Open en gesloten vragen, over voetballen

I
Inmiddels is het zover dat het Algemeen Nederlands Persbureau een bericht verspreidt met de kop ‘Radiosteun voor Bert Maalderink’.

De tv-verslaggever is een hoofdrolspeler geworden. Ik heb nog de neiging om te schrijven dat Maalderink de verslaggever van de NOS is die namens de publieke omroep – en eigenlijk dus namens ons allemaal – de vragen mag stellen aan Marco van Basten, maar dat is in dit stadium van het toernooi overbodig. Iedereen in Nederland kent Bert Maalderink.

Volgens het ANP hebben we hier te maken met een ‘spraakmakende NOS-verslaggever’. Tevens is hij een ‘kritische Oranje-watcher’.

Kennelijk ligt Maalderink in Nederland onder vuur, want niemand minder dan VARA-radiopresentator Rob Stenders heeft hem zijn steun toegezegd en, jawel, op Hyves een profiel voor hem aangemaakt. Alle vrienden van Bert Maalderink kunnen voortaan dus terecht op Hyves, dankzij Rob Stenders.
Wat zegt dit? En over wie?

II

Dit is het eerste toernooi in bijna 40 jaar waarin Oranje het zonder Frits Barend moet doen. Gelukkig hoeft hij zich niet te vervelen. Voor de ING Bank vult hij een rubriekje, samen met zijn dochter Barbara. Werken voor een bank, ach, waarom ook niet. Johan Cruijff en Jan Mulder doen het ook.

Cruijff doet het omdat ING een ‘A-merk’ is, hoorde ik hem laatst op een filmpje zeggen. Dat is een goede reden.

De voormalige Vrij Nederland-journalist Frits Barend vult op de site van de bank tijdens het EK de rubriek ‘Barend belt Barend’. Dat gaat zo:

‘Barbara, ik zat een keer niet op de perstribune maar temidden van het zogenaamde Oranje legioen achter het doel. Ik moet je eerlijk bekennen, ik heb meegedaan toen het stadion zong van voren naar achteren, van links naar rechts. En achter mij zongen Sophie Hilbrand, Viggo Waas, Peter Heerschop, Raoul Heertje, Jochem Meijer en Martin Buitenhuis van Van Dik Hout ook mee. Wanneer wist jij trouwens dat Dirk Kuijt, Nigel de Jong en Khalid Boulahrouz zouden spelen?

‘Frits, ik zal je eerlijk zeggen dat ik om vier uur ’s middags een sms’je van een vriend kreeg dat Kuijt zou spelen. Ver voor de wedstrijd kwam ik bij het stadion het zusje van Heitinga tegen, aan haar ogen zag ik dat Johnny niet zou spelen.’

III
Nergens in Zwitserland komen macht, geld en corruptie zo duidelijk samen als in het Olympisch Museum in Lausanne. Dit is de plek die de KNVB heeft uitgekozen om de Nederlandse pers te ontmoeten.

In het auditorium mag Bert Maalderink aan Marco van Basten de eerste vragen stellen; niet omdat hij Bert Maalderink is, maar omdat hij werkt voor de NOS, A-merk en tevens rechtenhouder van Euro 2008.

Woensdag had Maalderink een slechte dag. Zijn toon was iets provocerender dan gewoonlijk en zijn vragen hadden weinig diepgang. Van Basten reageerde geërgerd, met korte, nietszeggende antwoorden. Toen de rest van de pers aan de beurt was, verdween de ergernis bij de bondscoach.

Na de persconferentie bleven de microfoons openstaan. De NOS nam een dialoogje op tussen Van Basten en diens adviseur in allerhande mediazaken, Kees Jansma. Er werd een item van gemaakt dat uiteindelijk niet werd uitgezonden. Hoe het kan weet ik niet, maar het filmpje verscheen wel op youtube, met de stemmen van Maalderink,

Jansma en Van Basten; Maalderink-gate.

Jansma: ‘Je was een beetje hard tegen onze vriend.’

Van Basten: ‘Bertje, ja. Ik heb het een beetje gehad met dat bijdehand doen.’

Jansma: ‘Maar daarom is het goed, als je dat vindt – ik weet niet of je het bewust deed, dat je daarna dus heel goed uitgebreid antwoord gaf.

Van Basten: ‘Aan een ander, ja.’

Jansma: ‘Ja, heel goed. Want dan weet hij namelijk ook waar het om gaat.’

‘Hij’ is de kritische Oranje-watcher Bert Maalderink. Het gesprekje werd nog even voortgezet.

Jansma: ‘Ik heb een aantal collega’s nu ook ingeseind dat ze een ander soort vragen moeten gaan stellen. In plaats van gesloten vragen open vragen, over voetballen.’
Dat weet ik nog, dat Jansma dat in hetzelfde auditorium deed, en dat ik me afvroeg wat dat in godsnaam zijn, open vragen over voetballen.

Bert Maalderink laat zich niet snel iets aanpraten. Hij is, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, journalist en hij is moedig. Geheel tegen zijn wil is hij een spraakmakende NOS-verslaggever geworden die gestalkt wordt door een radiopresentator en een eigen pagina op Hyves heeft.

Ik ben blij dat hij alle gesloten en open vragen stelt die hij wil en dat hij het op de koop toeneemt dat de bondscoach het soms een beetje met hem heeft gehad.

IV
Op de site van de Nederlandse Sport Pers staat een interview met Ben de Graaf, oud-chef sport van de Volkskrant. Hij vindt de verslaggeving in vergelijking met vroeger chauvinistischer, oppervlakkiger en onbenulliger en al die aandacht voor het EK overdreven.
Ik snap al die ophef niet, zegt hij in het interview. Wij gelukkig wel.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden