Opinierechten lhbti’ers

Open apart asielzoekerscentrum voor lhbti’er

Het huidige beleid geeft lhbti’ers die in ons land asiel vragen onbedoeld de boodschap dat ze ook hier niet veilig zijn, betogen verschillende belangenorganisaties.

Anja van Hout e.a.
Bewoonster van een asielzoekerscentrum. Beeld ANP
Bewoonster van een asielzoekerscentrum.Beeld ANP

Vorige week vond een ernstig ­incident plaats bij het asiel­zoekerscentrum te Gilze: een lesbische vrouw, op bezoek bij haar vriendin, werd door een andere vrouw overgoten met kokend water, wat leidde tot ­ernstige brandwonden bij het slachtoffer.

Om deze lesbische dames in het bijzonder, maar alle lhbti’-ers in een azc in het algemeen, een hart onder de riem te steken, organiseerden COC Noordoost Brabant, COC Tilburg-Breda e.o. samen met LGBT Asylum support en enkele andere organisaties zondag 9 augustus jl. een korte pride walk bij het azc te Gilze. Groot was onze verbazing daar te horen dat niet de dader (en partner) waren verplaatst naar een ander azc, maar de lesbische vrouw met haar kind, evenals de vriendin van de vrouw.

Hoewel de daders van dit voorval inmiddels gelukkig gearresteerd zijn, moeten we helaas toch vaststellen dat bij problemen binnen azc’s er overwegend voor wordt gekozen om de lhbti’er, het slachtoffer, te verplaatsen, in plaats van dat de daders opdraaien voor de consequenties van hun gedrag – en dus worden verplaatst.

Daarmee geven we in Nederland mensen die vanwege hun lhbti-­achtergrond in ons land veiligheid zoeken de boodschap dat ze ook hier niet veilig zijn en zomaar verplaatst kunnen worden. En als kers op de taart is in dit geval ook nog eens openbaar gemaakt in welk azc het lesbische koppel nu verblijft: zij zullen zich daar opnieuw niet veilig voelen.

Net voor het zomerreces werd ­bekend dat de Tweede Kamer heeft ­ingestemd met een wetsvoorstel om lhbti-rechten te verankeren in artikel 1 van de Grondwet. Dat recht lijkt kennelijk niet te gelden voor vluchtelingen die in ons land veiligheid zoeken.

Al sinds 2016 wordt vanuit verschillende hoeken aangedrongen op een apart azc voor lhbti’ers, omdat incidenten waarbij lhbti-vluchtelingen door andere vluchtelingen worden gepest of onheus bejegend, (te) vaak aan de orde zijn. Zoals gezegd wordt in dat geval vrijwel steeds de lhbti’er her- of verplaatst. Dit met het ­argument dat het makkelijker is één persoon te verplaatsen dan de drie, vier of vijf anderen op de slaapzaal of in de omgeving. Dat is inderdaad de makkelijkste oplossing, maar het ­signaal dat ermee wordt gegeven, is door en door fout.

Door fout gedrag wel degelijk te ­bestraffen, in azc’s vanaf dag één voorlichting te geven en er géén misverstand over te laten bestaan dat lhbti’ers hier mogen zijn wie ze zijn, kan veel worden bereikt. Met een ­specifiek op lhbti’ers gericht azc voorkomen we een hoop ellende. ­Ellende die zich vaak ver van ons bed afspeelt. Want laten we eerlijk zijn: wie van ons komt er met regelmaat in een azc? Wat niet weet, wat niet deert...

Maar dit mogen we niet laten ­gebeuren. Dit kan en mag niet het ­Nederland zijn waarin wij leven. ­Laten we de rechten van lhbti’ers die we verankeren in de Grondwet, dus óók erkennen als die lhbti’ers vluchteling zijn en in een azc verblijven. Dat biedt ze de veiligheid die ze ­zoeken.

Deze opiniebijdrage wordt onderschreven door de volgende organisaties:

COC Noordoost Brabant, namens deze Anja van Hout en Marvin van Erp, duo-voorzitters

COC Tilburg-Breda e.o., namens deze Pien Merkx, voorzitter

LGBT Asylum Support, namens deze Sandro Kortekaas, voorzitter

PvdA Roze Netwerk en Rainbow Rose, namens deze Richard van de Burgt

Iedereen Mag Zoenen – initiatief, namens deze Jolanda van Gool

Young Pride Breda, namens deze Isa Jansen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden