich vooral interesseert voor aerodynamica? Waar zou de leerkracht het lesmateriaal vandaan halen?
Met Ottenheym ben ik eens dat een diagnose niet de oplossing is, en ook een rechtszaak niet. Zolang de overheid zich blijft bemoeien met het onderwijs, blijft lesgeven aan kinderen waar geen hokje voor is een onmogelijke zaak.
Mira de Vries, moeder van twee extreem hoogbegaafde kinderen, Amsterdam
Nachtwandelen
Ik mag toch hopen, dat het idee van Marjolijn van Heemstra, niet al te veel navolging krijgt. Nachtwandelen met meerdere mensen in het bos, waarmee de bosbewoners ook hun laatste momenten van rust zien verdwijnen. Als je lang genoeg naar je navel staart, zie je ook sterren.
Truus te Winkel, Apeldoorn
Koeman
Nu het lot van Ronald Koeman zo goed als bezegeld lijkt in Barcelona is er nog voldoende tijd om met hem aan het roer van een goed Nederlands elftal neer te zetten.
J. Plas, Almelo