ColumnAleid Truijens

Open de scholen, maar vaccineer eerst de leraren

null Beeld -
Beeld -
Aleid Truijens

Het voelde wel feestelijk, die prik. Geen Bevrijdingsdag, want ik ben een geluksvogel die nooit oorlog heeft meegemaakt en altijd heeft gedobberd in een bad van vrede, liefde en welvaart, dus ik weet niet hoe dat voelt. Wel opluchting. Na veertien maanden coronapaniek inslikken, niet hysterisch doen, rationeel blijven, is het fijn om geen gevaar meer te lopen op een potentieel griezelige ziekte of een gevaar te zijn voor anderen. Beklemming voel je vaak pas achteraf.

En dan breng ik het grootste deel van mijn tijd door in mijn veilige werkkamer. Groot gevaar heb ik niet gelopen. Hoe beklemmend moet de voortdurende dreiging zijn waaraan leerkrachten blootstaan?

Volle klassen met leerlingen, van wie enkelen hoestend en proestend, voor je onbeschermde neus. Weten dat de besmettingen onder kinderen en jongeren oplopen, vrezen dat je je familieleden aansteekt.

En tegelijk het gevoel dat je een harteloze zeikerd bent als je níet vindt dat alle leerlingen gewoon naar school moeten kunnen. Een akelig dilemma. Je zou er werknemers niet mee mogen opzadelen.

Het gebeurde wel. Voorrang voor vaccinaties kwam er niet voor leraren toen de scholen weer (deels) opengingen. Eerst omdat er niet genoeg vaccins waren en omdat zorgmedewerkers en kwetsbaren voorgingen – terecht – maar ook nu de vaccins massaal worden geleverd, hoor je er niets over. Wel wordt de roep om de scholen helemaal te openen luider.

Unicef Nederland deed die oproep twee weken geleden en afgelopen donderdag vroeg Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer met klem in NRC Handelsblad om de middelbare en mbo-scholen nog voor de zomervakantie vijf dagen per week te openen. Want de schade van het (deels) thuiszitten is enorm, zegt ze.

Ze somt de gevolgen op die we allemaal inmiddels kennen, en die nu door onderzoek worden bevestigd: meer eenzaamheid, depressie en suïcidaliteit onder jongeren, meer opgekropte frustraties. ‘Een stille ramp’ noemt ze het, met grote gevolgen: jongeren ‘hebben zich op een cruciale leeftijd niet op een normale manier kunnen ontwikkelen door sociale isolatie en gebrek aan structuur’.

Kalverboers grootste klacht is dat er amper beleid is gevoerd voor jongeren: het kabinet en het OMT lijken meer bekommerd om de horeca, winkels en evenementen dan om hen. Ze heeft gelijk: er is nauwelijks iets gedaan voor de groep die het meest van iedereen lijdt onder de coronamaatregelen.

Het is alweer een jaar geleden dat onze toffe premier Rutte jongeren uitnodigde om mee te praten en zelfs een ‘revolutie van onderaf’ (grapje) te ontketenen. Er kwamen meldpunten, steunpunten en apps, maar intussen zaten ze thuis. Corona leidde tot leerachterstand, afnemende motivatie, meer schermtijd, minder beweging, gewichtstoename en vooral grenzeloze verveling. Ook bij de studenten in het hoger onderwijs.

Kalverboers oproep kreeg positieve maar ook woedende reacties, alsof het háár schuld is als de ic’s straks weer vollopen. Een onzinnig verwijt; het is goed dat zij het opneemt voor een groep die zelf geen stemrecht of lobby heeft en de economie niet draaiende houdt. Maar: die scholen kunnen niet zomaar helemaal open. Vóór de zomervakantie zeker niet, maar ook daarna pas onder voorwaarden.

Vaccineer allereerst alle docenten die dat willen. Blijft het risico voor de leerlingen en hun ouders. Welk risico vinden zijzelf aanvaardvaar? Overleg, laat hen echt meebeslissen. Velen hebben al corona gehad, sommige ouders zijn gevaccineerd. Stel de school open, maar bied een livestream aan voor wie het niet aandurft. Zorg voor voldoende preventieve sneltests voor wie dat wil. Een beetje creativiteit, alsjeblieft. Alles is beter dan jongeren nog langer apathisch op de bank te laten zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden